Tesztelés különböző eszközökön

25 különböző tesztkörnyezetben néztük meg a weboldalt a BrowserStack szolgáltatásával

Az akadálymentesítési szakértés egyik alappillére az oldal tesztelése. Az akadálymentes weboldalnak, minden még támogatott operációs rendszeren és böngészőn működnie kell és használhatónak kell lennie. Ehhez legalább 50 különböző eszközön kellene tesztelni, ráadásul ezek az eszközök gyorsan változnának, mert a böngészők akár havonta is új verziókat jelentenek be.

Sokan mondhatnák, hogy felesleges ez a tesztelés. A tapasztalatunk szerint azonban egyáltalán nem felesleges. Elég az, ha egy kísérleti stádiumban lévő HTML vagy CSS kódot nem értelmez valamelyik böngésző, akár egy régebbi, de még használatban lévő változata.

Természetesen nincsen több tucat különböző eszköze egyetlen fejlesztőnek sem, legfeljebb a nagy fejlesztő-cégeknek. Vannak viszont nagyon jó eszközök, amellyel szimulálni lehet más operációs rendszereket és böngészőket. Eddig a BrowserStack screenshot szolgáltatása volt a legjobb, amivel találkoztam.

A BrowserStack-ban azt szeretem a legjobban, hogy a gyanús képernyőképeket online felületen keresztül is meg tudom nézni. Amikor lehetett, ellenőriztem, hogy valóban jó képernyőképet mutat-e.

Ezt a fajta tesztelést nevezik cross-browser-testing-nek és sosem felesleges. A statisztikák szerint nem is kevesen még olyan böngészőt használnak, amit 1-2 éve nem frissítettek újabb verzióra.

Tény, hogy egy modern weboldalt fel lehet biztonságos HTML és CSS elemekből is építeni, szükségtelen felhasználni azokat a kísérleti kódokat, amelyeket az elmúlt években fejlesztettek ki.

Egy akadálymentes honlapnak működnie kell JavaScript nélkül is. A statisztikák szerint nagyon kevesen tiltják le a JavaScript működését, de ha akad is ilyen ritka embertípus, neki is joga lenne a weboldalt használnia. A JavaScriptekre nagyon sok feladatot bízhatunk. Az első alapelv, hogy nem szabad a programra bízni azt, amit HTML és CSS kódokkal szépen meg lehetne oldani. A másik, hogy a JavaScriptnek akadálymentes kimenetet kell adnia. Ez utóbbiba tartozik többek közt az, hogy az eseménykezelést nem szabad kizárólag az egérrel kapcsolatos műveletekre korlátozni. Nem lehet akadálymentes az a honlap, amelyiken egy eseményt kizárólag egérrel lehet létrehozni.

A JavaScriptet legegyszerűbben a Chrome-ban lehet kikapcsolni. Én mindig ezt használom. Még kivétellistát is képes kezelni e böngésző.