Nemzetközi weboldal akadálymentesítési szabvány

Az ISO/IEC 40500:2012 szabvány oldala a Nemzetközi Szabványügyi Hivatal honlapján.

Kiegészítés 2018-ban: Ki igazolhatja, hogy a weboldal megfelel-e ennek a szabványnak?

Az ISO/IEC 40500:2012 azaz a Web Akadálymentesítési Irányelvek (WCAG 2.0)

E szabvány számtalan javaslatot fogalmaz meg, amivel a weboldalak akadálymentesebbé tehetők. Az ilyen weboldalak tartalma elérhető sokféle, fogyatékossággal élő ember számára. Többek között a vakoknak, gyengénlátóknak, siketeknek és nagyothallóknak, tanulási képesség-zavarral rendelkezőknek, értelmileg enyhén fogyatékosoknak, mozgáskorlátozottaknak, beszédben korlátozottaknak, fényérzékenyeknek. Ezen kívül elképzelhető mindezen fogyatékosságoknak a különböző kombinációja is. A szabvány szerint készült weboldal általában minden felhasználó számára használhatóbb.

A WCAG 2.0 sikerkritériumai dokumentálhatók és technológiától függetlenül alkalmazhatók. A különböző technológiák jellemző sikerkritériumait és ennek megvalósítását szintén kidolgozták a kapcsolódó dokumentumokban, amely nem a szabvány része.

 

A fenti szöveg a Nemzetközi Szabványügyi Bizottság honlapján ISO/IEC40500:2012 olvasható. Nyers fordításomban közöltem.

 

A WCAG 2.0 és a hozzá kapcsolódó dokumentumok egy része  elérhető  magyar fordításban.

 

 Akadálymentességi tanulmány

Az ISO szabványhoz tartozó módszertan szerint („Honlap akadálymentességi megfelelés vizsgálatának módszertana” , WCAG-EM)  dokumentumban leírtak szerint elkészítem honlapod akadálymentességi tanulmányát:  miben felel meg és miben nem az ISO/IEC 40500:2012 szabványnak. Sőt, ezen túlmenően is segítek, hogy a honlapodat többen tudják használni. Lásd: Akadálymentességi audit