Megfelel-e az ISO/IEC 40500-nak ha nincsenek a linkek aláhúzva?

A felhasználókra figyelő webdizájnerek a linkeket az ISO/IEC web-akadálymentességi szabványa szerint jelenítik meg a honlapokon. A legjobb megoldás továbbra is az eltérő szín és aláhúzás, de nem ez az egyetlen.

Az ISO/IEC 40500 szabvány 1.4 Irányelve: a megkülönböztethetőség. Ezek alapján nem elég egyetlen érzékelési szempont alapján megkülönböztetni a vezérlőelemeket, linkeket. Ez esetben az 1.4.1 számmal jelölt feltételről van szó: Nem a szín az egyetlen vizuális módja az információ közvetítésének, a tevékenység jelzésének, a válaszadásra ösztönzésnek, vagy a vizuális alkotóelemek megkülönböztetésének.

Az akadálymentes módszerek gyűjteményében (F73 kóddal) kifejezetten tárgyalják ezt az esetet: Nem akadálymentes az az oldal, amely nem felel meg az egyik sikerkritériumnak. A szabvány megsértéseként külön megemlíti azt az esetet, amikor csak az egér link fölé mozgatásakor lesz a link aláhúzott. Ez nagyon trendy a napjain weboldalain. Az ilyen oldalak használhatósága sokkal rosszabb, mint a szabványnak megfelelő társaiké.

A szabvány, és a 3 évtizedes internet-használat kultúrájában alatt elterjedt a linkek jelölése: kék színnel és aláhúzottan. Ezzel most már alig találkozunk, pedig a szabványnak megfelelő technikák között most is ez szerepel ez első helyen.

Az ISO szabványhoz tartozó technikai dokumentációban azonban nemcsak az aláhúzás szerepel a linkek helyes megkülönböztetéseként. Abban az esetben, ha más megjelenésű szövegben van: más szín és vastagított betűkként is jól elkülöníthető. Az is elfogadható, ha elkülönülő szín mellett más betűtípussal jelöljük.

A szabvány fogalmaiba belefér az is hogy nem húzzuk alá a főmenü és az almenü linkjeit, ha a főmenü megfelelően ki van emelve, vagy szendvicsmenüt alkalmazunk. A menü esetében egyértelmű, hogy linkekről van szó.

Az általam legtöbbször használt megoldás, hogy gombként jelenítem meg. A gombok nagyon sokfélék lehetnek, jól beleilleszthetők a webdizájnba. A folyó szövegben viszont a legjobb és leginkább használható a hagyományos, eltérő szín és aláhúzás. Az aláhúzás JavaScripttel megoldható különösen elegánsan is: távolabb a betűtől, a karakterek lenyúló ágait kihagyva, vékony, nagyon éles vonallal vagy tetszés szerint másképp. Nem kötelező a böngészőbe épített megoldást alkalmazni.

A cikkem megírása után találtam rá Szántai Károly cikkére, amely ugyanerről a témáról szól, csak sokkal részletesebben. Olvasásra ajánlom azt is: Csak az aláhúzott link akadálymentes? külső