Miért felesleges az akadálymentes változat?

A vakbarát, más néven akadálymentes változatot a böngészők biztosítják. A képen a Chrome által készített nagykontrasztú változat látható..

A négy legelterjedtebb böngésző ., valamint a Windows, Linux és az iPhone is képes arra, hogy betűméretet változtasson és arra is, hogy nagy kontrasztú megjelenítést adjon. Ebből következik, hogy mind a betűméret átállítás, mind a nagy kontrasztú (vakbarát változat, gyengénlátó változat, akadálymentes változat) értelmetlen a webdizájnban.

Akadálymentes változat bekapcsolása gyorsbillentyűkkel

Edge és Firefox: 
a wIN 10-El együtt az Edge is nagy kontrasztot ad a SHIFT+balra nyíl+ALT+PrtScr billentyűkkel.
 
Chrome: 
High Contrast bővítmény egy gombnyomással telepíthető majd Shift+F11

A WEB akadálymentesítési útmutató (WCAG 2.0) irányelve a megkülönböztethetőség. E feltételnek csak akkor felelhet meg a weboldal, ha megfelelő a kontrasztarány.

Annak ellenére, hogy nagy kontraszt elérhető a böngésző kiegészítőkkel, a weboldalaknál érdemes betartani a megadott kontrasztarányt a CSS-ben. Ennek oka az, hogy sokan vannak, akiknek még nem lenne szükségük a magas kontrasztú megjelenítésre, de a gyenge kontrasztú megjelenést már nem tudják elolvasni. Gondoljunk az idősebbekre a példa kedvééért.

Az interneten találhatunk kontraszt-ellenőrző alkalmazásokat. Én a WebAim eszközét használom. Foreground color-ba a betűk színkódját, a background-ba a háttér színkódját beírjuk, és azonnal, jól látható módon jelzi a megfelelést vagy nem-megfelelést. Az árnyalatot is módosíthatjuk addig, amíg el nem érjük a megfelelő kontrasztot.

A megkülönböztethetőség irányelve, hogy ne csak a színhasználattal fejezzünk ki egy tartalmat. Erre az űrlapoknál kell odafigyelni. A CSS-ben nem lehet csak színnel meghatározni a kötelező kitöltendő mezőt, a hibásan kitöltött mezőt, a hibaüzenetet, a kikapcsolt űrlap-elemeket.

Ami a kontraszton kívül fontos

Néha a Web-akadálymentesítési útmutató legmagasabb szintű akadálymentességének feltételei közt is vannak nagyon hasznosak, amelyek józan ésszel belátható tipográfiai szabályok. Ezek minden ember számára megkönnyítik a weboldal használatát. Vegyük példának a vizuális megjelenítés néhány szabályát:

  1. A szélesség nem több, mint 80 karakter, vagy karakterjel
  2. A szöveg nem sorkizárt (a jobb és bal margóhoz igazított).
  3. A sortávolság (sorköz) legalább másfeles a bekezdések között, és a bekezdések közötti távolság legalább másfélszer nagyobb, mint a sorok közötti távolság.

A navigálhatóság irányelv alá helyezték el a fókuszok megkülönböztethetőségére vonatkozó szabályt. Ehhez is létezik böngésző-bővítmény. Azonban ez is egy olyan fontos használhatósági szabály, amelyet a CSS-be szoktunk beépíteni. A :focus és a :hover elemeket vagy erős és látható pöttyös outline-nal különböztetjük meg, vagy inverz-el.

A Csupa nagybetű nehezebben olvasható. Sokan nem tudják ezt. A képernyőolvasók pedig betűszónak olvassák akkor, ha a szövegben szerepel a nagybetű. Újabban, ha a nagybetűs átalakítást a CSS text-transform: uppercase utasításával átalakítjuk nagybetűkké, a képernyőolvasók is nagybetűkként olvassák fel. A legjobb megoldás tehát, ha kiemelésnek és címsorszintnek nem használunk csupa nagybetűt.