Weboldalak akadálymentességi besorolása

A W3C WAI-AAA megfelelősséget tanusító hivatalos emblémája.

Akadálymentes honlap „WCAG A” besorolás

Az általunk készített szakértői véleményben ezt az alapfokúnak nevezett akadálymentességet az Akadálymentességi Irányelvek 24 sikerkritériuma alapján állapítjuk meg. Ezek a feltételek nemcsak az akadálymentességhez alapvetőek, hanem az oldal használhatóságához is. A fogyatékossággal élők speciális szükségleteit az ennél szigorúbb „AA” és „AAA” kategóriákban részletesebben megfogalmazzák.

Mit vizsgálunk az alapfokú „A” besorolás teljesüléséhez? Van néhány viszonylag könnyen diagnosztizálható sikerkritérium. Vizsgáljuk, hogy minden tartalom elérhető-e szöveges formában; ha a weboldal betöltésével hang is jár, akkor a hang kikapcsolható legyen. A honlapot egér nélkül is lehessen használni, és nemcsak mobiltelefonon, és sok-sok mást.

Aztán vannak kissé nehezebben megfogható feltételek. Ilyen például a honlap nyelve. Érthető-e, vannak-e benne helyesírási hibák. A honlap felépítése logikus-e, áttekinthető-e, jól lehet benne navigálni?

Emelt szintű akadálymentesség: „WCAG AA”

E szinthez tartozó 13 sikerkritérium is viszonylag könnyen teljesíthető: A videókhoz nem csak feliratot vagy szöveges alternatívát kell biztosítani, mint az „A” szintnél, hanem hangzó leírást, hogy a látássérültek is megértsék a videó történéseit. Ha élő közvetítést on-line feliratozni kell. Komolyabb külföldi tévétársaságok is megcélozzák ezt az akadálymentességi szintet, de az biztos, hogy ez már több munkát igényel.

E szakaszba kerültek olyan kritériumok, amelyek szerintem inkább az alapszintű „A” minősítéshez tartoznak, mert annyira egyszerűen megvalósíthatók. Ilyen a megfelelő kontrasztarány a betűk és háttér között, a látható fókusz, amely nélkül az „A” pontban megkövetelt billentyűzetvezérlés nem sokat ér.

Teljesen akadálymentes weboldal: „WCAG AAA”

E szint problémája, hogy a sikerkritériumok egy része igen drágán valósítható csak meg. A médiákhoz jelnyelvi jelölést kell adni, kiterjesztett hangzó leírást. A honlapnak semmilyen eleme nem tartalmazhat másodpercenként 3-nál több felvillanást. Azaz a filmek, reklámok jó részét nem tartalmazhatja.

Az „AA” szinthez hasonlóan itt is vannak olyan kritériumok, amelyeket szívesebben látnék egy alacsonyabb szinten: pl. az űrlapokhoz egy mezőkhöz rendelt súgót, amely igazán szükséges lenne mindenkinek, különösen egy bonyolultabb űrlapnál, vagy hogy a honlap nem frissül automatikusan.