Miért a legolcsóbb az akadálymentes weboldal?

A web alapjai 25 éve változatlanok

Aki ismeri a beruházás és a lízing fogalmát, annak egyértelmű az alábbi eset: Vásárolunk egy autót kb. 3 millió forintért, és 5 év múlva egy újabbat, akkor ez ugyanannyiba kerül nekünk, mintha havi kb. 100 ezer forintért lízingeltük volna. Az egyik beruházás, a másik költség. A két megoldás értéke ugyanannyi, csak az egyiket egy összegben adtuk ki, a másikat havi részletben. Ha tíz évig tartjuk az autót, akkor a havi költség csak kb. 50 ezer forint. Ha húszig, akkor 25 ezer és a többi.

A weboldalak esetében ugyanerről van szó. Ha készítenek nekünk 1 millió forintért egy weboldalt és ez működik nekünk 2 évig, az kétszer annyiba kerül, mintha 4 évig működne, és négyszer annyiba hogyha 8 évig.

Az akadálymentes weboldalak jellemzője, hogy robusztusak, azaz helyes kódokból épülnek fel, és ezért minden típusú eszközzel és böngészővel használhatóak. Márpedig a böngészők nyelve: a HTML és a CSS alapjai állandóak, és a következő 25 évben is ugyanezek az alapok maradnak. Az új rövid domain-nevem is erre az állandóságra utal: web25.hu=weboldal, amely negyed évszázadig használható.

Néha találkozom olyan weboldalakkal, amely tíz éve készült, és még most is tökéletesen használható, mert robusztus. Van viszont rengeteg honlap, amely az utóbbi hónapban készült el, és már most sem használható, csak néhány böngészővel, vagy csak szélessávú internettel, mert nem stabil és szabványos kódokból építették fel.

Ha nem figyelnek az akadálymentességre, általában nem várható hosszú élettartam. Egy év múlva lehet, hogy megszűnik egy adott kód támogatottsága, ha az nem volt szabványos.

Természetesen vannak az akadálymentességgel járó többletmunkák pl. a videók feliratozása, a képek helyettesítő szövegének megadása. Ezek a költségek egyrészt elenyészők a weboldal árához képest (pl. videó feliratozása percenként néhány száz forint). Másrészről pedig ezen munkák hozadéka óriási a keresőoptimalizálás tekintetében. Maradva az előző példánál: a videók feliratai bekerülnek a honlap szöveges tartalmába, és a böngészők indexelni tudják.

A Google-nak van a legnagyobb szüksége az akadálymentes weboldalakra, hogy könnyen fel tudja térképezni, és így helyes képet kapjon az azon található tartalomról. Tudjuk, hogy gyorsan és jó találati eredményt lehet elérni a megfelelő linképítéssel, metaadatok helyes megadásával, nagy forgalommal is. Ezek is fontosak. Aki viszont hosszú távon tervez, szeretne jó tartalmat adni és ezt sokakhoz eljuttatni, annak az akadálymentesítéssel járó plusz munkák eredményeképp a kereső is helyesen fogja a tartalmat értékelni és így megjeleníteni a találati listákban.

Az akadálymentes webáruház

A webáruházak esetében is az egyedi fejlesztésű akadálymentes a legolcsóbb. A Shoprenter elképesztő színvonalas és elfogadható árú szolgáltatást nyújt havi bérleti díj ellenében. Akik néhány évben gondolkoznak, ez a tökéletes megoldás. A Shoprenter 3 évi bérleti díjából egy teljesen egyedi kinézetű, akadálymentes webáruház készíthető.

Hogyha valaki hosszabb ideig szeretne egy webáruházat, akkor a Shoprenter anyagilag már nem rentábilis. A Shoprenter előnye, hogy megbízható cég, és folyamatosan fejleszti a programot. Azonban ezek a fejlesztések egyben hátrányt is jelentenek: azt is ki kell fizetnünk, amire nincs szükségünk. Ráadásul néha kifejezetten maradnánk egy már bevált módszernél az újdonság helyett.

A magas áron kívül azonban kétségkívül az akadálymentesség hiánya a legnagyobb probléma, ami 20 százalékkal kevesebb vásárlót jelent.