Mit jelent a weboldal robusztussága?

A robosztus weboldalakat nemcsak mindenféle eszközön lehet használni és minden kisegítő eszközzel . 6 különböző helyzetet mutat be ez a kép, mindegyiken más helyzetben használják a webet.

Robusztusság a világszabványban

A Web akadálymentesítési útmutatóban (WCAG 2.0, ami egyben az ISO/IEC:40500:2012 nevű EU-szabvány) ez áll:

4. Alapelv: Robusztusság – A tartalomnak elég robusztusnak kell lennie ahhoz, hogy a különböző alkalmazások által, beleértve a kisegítő technológiákat is, megbízhatóan értelmezhető legyen

A robusztusság magyarázata a kompatibilitás szükségessége:

Kompatibilitás: Maximalizálja a kompatibilitást a jelenlegi és jövőbeli felhasználói programokkal, beleértve a kisegítő technológiákat is

Mégis, mit jelent ez a gyakorlatban, és hogyan ellenőrizzük le?

Nemcsak a hibátlan kód jelenti a robusztusságot

Egyrészről ellenőrizzük a kód szintaktikai helyességét. A hibátlan oldal ritka mint a fehér holló. A kód legtöbb esetben HTML, ami 2015 októbere óta  a HTML 5.0 változata szabvány.

A HTML5 vizsgálata során azonban nemcsak szintaktikai hibákat vizsgálunk. A teljes vizsgálat legalább az alábbi 3 területre kiterjed:

 • Szemantikai: Az adott tartalom megfelelőképpen van-e a HTML-ben kódolva.
 • Szintaktikai: a HTML elemek önmagukban szabványosak-e: van-e kezdő és záró elemük, szabványos attribútumokat és értékeket tartalmaz-e?
 • Akadálymentesség: Az adott HTML elemet támogatják-e a böngészők, fontosabb alkalmazások és kisegítő technológiák?

A HTML vizsgálatához hozzá kell venni a CSS és a JavaScript-eket is, hiszen ezek jelentősen módosítják az oldal működését, megjelenését.

A robusztusság a böngészőkkel való  kompatibilitást is jelenti.

A böngészők nem teljesen egyformán értelmezik a kódokat, kisebb eltérések lehetségesek. Különösen a CSS-ben vannak eltérések.

A robusztus weboldal régebbi böngészőkön is helyesen, jelenik meg és jól működik. Ebből adódik, hogy a legújabb technológiát alkalmazó weboldalak kevésbé ilyenek.

Csak reszponzív oldal lehet robusztus és akadálymentes

Egyértelmű, hogy 2016-ban az emberek többsége mobiltelefonon szeretné megnézni a weboldalt. Ha ezt nem tudja megoldani, vagy csak nagy nehézségek árán (például így-úgy nagyítva), általában elhagyják az oldalt. Néhány régi, nem reszponzív weboldalt tudtam például iPhone-on használni az olvasónézet segítségével. A képernyőolvasók is képesek néhány általánosan elterjedt weboldal-hibát korrigálni. Ettől azonban a weboldal még nem robusztus.

Mi a helyzet az XHMTL-lel?

Az XHMTL-t minden böngésző ismeri, és ugyanúgy alkalmazható, mint a HTML5. Ennél is alapvető feltétel, hogy szintaktikailag helyes legyen a kód.

Robusztusság tesztelése böngészőkön

 • Különböző típusokon: Firefox, Chrome, Explorer, Opera, Safari.
 • Különböző operációs rendszeren: Windows, Linux, iOs
 • Régebbi változatokon is.

Robusztusság tesztelése kisegítő eszközökkel

 • Képernyőnagyítók (pl. MAGIc),
 • Képernyőolvasók (pl. JAWS, NVDA),
 • Szövegből-beszéd programok (pl. RRobo-braille),
 • Hangfelismerő szoftverek (pl. SIRI),
 • Alternatív billentyűzetek (pl. Maltron).

robosztus honlap készítés

A robusztus weboldal sokáig használható (tartós)

A szabványok fejlődnek, de az alapjai nem változnak. A helyesen kódolt, klasszikus tipográfiával készült weboldal nemcsak néhány évig, hanem több mint tíz évig is működik alapvető változtatások nélkül. Sok helyen fontos ez a szempont.

A bankunk internetes felülete egy évtizede ugyanaz. Lehet, hogy nem volt cél az akadálymentesség, de robusztus honlapot  készítettek: hibátlanul fut, egyszerűen használható még képernyőolvasóval is. Nem csoda: a HTML alapvető elemei nem változtak meg 20 éve.

Többen azt vallják, hogy egy weboldal elavul néhány év után. Ha tehát újra kell tervezni a weboldalt, akkor minek robusztusnak lennie? A weboldal is könnyebben újra tervezhető, ha robusztus volt. Hiszen a design a HTML-re épül rá, a szerkezetet a legtöbbször nem kell alapvetően megváltoztatni.

Helyesírás

A magyar köznyelvben elterjedt, hogy „robosztus” szót használják a „robusztus” helyett. Én is sokáig így használtam, de utánajártam, és kiderült, hogy csak a „robusztus” szó a helyes.

Szintén problémás a „reszponzív” szó helyesírása. Az angol responsive szóból ered, amely jelentése reagáló, esetleg válaszkész. Azt jelenti, hogy a weboldal reagál arra, milyen eszközön használjuk éppen, és a design és más elemek alkalmazkodnak az eszköz adottságaihoz. Sajnos nem hangzik jól magyarul, hogy reagáló weboldal, akkor sem, ha valóban jól kifejezi a reszponzivitás lényegét.