A Google előnyben részesíti a reszponzív honlapokat

Akadálymentes honlap egyben responsive (reszponzív) honlap is.

Ha valaki kis méretű eszközről (pl. Android, iPhone) keres a Google-lal, akkor mától csak a mobilbarátnak nevezett honlapokat jeleníti meg. Az akadálymentes honlapok élből mobilbarátok, mivel a WCAG 2.0 szerint minél több eszközön használhatónak kell lennie egy honlapnak.

Persze sokan, így én is megnézték a telefonjukat: dehát még mindig ott vannak a mobilon használhatatlan honlapok. Ennek oka az is lehet, hogy meg kell várni, míg a Google robot újból feltérképezi és indexeli a honlapot. A kevésbé látogatott honlapok esetén ez esetleg csak néhány hét múlva történik meg.

A honlapokat több módon lehet mobilbaráttá tenni. Az egyik az általánosan reszponzív (az angol responsive szóból) elnevezésű webdesign-technika. Ennek a lényege, hogy a weboldal grafikai arculatát úgy tervezik meg, hogy mindig átalakul a képernyő méretének megfelelően. Ennek megvalósításához csodálatos eszköztárunk van.

A responsive angol szót a „válaszkész ” szóval szokták magyarra fordítani. Arra utal ez a szó, hogy a honlap válaszol arra, milyen méretű eszközön nézik meg.

Nem csodálkoznék, ha a következő években a Google előnyben részesítené valamilyen formában az akadálymentes honlapokat is. Egyrészről a Google is a legjobban akkor tudja feltérképezni a honlap tartalmát, ha az akadálymentes. Nem véletlen, hogy a Google is részt vett a világméretű akadálymentességi szabvány: a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) kidolgozásában.  Név szerint: Loretta Guarino Reid a  Google, Inc. munkatársa a WCAG 2.0 szerkesztője volt, a kidolgozásért felelős munkacsoportnak pedig a társ-elnöke. A Google külön cikket szentel az akadálymentességnek.

Személy szerint nem értem, miért vártak eddig. Amióta kiírja az okostelefonom keresője, hogy „mobilbarát”, azóta már tudom melyiket kell megnyitni. A többi honlap használhatatlan ezeken a kis eszközökön, és régen sok bosszúságot okozott, hogy sorra nyitottam meg ezeket.

Azt látom, hogy elképesztő jó responsive (reszponzív) honlap sablonok vannak akár WordPressre, akár Joomla-ra. Nem lesz nehéz választani. Sok más akadálymentességi kritériumnak ugyan nem felelnek meg, de eljön az idő, amikor mindenki meg fogja érteni, hogy az akadálymentes honlap a jövő honlapja. Mindenkinek – ideértve a profi internetezőket, keresőrobotokat – jobb. Hiszen az a lényeg, hogy mindenki gyorsan találja meg, amit keres, és mindezt érthető formában.

Úgy vélem, a legtöbb ember nem volt tudatában annak, hogy a honlapját nem tudják használni az okostelefonról és iPhone-ról. Mint ahogy arról sem tud szinte senki, hogy milyen sokan nem tudják a captchák, diavetítések miatt használni az oldalukat. A Google-nak erről a lépéséről talán hallani fognak, és kijavíttatják a weboldalaikat. Ez pedig egy újabb lépés az akadálymentesség felé…