Keményen dolgoznak a WordPress 4.3 akadálymentesítésén

WordPress 4.3 grafika

Már csak három hónap és elkészül a 4.3-as WordPress. Az angol nyelvű fejlesztői oldalról összegyűjtöttem milyen akadálymentességi újításokat terveznek.

  1. Rendezett címsorszintek az admin felületen. Hogy képernyőolvasóval is lehessen használni.
  2. Szemantikai hibák javítása. A programozók hajlamosak megfeledkezni az alapos és szakszerű tesztelésről, és így nem derül fény a szemantikai hibákra sem. Ez így volt eddig a WordPress esetében is. Most javítanak és tesztelnek, hogy augusztus 8-án kijöhessenek az új verzióval. Ezzel mindenki nyer, nemcsak a fogyatékossággal élők.
  3. Keresések egységesítése. Ennek is mindenki nyertese lesz. Eddig ahány keresés volt az admin felületen, annyi féle módon működött. Most egységessé teszik.
  4. Táblázatok akadálymentesítése. Ez sem csak néhányunknak hasznos. A hozzászólásoknál például nem jelezte ki egyértelműen hogy egy bejegyzéshez hány függő, hány elfogadott és hány elutasított hozzászólás tartozik. A képernyőolvasót használók számára ez egy legyőzhetetlen akadály volt. A 4.3 verzióban várhatóan ez is működni fog.
  5. A WordPress szövegszerkesztőjére (tinyMCE) sok javítás ráfér. A 4.3-as verzióban a fókuszok sorrendjét rendezik. Ez is egy olyan fontos szempont, ami sokaknak lehetetlenné teszi a szerkesztő használatát, másoknak megnehezíti. Például én is szeretnék egér helyett többször  billentyűzetet használni, de nem lehet. Nem véletlenül fejlesztettek bővítményeket és külön alkalmazásokat (pl. a MarsEdit3-at Mac gépekre), amelyekkel javítható vagy kiváltható a tinyMCE.
  6. Kontraszt problémák javítása.