Ingyenes akadálymentes WordPress twenty twelve gyereksablon

twentytwelve akadálymentes gyereksablon grafikája zöldben pompázik, mint a nyári erdő.

: Már nem fejlesztem ezt a bővítményt, hanem egy akadálymentes és magyar WordPress sablont készítettem. Gyereksablonnal bármilyen design megvalósítható vele. Ez a Manduca.

Eredeti bejegyzés

Lelkesít, hogy nemcsak azok szeretnének jól használható, akadálymentes honlapot, akiknek ezt előírják, hanem mások is. Egyre többen tudják, hogy ami akadálymentes, az egyben szabványos is. Ezért határoztam el, hogy közkinccsé teszem a WordPress twenty twelve sablonjához készített akadálymentes gyereksablonomat.

Minél többen visszajeleztek, annál inkább fogok dolgozni az akadálymentes gyereksablonon, hogy jobb legyen

Akadálymentes honlap WordPress gyereksablonnal

A gyereksablon lényege, hogy csak a fősablonnal együtt működik, jelen esetben szükséges a twenty twelve jelenléte, ami minden 4.0 előtti WordPressnek alaptartozéka. Hogyha frissít a 4.0 utáni változatra, a már meglévő twenty twelve gyereksablon megmarad a sablonok között. Ha megnézed a Megjelenés menüben a sablonokat, megláthatod, ott van-e. 99%, hogy még ott van.

Miért éppen a twenty twelve?

A twenty twelve  minden idők legjobb és legnépszerűbb WordPress sablonja. Még most is, amikor már nem tartozik az alap WordPress csomagba, napi 500-nál is többen töltik le.

Nem találtam kutatást, ami népszerűségét okozza. A többi WordPress sablon messze nem érte el ezt a sikert. Az én véleményem szerint az egyik oka a szinte hibátlan, nagyon egyszerű és kiforrott funkcionalitás. Nem utolsósorban pedig a hibátlan és nagyon jó módszerrel megoldott responsivitás. Minden méretű képernyőn szép, olvasható, használható.

Miért nem bővítmény, miért gyereksablon?

A bővítményekben rengeteg dolgot meg lehet változtatni, de nem mindent. Nem lehet javítani például a sablon hibáit. Márpedig minden sablonnak vannak, így a twenty twelve-nek is, igaz, nagyon kevés. A gyereksablon pedig azokat a hibákat is képes korrigálni, amelyeket a bővítmény nem, vagy csak bonyolultabban lenne képes. Ilyenek például az akadálymentes honlap egyik feltétele  a hibátlan HTML kód.

Milyen javításokat tartalmaz az akadálymentes gyereksablon?

  1. A fejléc képnek is megjelenik a helyettesítő szövege. Ennek az értelme, hogy a képernyőolvasóval rendelkezők, valamint a keresőrobotok (ahogy szoktuk hívni: a legnagyobb vak felhasználók) is láthatják a fejlécben megjelenő képek leírását,
  2. A láblécben egy widget területet helyeztem el. Így nemcsak a főoldalon, hanem minden oldalon két widget terület van. Ebbe bele lehet írni a saját láblécet, vagy elhelyezni egy lábléc-menüt. Ezáltal a lábléc hibás linkjei is megszűnnek.
  3. A hozzászólásokhoz akadálymentes WordPress captcha (azaz robot-szűrő) funkciót illesztettem be. Egyszerű kérdést tesz fel, amelyre válaszolni kell. Egyelőre egy beépített kérdés van, nem lehet változtatni. Ugyanaz, mint e lapján található űrlapnak. Aki ezt nem szeretné, annak kikapcsolom.
  4. A lapozót akadálymentesebbé tettem. Az új lapozó ugyanolyan, mint ami a Google találati oldalai alján található, de már a WordPress twentyfourteen sablonjában is ilyen van. A működése a következő: ha a beállításokban megadott számnál több bejegyzés kerülne egy oldalra, az oldal alján linkként megjeleníti az oldalszámokat is, nemcsak előre és hátra lapozó linkeket.
  5. Javítottam egy hibás linket: az eredeti sablonban a comments/feed link nem létező oldalra navigált.
  6. A grafikát is módosítottam: meleg színeket alkalmaztam. A gyengénlátók miatt erősebben kiemeltem az oldalsávot és a menüt, még jobban láthatóvá tettem a fókuszt. Ez utóbbi már emelt szintű (WCAG AA ) követelmény, de fontos mindenkinek, aki nem használ egeret.
  7. A twenty twelve sablon és a gyereksablon együtt hibátlan HTML5 kódolást biztosít. A Web  akadálymentesítési útmutató 2.0 magyar fordítása szerint ez a robosztusság.

Nemcsak a sablon számít

Tudom, hogy a twenty twelve sablon nem a legszebb sablon. A tapasztalatom mégiscsak az, hogy a tartalom és a használhatóság még a design-nál is fontosabb. Ami pedig az akadálymentességet illeti: A sablontól nem lesz akadálymentes a honlapod. Ahhoz szükséges a tartalom akadálymentes feltöltése is: helyettesítő szövegek a képeknek, akadálymentes PDF file-ok, nem vizuális captchák, szabványos űrlapok, stb.