Beszélő képek a WordPressben

Illusztráció: fiatalember rájött, hogyan kell a képeket akadálymentesíteni.

Azért beszélő képek, mert az internetre akadálymentesen feltöltött képek beszélnek amikor a vakok és gyengénlátók képernyőolvasóval rátalálnak. Mit tegyenek a WordPresst használók?

 A képek megszövegezésének menete a WordPressben

  1. Mielőtt feltöltesz egy képet, adj neki valami beszélő nevet. Ne maradjon kódolt kuszaság a címben, mint pl. lista5 vagy oszbartus meg ilyesmi. Csak ezután töltsd fel a kiválasztott képet, ahogy eddig is tetted. A médiatár kezelőpultján a „cím” mezőbe nem kell semmilyen szöveget írni, mert ez nem kerül ki a honlapra.
  2. A lényeg az, amit az „alternatív szöveg” vagy „helyettesítő szöveg” mezőbe kell beírni. Az elsőt a kiemelt kép beállításainál lehet olvasni, a médiatárban pedig a második fordítás szerepel. Mindkettő mező ugyanaz.  Ezt a mezőt feltétlenül ki kell tölteni, ez az akadálymentesítés lényege. A WCAG 2.0 szabvány 1.1-es pontja: szöveges alternatívát kell biztosítani minden egyes képhez. Ebbe a mezőbe a képen látható dolgot kell bemutatni. A képernyőolvasót használók innen tudhatják, hogy mit ábrázol a kép.

Ennyi az egész. A teljes akadálymentesítéshez a már meglévő képeket a médiatárban egyenként át kell nézni, és megírni a látássérültek számára a beszélő képeket.

Mit írjunk az alternatív szövegbe?

Ehhez a cikkhez választottam egy ábrát, aminek csak igen halvány köze van a témánkhoz. Sok blogbejegyzésben használnak ilyen képeket. Ezek illusztrációk. A tesztelő csapatom szerint ilyen esetben is írjunk valamit. Legalább annyit, hogy illusztráció. A vakok és látássérültek kedvéért azért beírhatnátok, mit ábrázol a kép. Főleg, hogyha humoros. Nekik is jár a nevetés (ami a legolcsóbb immunerősítő a világon)!

Angol nyelvet ismerő olvasóimnak pedig egy még didaktikusabb szakcikket ajánlok: WebAIM: Alternative Text.

Vannak bonyolult ábrák, mint például az  infografikák, amelyeket máshogy kell akadálymentesíteni. Erről majd máskor elmélkedem.

Összefoglalás

  1. A WordPressben helyettesítő szöveget mindig meg kell adni (a médiatárban alternatív szövegnek fordították).
  2. A mezőt úgy kell kitölteni, hogy a vakok és látássérültek számára kiderüljön belőle a kép lényege.