Újabb mérföldkő az akadálymentes honlapok történetében

Infografika a honlap vizsgálatának 4 eleméről. Leírása a szövegben.

A W3C egy héttel ezelőtt publikálta az akadálymentes honlapok értékelési szabályait. (WCAG EM 1.0)

A dokumentum szakembereknek szól, ennek megfelelően egy komolyabb angol jogi szövegnek is elmegy. A banki életemből emlékszem ilyen bonyolult és komoly leírásokra, sőt én magam is írtam ilyeneket. Nem gondoltam, hogy egyszer a másik oldalon fogok ülni, és nekem kell megértenem, miről is szól.

Egy dolog biztos: az akadálymentes webet komolyan veszik. Szeretnék, ha vége lenne annak az időszaknak, amikor a fogyatékossággal élők ki vannak rekesztve a világhálóról. Most még segítséget kell kérniük, amikor a közintézmények, közigazgatási szervek honlapjait használni szeretnék, általában pénzért, mert nem tudják különben teljesíteni kötelezettségeiket. Akik legjobban odafigyelnek az akadálymentességre, az a szabad szoftveres társadalom, a WordPress, Drupal. A WordPress alap sablonjai szinte teljesen akadálymentesek, de amikért fizetni kell, azok már nem.

Hogy Magyarországon mikor jön el ez az idő? Az EU határozat szerint idén törvényt kellene alkotni erről, és ezek után még néhány év telhet el, mire megvalósítják.

De nézzük a WCAG-EM-et. Alapvetően egy általános ellenőrzési sémát követ. Mi eddig is ezen séma szerint dolgoztunk, hiszen annyira logikus és nyilvánvaló. Öt lépést különít el. Az öt időben egymás után következik, de mindegyik kapcsolatban van a másikkal:

  1. Meghatározzuk, mit vizsgálunk meg. Egy akadálymentességi vizsgálat során rendkívül sok dologról kell dönteni. Pl. Milyen szintű akadálymentesség a cél? Milyen rendszereken eszközökön kell akadálymentesnek lenni? Ami Windows-on jó, lehet, hogy Linux-on nem. És a többi.
  2. Megismerkedünk a honlappal. Mielőtt bármit megvizsgálnánk, egyszerűen rátekintünk a honlapra. Milyen típusú oldalak vannak benne? Milyen elemek? Kinek szól? Milyen technológiával készült? Itt még csak benyomást szerzünk mindezekről.
  3. Mintákat választunk.  Olyan oldalakat keresünk, amelyek reprezentálják az egész honlapot. Amikor közvéleményt kutatnak, akkor is csak néhány ezer embert kérdeznek meg és abból számolják ki az országos adatokat. Nem mindegy azonban, hogy mely embereket. Ha rosszul választják ki, az eredmény is rossz lesz. A honlap oldalai közül néhány olyan oldalt kell kiválasztani, amelyek reprezentálják az egészet.
  4. A kiválasztott oldalak vizsgálata. A lényeg. Az akadálymentességi irányelvnek megfelelően mindent aprólékosan átvizsgálunk.
  5. Beleírjuk a jelentésbe. Az előző lépéseknél jegyzeteket készítettünk. Ezeket kell átnéznünk és egy jó jelentést kell az egészről készíteni.  A WCAG-EM meghatározza, mit kell és mit lehet ebbe a jelentésbe belefoglalnunk. Miután kész átadhatjuk a megbízónak.

Újabb nagy segítség a munkámhoz, és gondolom a többi akadálymentes webdesigner munkájához is.

Szeretnéd, hogy az ajánlás szerint megvizsgáljam  a honlapodat? Írjál nekem:

Kapcsolat