Videók akadálymentesítése

Feliratozott részlet az Egri Csillagok filmből.

Magyarországon is elkezdődött a folyamat, hogy a filmeket, előadásokat valóban elérhetővé tegyék siketek és látássérültek számára is. Az akadálymentesítés egyik elkötelezettje: Tímár Péter, akinek a YouTube csatornáján már nem egy akadálymentesített film található. A WCAG 2.0 A szintje szerint akadálymentes honlapokon is feliratozott videókat kell elhelyezni. A AA szinten pedig narrálni is szükséges.

Akadálymentesített videó

Mit is jelent az akadálymentesített videó vagy film? Feliratozott és narrált. Nem nagy munka egy film elkészítéséhez képest, de óriási élmény sokaknak, akik számára a mozi élménye nagyon korlátozottan érhető el.
Jelenleg az alábbi narrált és feliratozott filmek találhatók meg:

  1. Egri Csillagok
  2. Pál utcai fiúk (1969-es változat)
  3. Zimmer Feri 2
  4. Meseautó (szintén a klasszikus)
  5. Liliomfi
  6. Vakvagányok (Tímár Péter filmje)
  7. Vasárnap éjjel

A 90 decibel egy másik civil kezdeményezés, amely évente több tucat színházi előadást akadálymentesít szerte az országban. Az akadálymentesítés ugyanúgy ahogy a filmeknél itt is narrálást jelent és a siketek számára jelelést. A látássérültek fejhallgatónk keresztül a csendekben kapják meg a narrálást, míg a színpad mellett a jeltolmács dolgozik. Természetesen a fogyatékosságal élők előnyben részesülnek a helyválasztásban. Ez Magyarországon újdonság, de amikor 30 éve az USÁ-ban jártam, megtapasztaltam, hogy a kismamákat, kisgyerekes anyukákat, fogyatékossággal élőket előre beengedik a gépbe elfoglalni a helyüket, és csak aztán engedik azokat, akiknek a képességeik és adottságaik lehetővé teszik, hogy a felszálláskor keletkező tumultusban is jól boldoguljanak.

Visszatérve a 90 decibel eseményeire: A munkáik közt vannak Az Augusztus Oklahomában, Isten pénze, a Játékkészítő, A lovakat lelövik, ugye, Körhinta, Ajnácska és legalább két tucat más előadás.

Mit jelent a narrálás?

Ez nem egészen ugyanaz, mint az események elmondása. A narrálás egy külön szakma, melyet tanítanak is (mint ahogy a web akadálymentesítés is egyetemi kurzus például Ausztráliában). Én nem vagyok narrátor, de mivel a látássérült feleségemmel rengeteg filmet néztem együtt és láttunk már narrált előadást is, el tudom mondani néhány jellemzőjét:

  1. A narráláshoz előre fel kell készülni a filmből vagy előadásból. Ki kell találni, hogy mennyit lehet elmondani előre az alaphelyzetből. A színházi előadásoknál a látássérültek felmehetnek a szinpadra, megtapogathatják a díszleteket, és egy alapvető képet kapnak arról, hogyan is néz ki a színpad.
  2. A narrálás azokra a fontos információkra összpontosít, amely csak a látók számára elérhető. Például a gesztusok, grimaszok. A jó színész a hangjával is ki tud mindent fejezni. A feleségem sokszor mondta, hogy érezte a színész hangjából azt, amit én (illetve a narrátor) mondott.
  3. A narrálásnak nem szabad túl soknak lennie, nem szabad megszakítania a filmet és az előadást, a megfelelő csendekben kell szólnia.

A feleségem számára, és gondolom minden látássérült számára a narrált videó, film, előadás óriási élmény tud lenni. Sokszor nemcsak a látássérültek számára az, hanem időseknek, más embereknek is többletet ad.

Arra persze mindig figyelni kell, hogy a narrálás egy külön kikapcsolható csatornán legyen. Youtube esetében ez nem lehet, ezért ott az egész videót fel kell tölteni narrálva és narrálás nélkül is.

Egy másik fontos egyesület az AKKU: Az akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület. Foglalkozik narrációval, videók feliratozásával, jelnyelvi tolmácsolással.