Akadálymentes betűtípus, olvasható betűk

A dián különböző betűtípusok összekeverhető betűi vannak illusztrálva az Illinois szó segítségével.

A tipográfia azaz a betűk, írásképek kialakítása a weben az akadálymentesség egyik sarkalatos pontja: A web akadálymentesítési negyedik alapelve az érthetőség, ezen belül az első irányelv az olvashatóság.

Előljáróban el kell mondanom a poént: A WCAG nem szabályozza a betűtípust. Tehát egy rossz betűtípus miatt kizárt, hogy ne legyen akadálymentes a weboldal. Ennek nem az az oka, hogy nem fontos kérdés, mert az alpelv szerint olvashatónak kell lenni egy akadálymentes honlapnak. Az oka egyedül az, hogy lehetetlenség tudományos alapon elég objektíven behatárolni, hogy melyik olvasható betűtípus, melyik nem.

A betűtípus választás tehát fontos akadálymentességi szempont. Ha szeretnénk azt,hogy tényleg mindenki el tudja olvasni a honlapunk betűit, akkor oda kell figyelnünk erre is.

Kinek okozhat problémát az olvashatatlan betűtípus?

Diszlexiások

A tanulási részképességzavarnak, az időskornak, a gyengénlátásnak közös jellemzője az olvasás képességének romlása. Az olvashatóságot befolyásolják a kontrasztok, sorok hossza, a margók, sorközök, betűközök. Mindez összefüggésben van az eszközünk méretével: telefon, táblagép, asztali számítógép; a színekkel, a szövegek közti távolsággal is.

Látássérültek

Aki ezt a szót hallja, hogy látássérült, azonnal a vakokra gondol. Ezzel szemben a felhasználók jelentős része érintett. Aki szemüveget vagy kontaktlencsét hord, már látássérült. A szemüveggel sokszor teljesen korrigálni lehet az emberi szem hibáit, de nem mindig. Akinek például multifokális lencsére van szüksége, annak már bizony sehol sem tökéletes a látása.

A látássérültek közül is kiemeltek azok, akiknek olyan szembetegségük van, hogy a képernyő olvasásához képernyőnagyító alkalmazást használnak. A képernyőnagyítók nagyon fejlett, high-tech szoftverek, amelyek akár 60 szoros nagyítással is képesek a monitort megjeleníteni, elképesztő élességgel. Ilyen például a ZoomText, amit magyarra honosítva is el lehet érni. Ezzel szemben ha egy közönséges nagyítóval néznénk a képernyőt, akkor csak elmosódott képet, pixeleket látnánk. Óriási segítség ez sokak számára.

Átmeneti akadályoztatás

Ha valakinek begyulladt a szeme, erős napfényben alig látja a kijelzőt, akkor szintén nem elhanyagolható, hogy egy szöveg könnyen olvasható legyen. Sokan azt hiszik, hogy az akadálymentesség csak az úgynevezet fogyatékossággal élőknek segítség. Pedig ez nem így van. A legtökéletesebb szemű ember is kerülhet olyan helyzetbe, hogy éppen nehezebben olvassa a képernyőn lévő szöveget.

Különösebb szószaporítás nélkül kijelenthető, hogy az olvasható betűtípus az emberek többsége számára fontos.

A betűtípusok beépítéséről

Minden operációs rendszerhez kifejlesztettek egy „legjobban olvasható” betűtípust. A Microsoftnál: Segoe, Androidnál a Droid Sans és Roboto, iOS-nál a Helvetica Neue. E legutóbb, a klasszikus Helveticára épülő betűtípus szép is, és olvasható is, a 2007-ig használt Arialt váltotta fel, ami szintén egy, a klasszikus Helveticára épülő betűtípus. A Linux Ubuntura épülő disztribúcióinak alap betűtípusa az Ubuntu névre hallgat. Nem egy olyan honlapot auditáltam már, ahol ezekre az operációs rendszerben lévő betűtípusokra alapozták a weboldalt. Ennek eredménye az lett, hogy minden operációs rendszeren más betűtípussal jelent meg.

A böngészőgyártók arra gondoltak talán, hogy a legideálisabb az lenne, hogyha minden weboldal azt a betűtípust használná, amelyiket a felhasználó beállítja a böngészőjében. Ez azonban egyértelműen téves elképzelés. A honlapoknak van saját betűtípusuk. A WCAG sikerkritériuma egyedül az, hogy felülírható legyen. Akiknek szüksége van erre, ismerik az egyedi stílusalap bővítményeket, amelyekkel ez könnyen megtehető. Én még nem találkoztam olyan weboldallal, ahol ez lehetetlen lett volna.

Többször tapasztaltam meg azt is, hogy némely videókártya különösen pixelesen mutatja a TTF vagy OTF formátumban megadott betűtípusokat. Nem kérdéses, hogy a WOFF2 formátumot kell alkalmazni, amelyet a Google Fonts is.

A betűk olvashatósága

A legfontosabb az, hogy a weboldal tényleg jól olvasható betűtípust használjon. Már talán minden weboldal-készítő tudja, hogy lehetőleg talpatlan legyen. Ez sincsen egészen alátámasztva ugyan tudományos kutatásokkal. Az pedig egészen biztos, hogy a talpatlan betűtípusok között is vannak egészen olvashatatlanok. Vegyük észre, hogy a Calibri, Segoe, Arial, Arial Narrow egyes betűi, például az i és l és az egyes szám összekeverhetők.

A diszlexiásoknak kifejlesztettek egy különleges betűtípust: a diszlexia fontot, amelynek van ingyenes és fizetős változata is. A tudományos kutatások nem bizonyították, hogy ez a betűtípus egyértelműen olvashatóbb lenne számukra, mivel nincs két egyforma olvasási zavar. Mindegyik diszlexiás küzd az olvasással, de mindegyik másképpen.

Az Adobe cég kifejlesztett egy különösen jól olvasható, és ingyenes betűtípust: Ez a Source Sans Pro.

Egyedi vagy elterjedt betűtípus?

A weben a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás azokra a betűtípusokra is alapozni, amelyek a felhasználó gépén jogszerűen telepítettek: Arial, Book Antiqua, Comic Sans MS, Georgia, Courier New, Tahoma, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana stb. Ezeknek az az előnye, hogy szinte minden régi készüléken is szépen működnek. A nyomtatott anyagokban is lehet használni. Ezek nem tűnnek profinak, egyedinek, némelyik nem is túl szép.

Több betűtípus jogvédett, így a Calibri is. Ezeket nem használhatjuk ingyen.

Nyomtatási kép

A weboldalak készítői néha elfeledkeznek a nyomtatási képről. Nem tudjuk, hogy hányan nyomtatnak ki papírra, de pdf-be is ugyanúgy elkészíthető egy weboldalnak a szép nyomtatott változata, és abban másképp kell elrendezni a tartalmat például nem kell menü, se más navigálási régió. Ellenben nyugodtan lehet használni más betűtípust.
2016-ban megjelent cikk felújított változata.