Ikonok akadálymentesítése

Font Awesome ikonkészlet logója és ikonjai

Aki szeret tájékozódni e témában, már bizonyára olvasta Szántai Károly: Hogyan lesz a YouTube ikonból edzőcipő c. írását. Jelen írásomban az általam használt, alaposan tesztelt, képernyőolvasókkal tökéletesen használható megoldást írom le.

Kiegészítés : A képernyőolvasó tesztjeinket alátámasztja az Icon accessibility test és kiegészíti annyival, hogy a Chrome böngésző és Voiceover képernyőolvasó páros miatt javasolt a aria-hidden="true" attribútum használata. Magyarországon ezt a párosítást tudtommal senki nem használja, ezért ezen attribútum nélkül sincs nagy gond.

Ez pedig nem más, mint a Font Awesome ikonkészlete. A titok nyitja, hogy olyan kódokat használ, ahol szinte biztosan kizárt, hogy a képernyőolvasók mást olvassanak, mint amit az ikon ábrázol. Elterjedt, könnyen adaptálható.

Annyit tennék hozzá, hogy a honlapok akadálymentesebbé tételéhez fejlesztett WAI-ARIA eszköztárból az aria-label attribútum a linkekhez és a gombokhoz egyaránt használható. Ebben a megadott értéket a képernyőolvasó felolvassa a látássérültek számára. A keresők számára is egyértelművé teszi a link vagy a gomb célját.

A WordPress alapsablonokhoz nem ezt az ikonkészletet használják, de annyira egyszerű a használata, annyira akadálymentes, hogy a saját honlapjaimba ezt építem be.

Font Awesome akadálymentes használata

A FontAwesome GitHub oldalán saját magáról állítja, hogy akadálymentes. A párbeszédekből azonban kiderül, milyen akadálymentességi problémák merülhetnek fel a helytelen használatukból, és hogy mi a megoldásuk.

Mindig szöveggel használjuk.

Az ikont nem lehet önmagában használni, hanem szöveget kell megadni hozzá. Ennek sokféle módszere létezik. Az én általam használt egyik tesztelt módszer a következő:


szöveg

Ezen kívül azonban rendkívül sok módszer létezik. Előnye, hogy sohasem az elembe kell beletenni a szöveget, hanem egy másikba. Javasolják, hogy az elembe tegyük bele a