Magyar és akadálymentes WordPress sablon

Manduca akadálymentes WordPress Sablon kezdőoldala
2016-ban így nézett ki a három oszlopos elrendezésű Manduca sablon.
2015-ben kezdtem fejleszteni ezt a WordPress sablont. A kezdetek kezdetétől az akadálymentesség és a szabadon alakítható webdesign volt a legfontosabb.

Bármilyen dizájn megvalósítható

A sablont arra szántam, hogy származtatott sablonnal együtt alkalmazzák. Ha önmagában tesszük fel a Manducát, a dizájn láthatóan ósdi, elavult. Mivel a sablon motorja, a generált HTML kódok viszont akadálymentesek. Bármilyen webdizájn kialakítható vele, mert önmagában hibátlan HTML kódot generál. Ezt teszteléskor minden esetben ellenőrzöm a W3C programjával. A referenciák közé feltettem jónéhány oldalt, amelyet Manduca sablonra épített származtatott sablonnal készítettem. Arról nem is beszélve, hogy ezen oldal is Manduca sablonnal működik.

Akadálymentes, ezért időtálló WordPress sablon

A WCAG 4. akadálymentesítési irányelve: robusztusság. Az akadálymentes weboldalak nem alkalmaznak kísérleti technológiákat, hanem minden weboldal alapján képező HTML és CSS szabványnak megfelelő kódokat generálnak.

A Manducát 2015 óta fejlesztem. Ahogy írtam, egyedi webdizájn kialakítására terveztem. Ha a webdizájn és a tartalomfeltöltés is megfelel a WCAG 2.1 szabványnak, akkor akadálymentes honlap készíthető. A Manducához hasonló alapsablont használunk UX design megalapozásához is.

Biztonságos és magyar

A Manducát angolul kellett megírnom, hogy bekerülhessen a WordPress sablontárába, de a magyar felhasználók számára speciális funkciókat építettem bele. Amennyire egy sablonnál figyelni lehet erre: a lehető legbiztonságosabb. Folyamatosan megfeleltetem a WordPress szabványainak, bár csak az első változatnál kellett volna. Mindig fut a PHP összes támogatott verziójával.

Akadálymentesség valójában elérhetőséget jelent

A WCAG 2.1 címe magyarul: Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0. Azonban az angol accessibility szót tévesen akadálymentességnek fordították, holott a jelentése egyáltalán nem helyes. Ez az angol szó könnyű hozzáférhetőséget, könnyű használhatóságot, könnyű elérhetőséget jelent. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szabványnak megfelelő weboldalakat többen tudják használni.

Az akadálymentességről sokan azt hiszik, hogy csak a fogyatékossággal élők számára fontos. Már pedig a legtöbben nem foglalkoznak azzal, hogy az a pár tízezer mozgáskorlátozott, látássérült, siket ember is használhassa a weboldalukat. Ennél azonban sokkal többről van szó.

A Web-akadálymentesítési irányelveknek megfelelő weboldalakat nemcsak a fogyatékossággal élők képesek használni , hanem az idős emberek, a régi eszközöket használók, az alacsonyabb IQ-val rendelkező, egyszerűbb emberek is. Saját tapasztalatom, hogy akik kevésbé ügyes internetezők, az én akadálymentes honlapjaimat mégis tudják használni.

 Akadálymentes tartalomkezelő rendszer (CMS): a WordPress

Sokáig a WordPress volt a világon az egyetlen tartalomkezelő rendszere, amely szem előtt tartotta az akadálymentességet. Most már a világ más rendszerei is kezdenek felzárkózni hozzá, (pl. Joomla 4.0).

A WordPress adminisztratív felülete azonban könnyen használható, felhasználó-barát, néhány bővítménnyel teljesen akadálymentesíthető. A frontend felületen pedig a Manduca sablon, egy akadálymentes származtatott sablon, és az akadálymentes tartalomfeltöltés biztosíthatja a WCAG 2.1 megfelelősséget.

A WordPresshez használható a Manduca sablon, amely a web-akadálymentességet nem biztosítja önmagában. A hozzá készített webdizájnnak is is akadálymentesen kell történnie.

E sablonnal kialakított honlapok megfelelhetnek a pénzintézetek számára kiadott Magyar Nemzeti Bank 4/2017. (III.13.) számú ajánlásának (a fogyatékos ügyfelekkel kapcsolatos bánásmódról) c. ajánlás V.3. Online és technológiai szolgáltatások fejezetének 25. pontjának, és a MSZ EN 301 549:2014 szabványnak is.

Mit jelent az alábbi WordPress címke: Gyengénlátók számára is használható?

Az ingyenes sablonok tárából szűrők segítségével lehet kikeresni azokat, amelyeket a fordító „gyengénlátók számára is használható”. E sablonoknak egy szigorú kritériumrendszer alapján végzett szakértői ellenőrzésen kell megfelelniük.

A címkét nagyon rosszul fordították magyarra. A „gyengénlátók számára is használható” (angolul: accessibility-ready) valódi jelentése valami ilyesmi lehetne „akadálymentes honlap készítésére alkalmas”. Mikor a magyar fordító csapat befejezi a legújabb fordításokat, ennek a gyengénlátók számára is használható helyett az új nevét fogják kiírni. A 3 javaslatomból a legrövidebbet fogadták el: akadálymentes honlaphoz használható, akadálymentes honlaphoz felhasználható, akadálymentesített.

Akadálymentes szolgáltatások

A Manduca sablonba épített jónéhány akadálymentes weboldal-szolgáltatás:

  • fókusz-követő
  • kenyérmorzsa
  • akadálymentes tabulátorok
  • akadálymentesen nyitható-zárható bekezdés
  • egyedi-link létrehozás
  • akadálymentesen nyitható-zárható bekezdés
  • olvasási beállítások

Az akadálymentesség minőséget jelent

A sablon és szabvány célkitűzése ugyanaz: hogy minden ember, képességeitől függetlenül gyorsan és könnyen megtalálja benne az őt érintő tartalmat, és könnyen tudja használni.

Ennek alapja,  hogy minden eszközön és hálózaton keresztül gyorsan betöltődjön és hibátlanul legyen kódolva. Több olyan szolgáltatást is beleépítettem, amelyek ugyan nem kötelező elemei a WCAG 2.1-nek, de megkönnyítik a weboldal használatát.

Egér nélkül is működik

Sokan szeretnék használni a honlapot billentyűzetről. Emiatt a fókusz jól látható és követhető. A fókusz-kígyó (focus-snail nevű JavaScript) vizuálisan megjeleníti a fókusz haladását egy kék színű kígyózó sávval.

Képernyőolvasókkal használható, a Google könnyen indexeli.

Az akadálymentesség már részben magában foglalja az úgynevezett technikai keresőoptimalizálást is.  HTML elemek szabványos használata (területjelzések, címsorszintek, flow-elemek stb,)  megfelelő alkalmazása nemcsak a látássérülteknek biztosítja a könnyű használhatóságot, de a legnagyobb látássérült felhasználónak: a Google (és más) keresőrobotoknak is. Az akadálymentes weboldalak már részben keresőoptimalizáltak (SEO).

Minden böngészővel működik

A Manducát az egyetemes weboldaltervezés szabályait követve fejlesztem. Rengeteget tesztelem, és tesztelik mások több tucat böngészőn, különböző képernyőfelbontással, képernyőolvasóval, nagy kontrasztú üzemmódban is. Nincsenek a sablonban felesleges kódok. Ezeket a származtatott sablonba kell beépíteni. Egyszerűek a stíluskódok.

Használati útmutató

A Manduca egy WordPress alapsablon, amely kinézete nem felel meg webdizájnnal szembeni elvárásoknak.  Azonban a változó divatnak megfelelő honlapokat lehet vele készíteni, ráadásul akadálymentesen.

A képlet egyszerű: Telepítsd a Manducát és készíts hozzá egy származtatott sablont. Egy egyedi, trendi webdizájn néhány órai munkával megvalósítható.

A Manduca szó jelentése

A projektjeimhez általában a Bibliából találok görög vagy latin szavakat. A vállalkozásom ugyanis több, mint megélhetés (ha ez lett volna a fontos, nem hagytam volna ott a jól fizető állásomat). A munkám küldetés, hogy a honlapok minél több emberhez eljussanak.

A Manduca azt jelenti, hogy Egyél!. Az egyik előfordulása a Jn 4,31-34:

Közben kérték őt a tanítványai: Mester, egyél!” Ő pedig azt mondta nekik: „Nekem van eledelem, amit egyem, amiről ti nem tudtok.” A tanítványok erre egymást kérdezték: „Valaki talán hozott neki enni?” Jézus ezt mondta nekik: „Az én eledelem az, hogy teljesítsem annak akaratát, aki elküldött engem, és bevégezzem az ő munkáját.

Az Akadálymentes webdesign.hu oldalamon 2016-ban megjelent cikk felújított változata.