Megfelelés a szabványoknak és akadálymentességnek

Tartalom:

A honlap oldalai akadálymentesek

A honlapot a legnagyobb figyelemmel igyekeztünk szabványossá és akadálymentessé tenni. E munka alapját az általánosan elfogadott nemzetközi internetes szervezet a W3C munkatársai által kidolgozott WCAG 2.0 (Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 változata) adja, amely 2012-ben az Európai Unió ISO/IEC 40500:2012 számú szabványa lett.
A szabvány szerint 3 megfelelőségi kategória egyikébe lehet besorolni egy honlapot: A, AA és AAA. E legutóbbi a legszigorúbb. Véleményem szerint a honlap minden oldalának minősítése megfelel az AA akadálymentességi fokozatnak. .

Mi biztosítja a honlap oldalainak akadálymentességét?

  1. A honlapot a WEB akadálymentesítésére vonatkozó fent említett szabvány, és egyéb rendelkezésre álló szakirodalom alapján készítettem;
  2. Látássérültekből álló csapat tesztelte;
  3. Különböző érvényesség-, és akadálymentesség-ellenőrző programokkal, leginkább a W3C érvényesítővel és a TAW3-al ellenőriztem.

Mik az akadálymentesítés legfontosabb célkitűzései?

A szabvány megfogalmazása alapján a 4 legfontosabb irányelv a következő:

  • Észlelhetőség: mindenki számára elérhető legyen a tartalom minden része. Ennek érdekében a honlapon található minden elem szöveggel támogatott. Többek közt minden képhez rövid, érthető szöveget adtunk meg, hogy a képernyőolvasó programok érthetővé tegyék a képek tartalmát a vakok és látássérültek számára is. A tartalmat minden eszközzel könnyen használni lehet: mobiltelefonnal (responsive honlap), tablettel, asztali számítógéppel stb. A legelterjedtebb böngészők (Explorer, Mozilla, Chrome stb.) által támogatott szabványos kódokat használtunk. A képek és a háttér között megfelelő kontraszt és színátmenet van.
  • Működtethetőség: minden funkció elérhető a billentyűzetről, egér használata nélkül. A fókusz jól érzékelhető azok számára, akik kevésbé látnak. A honlapok elolvasására megfelelő idő áll rendelkezésre: nincs szoros időzár, nincs automatikus frissítés, láthatatlan előugró ablak és más ami nehezítené a tartalom megismerését.
  • Érthetőség: minden oldal felépítése megegyezik. A fejléc, a tartalom, az oldalsáv, a lábrész mind ugyanazon a helyen található. Ezzel adunk lehetőséget arra, hogy a honlap felépítését mindenki megérthesse, megjegyezhesse. A világos, átlátható oldal-felépítés szükséges az oldalak közötti gyors és könnyű navigációhoz. Az űrlapok is akadálymentesek, a hibát a hibás mezőnél jelzi ki, a már bevitt tartalmak nem vesznek el.
  • Robosztusság: megbízhatóság. Ez az akadálymentes honlap WordPress tartalomkezelő rendszerre épül, és szintaktikailag helyesen kódolt. A vizuális megjelenést egy független, CSS3 stílusalap biztosítja, amely magába foglalja a látható dekorációs elemek megjelenítéséhez szükséges kódot is.

Edelényi Zsolt