WCAG 2.0 "A", "AA" vagy "AAA"? Melyiket válasszam?

WCAG 2.0 A, AA és AAA minősítések grafikus jelölése

Egyre több vállalkozó megérti, hogy a vakbarát változat (gyengénlátó verzió stb.) nem jó semmire, és hogy hasznuk származna az akadálymentes honlapból. Mivel nem tudnak sokat a WEB akadálymentességi irányelvekről, nem tudják eldönteni, milyen szinten legyen akadálymentes a honlapjuk.

A használható weboldal a WEB akadálymentesítési útmutatóra  (WCAG 2.0) épül. Az Európai Uniós szabványszáma:  ISO/IEC:40500:2012.

A minimum teljesítendő kritérium a WCAG 2.0 „A” szinthez kapcsolódik.  Erről készítettem egy érthető bejegyzést: Mit jelent a WCAG „A” minősítés?

Ezt a szintet kérik legtöbbet a pályázatokhoz is. Óriási dolog, ha valakinek már ennyire akadálymentes a weboldala. A szomorú hír azonban az, hogy a kormányzati szférában még egyáltalán nem találtam ilyen honlapot. Van, amire kiírták ugyan, de mégsem felel meg.

Ennél magasabb szintű a WCAG 2.0 „AA” minősítésű akadálymentes weboldal. Magyarországon kevés az ilyen honlap, de a nálunk fejlettebb országokban ez sokkal elterjedtebb. Ha a weboldalon nincsen videó, akkor ez a szint még jelentősebb költségek nélkül megvalósítható. A videók akadálymentesítése igazán erőforrás-igényes.  Míg az „A” szinten elegendő egy szöveges változat, az „AA” minősítéshez már feliratozni és narrálni kell.

A legmagasabb az „AAA”, amely napjainkban még ritkaságszámba megy. A francia Pas De Calais megyének van AAA szinten akadálymentesített weboldala.

Magyarországon jelenleg nincs olyan jogszabály, amely bárkit kötelezne akadálymentes honlap készítésére, de az EU parlament döntése értelmében hamarosan törvényt kell erről alkotni.