UX vagy WCAG?

UX vagy WCAG?

Két betűszó, amely csak a szakembereknek mond valamit. Te melyik betűszót érted?

 1. UX design jelentése felhasználói élmény,
 2. WCAG jelentése Web-akadálymentesítési útmutató
 3. Ha csak az egyiket értetted, érdemes megismerni a másikat, mivel komolyan összefüggnek egymással.

  Akadálymentes felhasználói élmény

  Egy ideális honlap robusztus: különböző böngészőkkel, különböző képességűek használják problémamentesen. Ez nemcsak azt jelenti, hogy sikeresen megtalálják az információkat, kitöltik az űrlapokat, hanem mindezt könnyen, szinte élményszerűen teszik.

  A UX honlapok készítésekor tapasztalatból, teszteléssel biztosítják mindezt a felhasználóknak. Azonban tervezéskor néha csak az átlagos emberekre gondolnak, az attól eltérő képességűekre pedig nem.

  Színtévesztők és az UX design

  Kézenfekvő, hogy saját élményemet mutassam egy példán keresztül. Az egyik eltérésem az átlagostól, hogy színtévesztő vagyok, azaz bizonyos színárnyalatokat nehezen, másokat egyáltalán nem tudok megkülönböztetni. Egyszer egy UX tervezésű honlapon elküldtem volna az űrlapot, láthatóan valamit hibásan töltöttem ki. Nem kevés időt töltöttem azzal, hogy a halovány piros jelzést megtaláljam. De volt már időpontfoglaló is, ahol képtelen voltam kiválasztani a megfelelő időpontokat, mert éppen azt a színkombinációt használták, amit alig tudok megkülönböztetni.
  Ezen diszkrimináció megszüntetését szolgálja a már említett WCAG, ahol az 1.4.1 sikerkritérium elvárása, hogy ne alapozzunk semmilyen információt kizárólag a színekre.

  Minden tizedik férfitársam színtévesztő, de sokan nem is tudják magukról. Nem vagyunk fogyatékossággal élők sem, mégis fontos nekünk az akadálymentes honlap.

  4 képen ugyanazok a zöldségek láthatók. A négy kép eltérő színekkel mutatja, úgy, ahogy a színtévesztő ember érzékeli őket.
  Ezen az ábrán szemléltetem, hogyan látják a színtévesztők a világot. Ebből egyértelműnek kell lennie, hogy aki csak a színeket használja az információ átadásra (mint ahogy nagyon sok webáruházban), az akadályt gördít elénk.

  A színtévesztésnek vannak további következményei például a kontrasztigények. A WCAG tudományos kísérletek alapján konkrétan meghatározza a kontrasztarányt, amely az emberek többségének elfogadhatóan olvasható.

  A WCAG alapelvei

  1. Észlelhetőség: az információt olyan módon kell megjeleníteni, hogy azokat érzékelni tudjuk.
  2. Működtethetőség: a felhasználó felület minden része, ideértve a navigációt, működőképes legyen.
  3. Érthetőség: minden információnak és a honlap kezelési módjának érthetőnek kell lennie.
  4. Robusztussága weboldalnak elég robusztusnak kell lennie ahhoz, hogy – necsak a böngészők – hanem a kisegítő technológiák által is megbízhatóan értelmezhető legyen.

  A Web-akadálymentesítési útmutató a megfelelőségre koncentrál. Sikerkritériumokat kell teljesíteni, amelyek biztosítják, hogy minél szélesebb körben használható legyen a honlap.
  A WCAG 4 alapelve: Észlelhetőség, Működtethetőség, Érthetőség, KompatibilitásEbben a tekintetben a WCAG és a UX gyakorlatilag ugyanazt az alapelvet követik: figyelembe veszik a felhasználók képességeit.

  Azért vannak mégis olyan UX honlapok, melyeken sokan elakadnak, mert a UX tervezők sokszor csak megadott sablonokat használnak. Az egyik ilyen sablon a képernyőméret. Néhány ezzel kapcsolatos UX hiba, amely sokunknak akadályt jelent:

  1. Megadott képernyőkre terveznek, és figyelmen kívül hagyják a köztes méretű monitorokat.
  2. Elvárják a felhasználótól hogy ne fordítsa el a telefont vagy a tabletet hanem csak álló vagy fekvő helyzetben használja.
  3. A kevésbé fontos vezérlőelemek méreteit túlságosan lecsökkentik.

  Már a tervezésnél el kell kezdeni

  Nem egyszer auditáltam már UX tervezésű honlapot, és mindig voltak benne komoly akadályok. A megrendelő nehéz helyzetbe került, mert általában nem lehet könnyen kijavítani. Az alábbi hibák általában könnyen kijavíthatók:

  1. idegen nyelvűként maradt szövegeket lefordítani
  2. a tovább olvasom gombokat akadálymentessé tenni
  3. a hivatkozások szövegeit egyértelművé tenni
  4. grafikus címsorrendszert szemantikussá alakítani
  5. videókat feliratozni
  6. helyettesítő szövegeket megírni

  Azonban a legtöbb akadály mélyen, a tervezési szakaszban hozott döntés eredménye:

  1. a linkek nincsenek megfelelőképp jelölve
  2. a címek és címsorok nem informatívak
  3. a navigáció inkonzisztens
  4. a HTML elemek hibás szemantikus használata
  5. böngésző alapértelmezett működésének felülírása kliens oldali programmal
  6. egér használatára alapozott műveletek

  A felsoroltak alapján egyértelmű, hogy amikor valaki honlapot tervez, akkor el kell döntenie: vajon akadálymentes lesz-e.

  1. ha nem akadálymentes, akkor számolni kell azzal, hogy diszkriminatív lesz: egyesek nem fogják tudni használni.
  2. ha akadálymentes, a web-akadálymentesítési szakértő alkalmazása elkerülhetetlen már a tervezés korai szakaszától kezdve.

  Összefoglalás

 • A WCAG a UX kiterjesztése azokra, akik az átlagtól eltérő képességekkel rendelkeznek.
 • Ahogy a UX-sem egy extra, úgy a WCAG sem. A honlap projektjének kezdetétől figyelembe kell venni.