Hányan nem tudják használni az átlagos weboldalakat?

Egy férfi dühös lett, mert szembekerült egy Google Recaptcával: nem vagyok robot - állítja.
A több országot érintő felmérés szerint az akadálymentesség hiánya miatt az emberek jelentős része nem tudja az átlagos weboldalt használni. Ezt pedig a webanalitika sem mutatja ki. Egy angol nyelvű cikk fordítása.

Frissítés 2017 január: Egy Brit tanulmány megerősíti, hogy kb minden ötödik ember nem képes használni egy nem szabványosan akadálymentes weboldalt, emiatt a Britt vállalkozóknak 11 milliárd fontos potenciális veszteségük keletkezik. Bővebben: 20 százalékkal több konverzió.

A bejegyzés adatai a nemzeti statisztikai hivatalok és a közvélemény-kutatók statisztikáin alapulnak. Az adatok az USA, az Egyesült Királyság és Kanada adataira támaszkodnak. Azokat a statisztikákat válogattuk ki, amelyekből a weboldalak használhatóságára vonatkozó legfontosabb információkat leszűrhetjük.  E számok segítenek abban, hogy belássuk, milyen sok embert érintenek a weboldal akadálymentességi problémái. Ebből a profit-orientált weboldal tulajdonosokat érintő anyagi hátrányok is megbecsülhetők.

A legfontosabb fogyatékosságok előfordulási arányai

Olvasási nehézség

Az emberek 15-20 százaléka küzd olvasási nehézségekkel, többek közt diszlexiával az Egyesült Államokban.(forrás: nih.govkülső).

Egy tanulmány (study in 2009 by Cass Business School)külső szerint a válalkozók 20, illettve 35 százaléka diszlexiás (Bill Gates és Richard Branson tankönyvi példák).

Színtévesztés

Az Egyesült Államokbeli fehérbőrű férfiak 8 százaléka színtévesztő, szemben a nőknek csak fél százaléka. (nih.govkülső).

A színtévesztés előfordulás embertípusonként nagyon eltérő. Pl. az eszkimóknál csak 1%, az európaiaknál 8% .

Kezük használatában akadályozottak

A munkaképes emberek 7 százaléka nem tudja a kezét megfelelően használni (The Wide Range of Abilities and Its Impact on Computer Technologykülső – Microsoft / Forrester).

A kéz mozgási nehézségei miatt jelentős részük nem tud egeret használni, csak billentyűzetet.

Halláskárosultak

Az emberek 4-5 százaléka halláskárosult (census.govkülső, Statistics Canadakülső)

A halláskárosultak száma 60 éven felül jelentősen fog növekedni, 75 éven felülieknek 20 százaléka alighalló.

Látássérültek

Az emberek 3-4 százaléka nem tud olvasni a szemével. (census.govkülső, Statistics Canadakülső., 3,4 millió amerikai 40 év feletti vak és látássérült (Surfing the web should be easier for blindkülső),

A 70 év felettieknél több, mint 10 százalék ez az arány.

Megjegyzés: A statisztikai hivatalok kérdőívek alapján állították össze a kimutatásokat. Nincs országonkénti lebontás, így nem derül fény az országok közötti különbségekre. Példának okáért az egyik országban ez a kérdés: Van gondja a látással, míg a másikban ez: Van gondja az újságolvasással? A két kérdésre adott válasz nem feltétlenül azonos.

A fogyatékosságok előfordulása korcsoportonként

Az olvasás, hallás és értelmi gyengülés csak az 55 évesnél fiatalabbak 5 százalékát érinti. Az öregedéssel viszont nő: 10 százaléka a 65 éven felülieknek, 15 százaléka a 75 év felülieknek érintett.
Zöld: nehezen olvassa az újságot; sötétkék: halláskárosultak; világoskék: kognitív funkciók csökkenése.

A látás és hallás az öregedéssel arányban gyengül. Az idős embereknek azonban sokszor jelentős jövedelmük van és sok szabadidejük. Ez a megjegyzés azoknak szól, akik kihívást látnak bennük, mint célcsoportban. Webes felületen lehet nekik utazást, hajókázást eladni. (census.govkülső).

Eddig a Website accessibility: disabled statistics.külső című cikk fordítása.Hozzáteszek még egy fontos statisztikát: Mivel az akadálymentes honlap minden eszközön használható, ezért ami nem reszponzív, az nem is akadálymentes. Az emberek negyede keskeny monitoron használja asztali számítógépén az internetet és több mint a fele más kis képernyős eszközön pl. tablet, iPhone stb. És akkor még nem is beszéltünk a jövő eszközeiről, az okos TV-ről, az okos óráról stb. Az alábbi infografika sok mindent elárul (a fordítását alatta keresd):

Legnépszerűbb böngészők infografika
Infografika. A 4 legnépszerűbb internetezésre használt eszköz: PC, tablet, okostelefon, játékkonzol. Az elterjedőben lévő internetezésre használható eszközök: okos TV, okos óra, okos karkötő és még van más is.

A fejléckép forrása: Utah people’s postkülső

Bejegyzés adatai

Szerző: Edelényi Zsolt

Küldetéstudatból a web akadálymentesítésével foglalkozó szakember vagyok. 2013 óta folyamatosan kapok megbízást, fejlődöm szakmailag a WCAG 2.0, (2018 óta 2.1) és alkalmazásában. Legszívesebben szabvány szerinti (WCAG-EM) auditot végzek, de akadálymentes weboldalakat és webáruházakt is készítek WordPress tartalomkezelővel.