Akadálymentes WordPress oldalak és a Manduca sablon

Manduca sablon képernyőképeNéhány hónapja fejeztem be az első akadálymentes és magyar WordPress sablon fejlesztését, most már túl vagyok több telepítésen. Nevet is adtam neki: Manduca. A sablont folyamatosan teszteljük különböző bővítményekkel is, hogy megállapítsuk a stabil együttműködésüket és WCAG 2.0 szabvány szerinti használhatóságukat.

Kiegészítés : A nagy érdeklődés miatt elhatároztam, hogy a sablont közzé teszem. A WordPress önkéntesei átnézték a Manduca sablont, hogy mindenben megfeleljen a szigorú előírásoknak,  és hamarosan felkerül a WordPress repositoryba. Ezt a WordPress adminisztrátorok intézik, és még kell várni egy kicsit, addig letölthető a GitHub-ról.

Kiegészítés: 2016. január 11: A sablont jóváhagyták, és felkerült a sablonok közé: Manduca sablon oldala a repositoryban. Magyarul is írtam egy cikket, melyben részeltesseben bemutatom. .

Néhány szót az akadálymentes bővítményekről

A WordPress sablonok piacán elterjedt szokás, hogy a prémium sablonokba integrálják a legfontosabb bővítmények funkcióit, így a sablont használóknak nem kell külön telepíteni azokat. Ez néhány esetben rendkívül leegyszerűsíti a használatukat, néha pedig elképesztő bonyolulttá teszi. Én abban láttam több ésszerűséget, hogy egy egyszerű alapsablonnal dolgozunk, és profi bővítményeket adunk a honlaphoz. E megoldásnak van három elképesztő  előnye:

  1. Csak azokat a bővítményeket telepítjük, amelyek kellenek. A prémium sablonokban a nem használt funkciók feleslegesek és zavaróak.
  2. A jó bővítményeket folyamatosan fejlesztik de úgy, hogy az alapfunkcionalitását tartják szem előtt. A sablonok támogatása pedig egészen más irányú .
  3. Sok bővítményehez lehet kiegészítő bővítményt fejleszteni, amellyel korrigálhatók az akadálymentességi problémái.

Egyszerű, akadálymentes keretrendszer

A sablont önmagában sosem használom, hanem mindig csak gyereksablonnal, amellyel bármilyen design megvalósítható anélkül, hogy az akadálymentessége sérülne. (Az egyik kedvenc munkám a fent látható honlap szintén a Manduca sablonnal készült).

Ennek az elgondolásnak az lett a következménye, hogy a Manduca sablon szépen egyszerűsödött és csak azok a funkciók ragadtak meg benne, amelyek az akadálymentességet biztosítják. Ezek a következők (a teljesség igénye nélkül:

  1. Szabályos és rendezett címsorszintrendszer.
  2. Megfelelő kontrasztos design;
  3. Szabályos és esztétikus tipográfia;
  4. iPhone-ra, Androidra is optimalizált, tesztelt betűkészlet, favicon-készlet;
  5. Fókusz-kígyó: a fókuszok változásának jól érzékelhetővé tétele;
  6. A honlap területek felcímkézése WAI ARIA szabályokkal;
  7. Fejlécben elhelyezett keresés mező.

A sablon kevés az akadálymentességhez

Hogyha valaki tényleg elkötelezett az olyan értékek mellett, mint az általános hozzáférés (universal access) akadálymentesség, tartósság, könnyű használhatóság, akkor nem elég neki egy Manduca akadálymentes sablon. Ahogy fent említettem, szükségesek az akadálymentes bővítmények. Ezen kívül fontos, hogy akadálymentesek legyenek a médiák, akadálymentesen töltsék fel az új tartalmakat. Az én ajánlataimban ezért mindig benne van az oktatás. Nemcsak a WordPress-t tanítom meg pillanatok alatt, hanem az akadálymentes tartalomfeltöltés alapjait is.

Mit jelent a Manduca?

A Ján 4,31-latin (vulgáta) szövege a következő: „interea rogabant eum discipuli dicentes rabbi manduca”. Egyik magyar fordítás szerint: „Közben a tanítványok kérték: »Mester, egyél!«”