Miért ne írjunk soha csak a Facebookra?

Egy felborult kuka, aminek a tetején egy Facebook logó van, ez borult ki belőle

Feleségem rendszeresen használja a Facebookot. Néha meg szeretne mutatni nekem valamit, és azt mondja, hogy még most nézzem meg, mert holnap már nem találja meg.

A Facebookon az írás elvész

Én nem használom a Facebookot, az interneten keresek tartalmakat, és sokszor tíz éve közzétett bejegyzésekben találom meg. Facebookon ez lehetetlen lenne. Ott egy poszt élettartama néhány nap, utána örökre elvész. (Erre utal a képen található kuka.) Igazán komoly tartalmak kerülnek a süllyesztőbe és nagyon nehéz már onnan előbányászni őket.

A Facebook olyan, mint a kuka. A tetejére bedobunk valamit, és rájuk kerül egy újabb valami. Néhány nap múlva a mi Facebook posztunk már alul lesz, és időbe telik, mire rátalálunk. Hetek hónapok múlva általában már teljesen lehetetlen megtalálni egy tartalmat. Aztán végül teljesen eltűnik. Vagy a felhasználó törli a fiókot, vagy ki tudja mi lesz az adatainkkal, amely a világ valamely ismeretlen pontján egy szuperbiztos épületben vagy a föld alatt őrzött szerveren landol.

De van még néhány érv, miért érdemes a tartalmat saját honlapra írni, és aztán onnan megosztani a Facebookon (és a többi közösségi oldalon).

A Facebookot kevesen használják

Erről sosem olvastam statisztikát, de az én ismerőseim kétharmada nincs rajta. A bejelölt ismerőseim közül is a többség hozzám hasonlóan nagyon keveset Facebookozik. Az 5-6 millió fiók közül valószínű sokan csak üzleti tevékenységet folytatnak, sokan pedig inaktívak.

A Facebook és a cenzúra

Nem sokat tudunk a Facebook cenzúra-szabályzatáról, de az elmúlt években már többször hallottam, hogy felfüggesztették ismerősöm fiókját. Vagy közölték az okát, vagy nem. Ha közölték, akkor az egészen szokatlan, egyéni elbírálásnak tűnt számomra. A saját honlapunkkal ilyet nem tudnak tenni.

Eltulajdonítják Facebook fiókunkat

A Facebook nagyon biztonságos, de nincs megfelelő szerződésünk a fiókunkról. Ha saját honlapunk van, akkor a tárhelyszolgáltató szerződést köt velünk, legtöbbször papíron, vagy elektronikus hitelesítéssel. A Facebook jelszót általában nem bűnözők szerzik meg, hanem jóindulattal mi adjuk oda valakinek életünk egy pillanatában, aki aztán később visszaél vele. Nincs mód arra, hogy megakadályozzuk, hogy a nevünkben posztoljon. Míg a tárhelyünk szerződésének birtokában a jogaink érvényesíthetők.

A Facebookon sokszor nem lehetséges a kapcsolatfelvétel

Amíg egy e-mail szinte biztosan eljut a feladóhoz, a Facebookon a kapcsolatfelvételek sokszor sikertelenek. Még a napi Facebook felhasználók sem veszik észre, hogy értesítést kaptak arról, hogy üzenet érkezett. Ha érkezett is üzenet, a feladó nem tudja, hogy megkapta-e az illető, és nem válaszol, vagy pedig észre sem vette. Az e-mail cím megosztási kérelem szintén nem mindig jut el a címzetthez.

A Facebook nem akadálymentes

A feleségem az iPhone támogatásával elég jól tudja használni a Facebookot. A posztok nagy része kép, amihez a Facebook nem kér szöveget. A feleségem néha-néha utánatelefonál a küldőnek, mondja már el, mit posztolt a Facebookon. Néha engem kér meg, hogy olvassam el, de a képek egy része telefonon olvashatatlan. Ilyen esetben át kell tehát mennem egy asztali számítógéphez, ott a feleségemnek belépni, megkeresni az adott posztot és elolvasnom neki. A funkciók egy része is elérhetetlen sokak számára.

A Facebook zárt

A honlapon közzétett tartalmat bármely közösségi oldalon egyetlen kattintással meg lehet osztani. A Facebookon közzétett tartalmakat viszont nem. Ha csak ide írsz ki valamit, akkor megnehezíted a többiek dolgát, hogy az interneten vagy más alkalmazásban esetleg megosszák.  Ha valaki nagyon meg akarja osztani, vagy jobban kell értenie az alkalmazáshoz, vagy pedig  a 80-as évekből emlékezetessé vált másolás majd beillesztés parancsokkal teheti meg.

Ingyenes megoldások a Facebook helyett

Még mindig használhatók a régi ingyenes blogok mint a pl. a blog.hu, a blogspot. Vannak újabbak is, mint a Webnode. Ezeken mind viszonylag könnyen lehet tartalmakat megosztani. A szakmai voksomat a WordPress.com-ra teszem. Választás előtt győződjünk meg arról, hogy milyen formátumban és milyen feltételekkel tudjuk saját magunkhoz lementeni a feltöltött tartalmainkat.

Aki saját készítésű WordPress oldalban gondolkodik, annak három veszélyre hívom fel a figyelmét:

  1. Az első saját WordPress oldal kialakítása 50-100 óra. Ez saját tapasztalat, és mások tapasztalata is.
  2. Könnyen ébredhetünk egy nap arra, hogy az oldalunk nem működik, és fűhöz-fához kell segítségért futkosnunk. Az oldal hibájának számtalan lehetséges okát lehetetlen összefoglalni. Amikor engem megkerestek, néhány óra alatt helyre tudtam állítani, ha nem volt adatvesztés.
  3. Előfordulhat, hogy visszajelzik az ismerőseink: a leveleket nem kapják meg, a honlapunkat pedig a víruskereső veszélyesnek minősítette. A bűnözők azért törik fel az oldalunkat, hogy használják a legális adatainkat illegális célokra. Éppen ezért a felkészületlen tulajdonos észre sem veszi, hogy hetek vagy hónapok óta levélszemeteket küld, más oldalak feltörésére használják vagy pornográf oldalakat szolgál ki. Előbb-utóbb feketelistára teszik az erre szakosodott szerverek, mi pedig várhatunk és fizethetünk azért, hogy lekerüljön a feketelistáról a honlapunk.

Tartós megoldások a Facebook kiváltására

Aki nem ingyenes alternatívában gondolkozik, nézzen alaposan körül. Pár tíz ezer forintért néhány nap alatt egyéni kinézetű biztonságos honlapot lehet készíttetni. Egy jó weboldal évekig használható, így az egyszeri beruházás költségszinten néhány ezer forintnak felel meg.

Ugyanez az árkategória, csak nem kell egy összegben kifizetni a reklámmentes WordPress.com honlapot. Havi 1000 forintért a saját domain nevet lehet használni, reklámmentességen kívül 6 Gigabyte tárhelyet is kapunk.

A különböző vállalkozók mást tartanak fontosnak, eltérnek a bizalmi indexeik. Referenciáik és honlapjaik alapján azonban gyorsan tájékozódni lehet ezen a piacon.
A WordPress alap fontos, mert a feltöltött tartalmaink könnyen, szabványos formában megmaradnak, áttölthetők másik WordPressbe vagy másik rendszerbe.