A sárga körös akadálymentes változat szakmai hiba

Sárga fekete pötty a billentyűzet enter billentyűjén. Rajta felirat: soha ne használd!

Ha tüneteinkkel orvoshoz megyünk és rögtön érvágást alkalmaz,  valószínűleg hasonló méretű szakmai hibát vét, mint azok a webdesignerek, akik kiteszik a honlapjaikra a sárga körben három fekete pöttyöt tartalmazó ikont, amely egy nagykontrasztú változatra visz bennünket. Ez a módszer a web világszabványának (HTML5) és a böngészők ismeretének hiányáról tanúskodik.

E cikkben összegyűjtöm a legfontosabb szakmai érveket a sárga-fekete pöttyös akadálymentes változat. gyengénlátó változat, vakbarát változat stb. nevekkel illetett aloldal alkalmazása ellen.

Web-akadálymentesítési Útmutató (WCAG)

A világszabvány megengedi azt, hogy létrehozzunk akadálymentes verziókat. Ennek azonban a következő feltételei vannak:

  • Teljesen meg kell felelni a szabványoknak
  • Pontosan ugyanazt az információt szolgáltatja és ugyanazon a nyelven, mint a nem akadálymentes változat
  • Ugyanolyan friss tartalmat biztosít
  • Akadálymentes módon elérhető.

Sárga kör: hibás link

A másik gyakran előforduló probléma azonban az, hogy nem érhető el akadálymentes módon. Sok esetben a sárga körös ikonnak, nincsen elnevezése. Ez alapvető HTML szabvány. A linkeknek kötelező eleme az elnevezés.

A hibás kódolásnak a következménye, hogy a képernyőolvasót használók néha nem is találják meg. Igaz, nem is lenne rá szükség, ha a weboldal szemantikailag is szabályos HTML5-ben lenne kódolva.

Értelmetlen és félrevezető jel

Az interneten csak Magyarországon használják. 1919-ben a hallássérültek hordták az utcán, hogy az akkoriban egyre gyakrabban előforduló gépjárművek tisztában legyenek azzal: ők nem tudják a hangjukat észlelni, ezért álljanak meg ők. Szintén használták karszalagként a fogyatékos embereknek, hadirokkantaknak megkülönböztető jeleként. Nincsen tehát kapcsolata az akadálymentesítéssel.

akadálymentes változat jelzésére használt ikon: sárga körben három fekete pötty

Sokszor a title attribútumban adnak meg olyan neveket, hogy  akadálymentes változat, vakbarát változat stb. A képernyőolvasók fel vannak készítve a weboldalak általános hibáira, így felolvassák ezt a szöveget. A vakbarát elnevezésnek azonban semmi köze sincs a vakokhoz, hiszen ők úgysem látják a kontrasztot.
Sok esetben előfordul, hogy a vakbarát változat a képernyőolvasók számára működőképes – szemben az eredeti változattal. Ez a megoldás azért helytelen, mivel nemcsak vakok használnak képernyőolvasót, hanem nagyon sokam mások is.

Lebutított változat

Az akadálymentes változatok az esetek többségében lebutított változatok. Kevesebb információt tartalmaznak és primitív elrendezésben és webdesign nélkül. Ennek szerintem nincs túl jó üzenete. Gondoljuk el, hogy eltörik a kezed és azt mondják: nem kapsz tortát a születésnapodon, mert úgysem tudod megenni. Tapasztalatból tudom, hogy a látássérültek minden erejükkel próbálnak megküzdeni a nehézségekkel, és megalázónak tartják, ha őket kisebb értékűnek tartják, mivel nincs látásuk.

Különösen nagy probléma ez a weboldalaknál: Kevés kivétellel mindegyik honlap akadálymentes lehetne, és nem lenne szükség vakbarát változatra.

Nagykontrasztú változat: a böngészők is tudják

A világon a legtöbben ugyanazt a néhány eszközt használják a weboldalak megtekintésére. Mindegyik képes nagykontrasztú változatban megjeleníteni a tartalmat.  A Chrome böngészőben a bővítmény, melyet egyetlen gyorsbillentyűvel lehet be és kikapcsolni. A Firefoxban alapértelmezetten megtalálható a magas kontrasztú megjelenítés. Sajnos nincs gyorsbillentyű hozzá (bár valószínű be lehet paraméterezni). Ha egyszer megadjuk a beállításokban, addig kell használnunk, amíg ugyanott kikapcsoljuk.

Az iOS alkalmazásokról nem érdemes sokat beszélnünk. Mindegyik alapértelmezetten ismeri a nagykontrasztú változatot, amelyet olvasónézetnek hívnak. Az Androidnál az 5.0 változattól felfelé tudják már. Az akadálymentes weboldalakat minden telefonon, így a régi Androidokon is könnyen lehet olvasni és használni, így nincs is szükség erre.

Összefoglalás

A webakadálymentesség az emberek közel negyedét érinti: A telefonról böngészők, az olvasási nehézségekkel élők, tanulási részképesség zavarral rendelkezők (ez minden ötödik ember), régi készülékeket használók, idősek (ők is sokan vannak), egyéb kognitív problémákkal küzdők is mind szeretnék az internetet használni.

Ezek közül az egyik legkisebb csoport a vakoké, kikre legtöbbször a pöttyös változatot készítők hivatkoznak. Számukra éppen nem alkalmas ez a felület, mert általában hiányoznak a képek és azok helyettesítő szövegei, amiket az általuk használt képernyőolvasó felolvasna. Más fontos tartalmi elemek is hiányozni szoktak, amelyekre ugyanúgy kíváncsiak lennének, mint a jól látó társaik.

A gyengénlátók egy részének szintén nem jó a nagy kontrasztú, mivel pont ez bántja a szemüket. Vannak, akiknek más színpárok felelnek meg jobban. A böngészők, képernyőnagyítók lehetőséget adnak a színek beállítására is.