Weboldal készítés akadálymentes módon

Rokkant nagyapa együtt számítógépezik unokájával az őszi kertben.

Akik ismernek, tudják, hogy 19 év pénzügyi pályafutás után tértem vissza a hobbimhoz: a számítógéphez. Weboldalakat készítek, ráadásul nem akármilyeneket: CSAK akadálymenteseket.

Weboldal készítés okosan és szépen

Még a kilencvenes években a T-Home elődjénél a Matávnál rendeltem kísérleti internetet. Akkor még sokan 1-2- évet jósoltak neki. Azt mondták, hogy össze fog omolni. Ennek ellenkezője történt.

Ma már tudjuk: elképesztő lehetőségek rejlenek az internetben. Végre mindenki, szinte fillérekért megoszthatja értékeit másokkal, kereskedhet, ügyet intézhet. De elég ehhez egy honlap? Ha te is interneteztél már, tudod, vannak olyan honlapok, amelyeket azonnal bezársz. Nem találod meg a Gugliban a keresett oldalt. Mikor végre megvan, kissé túlzsúfolt, átláthatatlan, nem találod meg hamar, amit keresel. Most képzeld el, hogy egy fogyatékossággal élőnek ez még nagyobb probléma.

Nemcsak neki probléma, neked is. Neki csak még nagyobb. Amiért én tíz percet kutakodom egy honlapon, a fogyatékossággal élő talán fél órát. Közel két évtized alatt kidolgozták, az akadálymentes weboldalak szabályait. Ezt hívják WCAG-nek, ami azóta nemzetközi szabvány lett. És képzeld, ez neked is jobb.

Mit tud a WCAG szerinti weboldal?

Az akadálymentes weboldal a felhasználó igényei alapján épül fel. Sokban hasonlít az egyre jobban teret hódító UX webdesign-hoz. Az UX designerek azt kutatják, hogy melyik design felel meg a leginkább a látogatóknak. Azonban ők csak a többséggel foglalkoznak. Az emberek kb. 15 százalékát kitevő kisebbségnek ennél többre van szüksége. Az ő igényeiket gyűjtötték egybe a magyarul Akadálymentességi Irányelveknek  nevezett, angolban WCAG 2.0-nak rövidített dokumentumban (A WCAG 1.0 e dokumentum előző változata, ami még mindig él, és fontos szabályok vannak benne megfogalmazva.)

A WCAG alapján készült weboldal messze túlmutat a fogyatékossággal élők igényein. Négy alapvető kritériumot fogalmaz meg: észlelhetőség, működtethetőség, érthetőség, kompatibilitás (a hivatalos fordításban: robosztusság). E négy alapelvet részletesen leírja, és web-technikai megoldások garmadát gyűjti össze a megvalósításukhoz. nem véletlen, hogy például a világhírű Melbourni Egyetem honlapja akadálymentes.

A melbourni-i egyetem weboldalának képe. Nagyon trendy webdesign.

A honlap tetejét másoltam csak ide. Azt hiszem ez elég annak bizonyítására, hogy az akadálymentes weboldal is lehet nagyon látványos. Bármely webdesigner eldicsekedhetne ezzel.

Túl a WCAG-n: a keresőoptimalizálás

Ahhoz, hogy a weboldal igazán használható legyen a legtöbb ember számára, rá kell találni. Ennek megoldását keresőoptimalizálásnak hívjuk mi designerek. Erről értelemszerűen nem szól sem az UX design, sem a WCAG. Viszont egy nagyon fontos kritérium.

A neten mindenki úgy keres, ahogy tud. Beírja a kérdést, a keresőszót és vagy talál megoldást rá, vagy nem. A webdesigner feladata, hogy a keresőbe egy kifejezést beírva könnyen megtaláljuk a honlapot, ezen belül pedig a választ. Ez utóbbi szintén WCAG feltétel, mivel a honlapon belüli ésszerű, logikus és egyszerű tájékozódás beletartozik a működtethetőség irányelvébe. A weboldalon kívüli és belüli keresés viszont erősen összefügg. A keresők gyakran egy aloldalt hoznak ki eredményként, ami csak akkor lehetséges, ha a honlapon belüli keresőoptimalizálást jól végezték el.

Hogyan tovább?

Elsősorban a figyelmedet szeretném felhívni arra, hogy mit vegyél figyelembe azért, hogy a te honlapod is sokak számára jól használható legyen. Szeretnél megbízni a honlapod akadálymentességi elemzésével, akadálymentessé tételével, új honlapod elkészítésével? Azt ígérem, hogy az itt leírtak szerint fogok a weboldaladon dolgozni. Nézd meg a honlapomat és írjál nekem:

[contact-form-7 id=”545″ title=”Megrendelo”]