Képek feliratozása WordPress-ben

Példa a kép narrációjára. Munkácsy Mihály festménye: A "Köpülő asszony" Egy asszony egy széken ülve köpül, mellett áll egy lánygyermek. A kép sötét hátteréből ez emelkedik ki. Az asszony egész teste a nehéz munkát tükrözi. A nő tekintete elrévdezeik, szomorú, viszontagságos életet tükröz. A falusi házból nem látszik semmi, csak egy másik agyagedény, de mégis kifejezi a szegénységet, amelyben élnek: piszkos kötény a szék támlájára dobva, a köpü, a padló. A kb 10 éves kislány érdeklődve figyeli a vajat, szomorúsága még nem az anyjáé.

Ennél egyszerűbb talán nincs is. A WordPress médiatárában a kép szerkesztésekor lehet megadni a „helyettesítő szöveg”-nek (ha jól emlékszem a régebbi verziókban „alternatív szöveg”-nek) nevezett paramétert. Amikor az alap (2011, 2012) sablonokban kiemelt képet állítunk be, az „alternatív szöveg”-ként jelenik meg ugyanez a paraméter.
E paraméterben viszonylag röviden le kell írni a kép tartalmát. Pl. színes virágok, mosolygó gyermekarc, Cégünk logója. Azt a szöveget a látássérültek által használt képernyőolvasók (JAWS, NVDA std.) felolvassák.

Készült egy újabb, jobb cikkem erről Beszélő képek a WordPressben címmel.