WEB akadálymentesítés – GYIK

Gyakran ismételt kérdések az akadálymentes honlapról

A rövid válasz: mert több hasznod is lesz belőle.

 • Tim Berners-Lee a HTML szabvány megalkotója és az internetes világszervezet (W3C) szerint: „Az internet ereje az univerzalitása. Alapvető tulajdonsága, hogy bárki használhatja képességeitől függetlenül.” (Tim Berners-Lee: Wikiquote) Azok az emberek, akik valamilyen oknál fogva eltérnek az átlagtól, és emiatt sok-sok weboldalt nem tudnak használni, hálásak lesznek, hogy a tiedét viszont pofon egyszerű kezelni;
 • A webanalitika nem képes kimutatni, hogy hányan hagyják el az oldalad, mert nem használható. Lásd: Miért hagyják el az oldalad? c. cikkemben. Az akadálymentes weboldalak olyan forgalmat hoznak a weboldalara, amelyre nem is számítasz. Ráadásul Magyarország legmodernebb honlapjai közé fog tartozni;
 • A kutatások szerint a honlap tartalma után a második legfontosabb dolog a használhatóság. Lásd: WEB stratégiai piramis: a kiegyensúlyozott honlapkészítés stratégiája. Az akadálymentesen kialakított honlap tartalma is jobb és a keresők is könnyebben megértik és megtalálják.

Kötelez-e jogszabály az weboldalam akadálymentesítésre?

A rövid válasz: Még nem. Az akadálymentesítés az okos és körültekintő ember ésszerű döntése. Nézzük akkor, hogy jogilag mi a helyzet akadálymentesítés ügyben:

Kik végezhetik el a weboldalam akadálymentesítését?

A weboldal akadálymentesítését a webdesigner végzi el az akadálymentesítési terv alapján. Az akadálymentesítési tervet a web akadálymentesítési szakértő készíti el. Ez jogilag semmilyen végzettséghez vagy más feltételhez kötve, de a szabvány komoly elvárásokat fogalmaz meg a szakértővel szemben. Ezek alaján a web akadálymentességi szakértő kiválasztásánál az alábbiakat kell figyelembe venni:

 • A WCAG 2.0 szerint végzi-e az akadálymentesítést. Az akadálymentesítés objektív azaz mérhető és ellenőrizhető kritériuma e 20 év alatt készült dokumentumban alaposan ki van dolgozva;
 • A weboldal minősítését WCAG-EM szerint végzi? A WCAG 2.0 alkalmazásához készült egy módszertan, amely megbízhatóan feltérképezi a honlap akadálymentességét és megfelelő dokumentációban rögzíti a felmérés eredményeit;
 • Milyen tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik? A WEB akadálymentességi szakértelem jelentős részét a gyakorlat adja. A WCAG 2.0-hoz tartozó több ezer oldalnyi szakirodalom elsajátítása nem lehetséges kizárólag elméletben. Minél több sikeres akadálymentesítési tapasztalattal rendelkezik valaki, annál simábban és gördülékenyebben tudja a következő munkáját elvégezni.

Miért nem elfogadható, ha egy külön akadálymentes oldalt tettem a honlapomra?

Még napjainkban is sokan megoldottnak vélik az akadálymentességet, ha egy külön akadálymentesnek vélt oldalt tesznek honlapjukra. Ez a megoldás nem felel meg az Akadálymentességi Irányelveknek (ami egyben szabvány is), és ráadásul nem is használható. Néhány ok, miért nem:

 1. Az akadálymentes felületet jelző „mancs” vagy „Braille-pöttyök” általában alig észrevehetők;
 2. Az akadálymentes felületről hiányoznak a képek, amelyek pedig fontos információkat hordoznak;
 3. A fekete alapon sárga vagy fehér betűk csak a gyengénlátók egy kis csoportjának problémáját oldja meg, a fogyatékossággal élők többségének használhatatlan;
 4. Sokszor a szöveges tartalma is különbözik a honlap többi részének tartalmától.

Miért fog tetszeni neked az akadálymentes honlap?

 • Az oldalak értelmesen, logikusan épülnek egymásra, könnyű köztük tájékozódni;
 • A látogató megtapasztalja: az ilyen honlap tulajdonosai számára fontosak a látogatói;
 • A látássérültek örömmel fogják használni, mert a képernyőolvasó mindent fel tud helyesen olvasni;
 • Hallássérültek is használhatják, mert olvasni tudják a filmeket, videókat;
 • A kezdő internetezők is kiismerik magukat, akármilyen sok tartalom van a honlapon;
 • Bármilyen eszközön: akár tablet-en, akár okostelefonon nézik, mindenütt ugyanazt kapják, mintha az asztali számítógép előtt ülnének;
 • A grafikai arculat ugyanolyan profi és divatos, mint bármely más honlapnál;
 • A keresőrobotok biztosan regisztrálják, nem teszik feketelistára, mert az akadálymentes honlap a robotok számára is szabványos és könnyen kezelhető;
 • A keresőoptimalizálás része az akadálymentesítésnek.

Az eddig felsorolt követelményeknek viszonylag könnyű megfelelni. Aki rendszeres olvasója ennek a portálnak, ismerni fogja a legfontosabb hibákat és azok orvoslását.

Milyen felhasználóknak van szüksége az akadálymentes honlapra?

Nem csak a látássérülteknek, sőt, ők vannak talán a legkevesebben. Az WEB akadálymentességi irányelvek (WCAG 2.0) címzettjei az alábbiak:

 1. Vizuális: vak, aliglátó, gyengénlátó, színvak, színtévesztő, epilepsziás emberek.
 2. Auditív: siketek, hallássérültek, hangszóróval nem rendelkező gépen, hangos helyen internetezők.
 3. Mozgási: mozgássérült, Alzheimer-kóros, a keze használatában korlátozott, csak billentyűt használó felhasználók.
 4. Kognitív: Nemcsak a különböző memóriazavarok, számolási nehézségek, figyelemzavarok, időskori demencia stb.tartoznak ide, hanem azok is ebbe a csoportba tartoznak, akiknek egyszerűen alacsonyabb az IQ-juk, mint az átlag.
 5. Informatikai: E csoportbam rengetegen vannak. Akiknek nem a legmodernebb gépük van, akiknek nem a legmodernebb számítástechnikai ismereteik vannak.

Az akadálymentes honlap azonban olyan hatékony és jól működő, hogy az alábbi emberek is profitálnak belőle:

 1. Mobiltelefonon dolgozók, régi elavult hardvert használók, különböző régebbi verziójú, vagy nagyon új böngészőt használó emberek.
 2. Az informatika területén járatlan felhasználók, vagy más kultúrkörből származó emberek.
 3. Idegen nyelvűek.

 

Hogyha szeretnél több információt a weboldal-audit, más néven akadálymentességi felmérés szolgáltatásomról vagy az akadálymentes weboldal készítéséről, Látogass el akadálymentes honlapomra!

Szeretnél kérdezni, vagy csak üzensz nekem valamit?

[contact-form-7 id=”691″ title=”Kapcsolat akadálymentes”]