Miért felesleges az akadálymentes változat?

A vakbarát, más nével akadálymentes változatot a böngészők biztosítják. A képen a Chrome által készített nagykontrasztú változat látható.
Az akadálymentes változat, gyengénlátó változat és hasonló nevek alatt futó nagy kontrasztú oldalak teljesen értelmetlen és felesleges. Semmi köze nincs az akadálymentességhez. Hogyan terjedt el, és miért? Ki tudja.

A négy legelterjedtebb böngésző ., valamint a Windows, Linux és az iPhone is képes arra, hogy betűméretet változtasson és arra is, hogy nagy kontrasztú megjelenítést adjon. Ebből következik, hogy mind a betűméret átállítás, mind a nagy kontrasztú (vakbarát változat, gyengénlátó változat, akadálymentes változat) értelmetlen a webdizájnban.

Akadálymentes változat bekapcsolása gyorsbillentyűkkel

Edge és Firefox: 
a wIN 10-El együtt az Edge is nagy kontrasztot ad a SHIFT+balra nyíl+ALT+PrtScr billentyűkkel.
 
Chrome: 
High Contrast bővítmény egy gombnyomással telepíthető majd Shift+F11

A WEB akadálymentesítési útmutató (WCAG 2.0) irányelve a megkülönböztethetőség. E feltételnek csak akkor felelhet meg a weboldal, ha megfelelő a kontrasztarány.

Annak ellenére, hogy nagy kontraszt elérhető a böngésző kiegészítőkkel, a weboldalaknál érdemes betartani a megadott kontrasztarányt a CSS-ben. Ennek oka az, hogy sokan vannak, akiknek még nem lenne szükségük a magas kontrasztú megjelenítésre, de a gyenge kontrasztú megjelenést már nem tudják elolvasni. Gondoljunk az idősebbekre a példa kedvééért.

Az interneten találhatunk kontraszt-ellenőrző alkalmazásokat. Én a WebAim eszközétkülső használom. Foreground color-ba a betűk színkódját, a background-ba a háttér színkódját beírjuk, és azonnal, jól látható módon jelzi a megfelelést vagy nem-megfelelést. Az árnyalatot is módosíthatjuk addig, amíg el nem érjük a megfelelő kontrasztot.

A megkülönböztethetőség irányelve, hogy ne csak a színhasználattal fejezzünk ki egy tartalmat. Erre az űrlapoknál kell odafigyelni. A CSS-ben nem lehet csak színnel meghatározni a kötelező kitöltendő mezőt, a hibásan kitöltött mezőt, a hibaüzenetet, a kikapcsolt űrlap-elemeket.

Ami a kontraszton kívül fontos

Néha a Web-akadálymentesítési útmutató legmagasabb szintű akadálymentességének feltételei közt is vannak nagyon hasznosak, amelyek józan ésszel belátható tipográfiai szabályok. Ezek minden ember számára megkönnyítik a weboldal használatát. Vegyük példának a vizuális megjelenítés néhány szabályát:

  1. A szélesség nem több, mint 80 karakter, vagy karakterjel
  2. A szöveg nem sorkizárt (a jobb és bal margóhoz igazított).
  3. A sortávolság (sorköz) legalább másfeles a bekezdések között, és a bekezdések közötti távolság legalább másfélszer nagyobb, mint a sorok közötti távolság.

A navigálhatóság irányelv alá helyezték el a fókuszok megkülönböztethetőségére vonatkozó szabályt. Ehhez is létezik böngésző-bővítmény. Azonban ez is egy olyan fontos használhatósági szabály, amelyet a CSS-be szoktunk beépíteni. A :focus és a :hover elemeket vagy erős és látható pöttyös outline-nal különböztetjük meg, vagy inverz-el.

A Csupa nagybetű nehezebben olvasható. Sokan nem tudják ezt. A képernyőolvasók pedig betűszónak olvassák akkor, ha a szövegben szerepel a nagybetű. Újabban, ha a nagybetűs átalakítást a CSS text-transform: uppercase utasításával átalakítjuk nagybetűkké, a képernyőolvasók is nagybetűkként olvassák fel. A legjobb megoldás tehát, ha kiemelésnek és címsorszintnek nem használunk csupa nagybetűt.