Slideshow helyett korszerű és akadálymentes webdesignt!

Slider nélkül korszerűbb a webdesign. A Pinstripe Alley rögbicsapat honlapjának fejléce.

Egyre több és több érv szól amellett, hogy a webdesign-ban  ne használjunk slideshow-t. A webdesign szakmában carousel-nek nevezik.  Szokták még diavetítésnek, mozgó képnek, mozgó fejlécképnek is hívni. Elterjedt még a slide, slider, slideshow elnevezés is. Egyre kétségtelenebb, hogy a webdesign zsákutcája.

Az elmúlt években kapták fel, és nagyon tetszetős. Nekem is tetszik. Profi WordPress bővítmények tömege jelent meg: Revolution Slider, Soliloquy Lite, Len Slider, Novo Slider, Flex Slider, Slide Deck 2, stb. Az idő múlásával azonban egyértelművé vált, hogy nem korszerű. A hátrányai:

  • Nagy sávszélességet használ, lassú a honlap betöltése;
  • Nem kattintanak rá, nem éri el a kívánt hatást;
  • A felhasználók nehezen találják meg bennük az őket érdeklő tartalmakat;
  • Ami minket legjobban érdekel: nem akadálymentes.

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány megoldás, amelyek korszerűbbek és hatékonyabbak a slideshow-nál.

Több kattintható, kisméretű kép a fejlécben

A sliderek egyik nagy hátránya, hogy az emberek nem tudják áttekinteni. Ha valaki az utolsó slider-re lenne kíváncsi már nincs türelme kivárni. Ha a képeket a fejlécbe helyezzük el, egy pillantással fel lehet mérni a főbb tartalmi elemeket. A korszerű megoldások lényege tehát az, hogy azokat a képeket és címsorokat, melyeket a sliderek időzítve mutattak egyszerre mutatjuk. Egy angol nyelvű szakcikk  Mightybytes honlapján több különböző korszerű webdesign-t javasol:

Intelligens webdesign

Különböző felhasználóknak különböző fejléc. A rendelkezésekre álló adatok alapján más és más fejlécet jelenítünk meg. Pl. a Pranmore a felhasználó helyadatai alapján dönt a tartalomról.

A legegyszerűbb megoldás

Ezen kívül én is szoktam egy megoldást alkalmazni, és a twenty-twelve sablonba is be van építve: Minden esetben más és más fejlécet jelenít meg, mint például a Mélyben és Reményben honlapja.