Óvodai hirdetőtábla és a (web)ergonómia

óvodai hirdetőtábla elrendezése hasonlít a weboldal elrendezéséhez.

Előfordult már velem, hogy nem vettem észre egy fontos információt az óvodai hirdetőtáblán. Annak ellenére, hogy minden nap ránézek. Rájöttem, hogy mivel nagyon sok szöveg van rajta, minden nap nem tudom átolvasni, ezért ugyanúgy tekintem meg, mint a honlapot. Magyarul: szkennelek. nem olvasom el a több A/4-es oldalt minden nap, hanem csak azokat, amik ki vannak emelve.

Az óvodai hirdetőtáblánk magán viseli mindazokat a jellegzetességeket, amelyet a honlapok jelentős része. Ezek közül kiemelek hármat:

A fejléc nem ad információt

A fő helyen, a legnagyobb betűkkel olyan információt közöl, amit az embereknek csak egyszer kellene elolvasni: „ANYA! APA! Kérlek olvasd el a fontos híreket!”

A modern weboldalakon a honlap címe már majdnemhogy apró betűkkel van szedve, mert aki rámegy a honlapra amúgy is tudja: a fejlécben van elhelyezve. Felesleges hát kiírni.

Három egyforma terület

A három piros alátét jelenthetné a weboldal 3 fő területét: Fő tartalom és két oldalsáv. A hirdetőtáblán mindhárom ugyanakkora még akkor is, ha a fő tartalom kicsit túlnyúlik rajta. A szövegek egyaránt egyenlő méretű, újságolvasásnál használatos betűk.

A helyzet azonban az, hogy másképp olvasunk állva, másképp a mobiltelefonon, másképp az asztali számítógép monitorján és másképp olvassuk a könyvet vagy újságot a fotelban. A lényeg mindig a fő tartalom, amelyet valamilyen módon ki kellene emelni az oldalsávok információhalmazából.

A lényegtelen kiemelve, a lényeges valahol az információhalmaz közepén

Kimutatták, hogy az ember pillantását elsősorban a színes képek vonzzák. Aki ránéz az óvodai hirdetőtáblára ezért nagy valószínűséggel a két képre tekint először. A legfeltűnőbb a kéréseink első sora, mivel az egy fő területen van. Másrészről a jobb alsó sarokban lévő Rubik-kocka.

A legutóbb elmulasztott hír a fő tartalom aljához van hozzátoldva, még a hirdetőtábláról is lelóg. A webdesignerek tudják, hogy a fő tartalom végére csak az jut el, aki átrágta magát a fő tartalmon. Mivel pedig a kereten kívül is esik, magunktól nem is vesszük észre. Talán azért, mert az agyunk úgy rendezi le, hogy ez csak egy csatolmány, ami csak úgy oda van biggyesztve.

Az óvodai dolgozók részéről több munka, de a sok szülőnek pedig nagyon nagy segítség lenne, ha az éppen aktuális, néhány napon belül esedékes programokról egy képpel, kerettel kiemelt, a fejlécben vagy közvetlenül alatta elhelyezett blokkban értesítene bennünket.

Példa egy ergonómikus weboldalra

D.A.S. honlapja, példa az ergonómikus kezdőlapra.

A D.A.S. honlapjának kezdőlapját úgy tervezték, hogy a fent felsorolt feltételeknek megfeleljenek:

  • A fejlécen a fejléc sávja és azon belül a logó kis méretű a többi részhez képest.
  • Az alatta lévő teljes szélességű terület a legfontosabb információkat emeli ki.
  • A három területet 3 különböző módon jelenítik meg. A fő terület széles, az egyik oldalsáv inverz, a másik pedig témánként be van keretezve.
  • A fő területen is megkülönböztettek egy információt, ezt halványszürke háttérszínnel és kerettel emelték ki.