Megfelel-e az ISO/IEC 40500-nak ha nincsenek a linkek aláhúzva?

Baloldalt láthatók azok a linkeke, amelyeket gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a környező szövegtől. Jobb oldalt aláhúzva és jelentősen eltérő színnel jelölt linkek akadálymentesek.
A felhasználókra figyelő webdizájnerek a linkeket az ISO/IEC web-akadálymentességi szabványa szerint jelenítik meg a honlapokon. A legjobb megoldás továbbra is az eltérő szín és aláhúzás, de nem ez az egyetlen.

Az ISO/IEC 40500 szabvány 1.4 Irányelve: a megkülönböztethetőség. Ezek alapján nem elég egyetlen érzékelési szempont alapján megkülönböztetni a vezérlőelemeket, linkeket. Ez esetben az 1.4.1 számmal jelölt feltételről van szó: Nem a szín az egyetlen vizuális módja az információ közvetítésének, a tevékenység jelzésének, a válaszadásra ösztönzésnek, vagy a vizuális alkotóelemek megkülönböztetésének.

Az akadálymentes módszerek gyűjteményében F73 kóddalkülső tárgyalják ezt az esetet: Nem akadálymentes az az oldal, amely nem felel meg ennek sikerkritériumnak. A szabvány megsértéseként külön megemlíti azt az esetet, amikor csak az egér link fölé mozgatásakor lesz a link aláhúzott. Ez nagyon trendy a napjain weboldalain. Az ilyen oldalak használhatósága sokkal rosszabb, mint a szabványnak megfelelő társaiké.

A szabvány, és a 3 évtizedes internet-használat kultúrájában alatt elterjedt a linkek jelölése: kék színnel és aláhúzottan. Ezzel most már alig találkozunk, pedig a szabványnak megfelelő technikák között most is ez szerepel ez első helyen. Természetesen nem a kék szín a fontos, hanem az aláhúzás, mivel ez elég egyértelmű jelzése a linknek. Éppen ezen ok miatt a webes tipográfiában nem használunk aláhúzást, hiszen az negyed évszázada a linkek jelölésére használjuk.

Természetesen a weboldaltulajdonosok ellenkeznek az aláhúzás ellen, mert nem azt tartják szem előtt, hogy mindenki használni tudja, hanem azt, hogy a felhasználók divatosnak és menőnek tartsák a weboldalukat, és ez igencsak fontos szempont.

Az ISO szabványhoz tartozó technikai dokumentációban azonban nemcsak az aláhúzás szerepel a linkek helyes megkülönböztetéseként. Konkrétan szerepelegy másik megoldás is G183-as számonkülső: ha a link és környező szöveg kontrasztaránya legalább 3:1.

A szabvány fogalmaiba belefér az is hogy nem húzzuk alá a főmenü és az almenü linkjeit, mivel ezek egyértelműen linkek.

Elfogadható megoldás az, ha gombként jelenítem meg. A gombok nagyon sokfélék lehetnek, jól beleilleszthetők a webdizájnba. A folyó szövegben viszont a legjobb és leginkább használható a hagyományos, eltérő szín és aláhúzás. Az aláhúzás JavaScripttel megoldható különösen elegánsan is: távolabb a betűtől, a karakterek lenyúló ágait kihagyva, vékony, nagyon éles vonallal vagy tetszés szerint másképp. Nem kötelező a böngészőbe épített megoldást alkalmazni.

Ezen kívül számtalan más lehetőség van a linkek jelölésére, hogy trendy is maradjon a weboldal és a szabványnak is megfeleljen. Azonban nem lehet szó nélkül hagyni azt, hogy a weboldal tartalma és szabványossága hosszú távon egyértelműen megtérül. A felhasználókat a webdizájner-diktátorok folyamatosan manipulálják, az értékek azonban változatlanok maradnak.

A cikkem megírása után találtam rá Szántai Károly cikkére, amely ugyanerről a témáról szól, csak sokkal részletesebben. Olvasásra ajánlom azt is: Csak az aláhúzott link akadálymentes? külső