Weboldal, weblap, honlap

Egy láthatalan üveglapon sorakoznak a weboldalak, ebből egyetlen egyet kiválaszt a hölgy és felénk mutatja. A weboldalon ez áll: W3C, azaz World Wide Consortium.

Weboldal, weblap honlap fogalma az akadálymentességi szabvány tükrében

Ez az írásom inkább webdesignereknek készült. A weboldal akadálymentességi szakvéleményezése kapcsán joggal merülhet fel a kérdés: Mi a honlap? Hol vannak a honlap határai? E cikk erről szól.

Mi a weboldal?

A WCAG 2.0 és a WCAG-EM szerint is a weboldal definíciója: egyetlen egy URI-en megtalálható tartalom. A szabvány fogalmazása szerint: „amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről”

Mi a honlap?

A WCAG-EM (melynek nincs hivatalos magyar fordítása) a Website kifejezést használja:

„A coherent collection of one or more related web pages that together provide common use or functionality. It includes static web pages, dynamically generated web pages, and mobile websites and applications.
Note: The focus of this methodology is on full, self-enclosed websites. Websites may be composed of smaller sub-sites, each of which can be considered to be an individual website. For example, a website may include an online shop, an area for each department within the organization, a blog area, and other areas that may each be considered to be a website.”

A doksinak még nincs hivatalos magyar fordítása, mert elég friss ezért lefordítom:

„Összefüggő weboldalak gyüjteménye, amelyeket a használat vagy funkcionalitás köt össze. Beletartoznak a statikus, dinamikus weboldalak és az asztali és mobil alkalmazások is. A módszertan lényege az önmagában egységes honlap. Egy honlap több al-honlapból állhat, amelyek önmagukban is honlapok. Például a honlap része lehet a webshop, vagy a cég egy önálló területe, egy blog, amelyek magukban is önálló honlapoknak számítanak.”

Vannak olyan honlapok (amelyet a Google évekkel ezelőtt nagyon ajánlott, de ma már nem),  amelyek nem egyetlen domain név alatt vannak, hanem egyes területei aldomain-eken. Ezek az aldomain-ek külön-külön honlapok (website), amelyek vagy akadálymentesek, vagy nem. Előfordulhat az is, hogy egy aldomainen lévő honlap akadálymentes, de a honlapok összessége viszont már nem. Hogy jobban értsük. Ha a Google mail akadálymentes lenne, a Google önmagában még nem feltétlenül az. Sajnos eddig a Google egyik terméke sem akadálymentes.

Mi a weblap?

A weblap kifejezést nem használja az Akadálymentességi szabvány. Szerintem egyértelmű, hogy ennek a jelentése ugyanaz, mint a weboldalé, azaz egyetlen egy URL-hez tartozó tartalom.