Mi az a WCAG 2.0?

Felirat: W3C védjegy, alatta: WCAG 2.0

A legtöbb ember nem érti a WCAG 2.0 szövegét. Mi ez?

A WCAG betűszó jelentése: Akadálymentességi Irányelvek. Az internet szabványaiért, fejlődéséért felelős W3C (World Wide Web Consortium),  magyarul Internet Szövetség dolgozta ki. A célja, hogy egyes fogyatékkal élő emberek ugyanúgy használhassák az internetet, mint a fogyaték nélkül élő társaik.

A WCAG szakembereknek készült, nyelvezete nehezen érthető. A tartalma viszont roppant egyszerű. Négy irányelv alá rendezi azokat az ismérveket, amelyek szerint egy honlap akadálymentes. A négy irányelv az észlelhetőség, működtethetőség, érthetőség és robusztusság. Az első három szerintem magáért beszél. A robusztusság alatt pedig azt értik, hogy együtt működjön, kompatibilis legyen más programokkal, többek közt a képernyőolvasókkal.

Az USA Ontario Államában a közintézményeknek, 50 főnél több főt foglalkoztató magáncégeknek is meg kell felelni a WCAG 2.0-nak. Aki ért angolul, ajánlok erről egy humoros videót.

Közben az Európai Unió szabványává lett a WCAG 2.0. Az EU javaslata szerint 2014. június 30-ig a tagállamoknak is törvényt kell hozni a közigazgatási honlap web akadálymentesítéséről.

Van még egy dolog, amit nagyon érdemes eszünkben tartani: Az akadálymentes honlap nemcsak a fogyatékkal élőknek teszi hozzáférhetővé az internetet, hanem mindenki számára. A WCAG 2.0-ban lefektetett elvek ugyanis arról szólnak, hogyan lehet egy igazán jó weboldalt elkészíteni.

  1. Hogyan legyen a honlap tartalma, funkciói észlelhető? Ez az észlelhetőség elve.
  2. Hogyan legyen a honlap jól használható? Ez a működtethetőség elve.
  3. Hogyan lehet érthetővé tenni a tartalmat? Ez az érthetőség elve.
  4. Hogyan lehet más programokkal kompatibilissé tenni? Ez a robusztusság elve.

Aki tehát akadálymentes honlapot készít, az nemcsak a fogyatékkal élő 15 százaléknyi népességnek tesz jót, hanem mindenkinek, aki az internetet használja.