WEB akadálymentesség és WEBergonómia

WEB ergonómisa és az akadálymentesség

Minden akadálymentes honlap ergonómikus, de nem minden ergonómikus honlap akadálymentes. Ez tömören a lényeg.

Sokszor észrevételezték már: a WEB akadálymentesség kapcsán tulajdonképpen webergonómiai tanácsokat adok. Ennek az okait most néhány pontban foglalom össze:

  1. A modern webergonómia alapelve a mindenki számára hozzáférhetőség biztosítása, azaz az akadálymentesség. Azért mondom, hogy modern, mert vannak olyan régebbi iskolák (pl. Jakob Nielsen), amelyekből még kimaradt.
  2. A webergonómia sok eleme visszaköszön a WCAG 2.0-ban. Például az, hogy a linkeket megkülönböztetett módon kell megjeleníteni. Ez abból adódik, hogy a webergonómia magában foglalja – kissé más megközelítésben – az akadálymentesség 4 alapelvét: az észlelhetőséget, működtethetőséget, érthetőséget és robosztusságot.
  3. Sok-sok honlap esetén nem alkalmazták a webergonómia elveit.  Ezek az oldalak az egyszerű és átlagos felhasználónak is nehezen használhatók.

Nézzük sorban a webergonómia néhány alapelvét. E listát egy egészen friss cikkből vettem: webmastering -website ergonomics., amelynek címét talán így lehetne fordítani: Webmérnöki feladat: a weboldal ergonómiája.

  1. Mértékletesség,
  2. Olvashatóság,
  3. Használhatóság,
  4. Gyorsaság,
  5. Interaktivitás,
  6. Adaptálhatóság,
  7. Akadálymentesség.

Bár az akadálymentesség egy külön alapelv, a WEB akadálymentességi irányelv (WCAG 2.0) az első hat webergonómiai alapelvet is érinti. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket az elveket csak nagyon kevés webdesigner veszi figyelembe. Nem is könnyű feladat.