Harold Jeepers és az akadálymentes honlap

A Jiffy Brothers akadálymentes honlapjának videójának kezdő képsorai: olyan, mintha egy krimi kezdődne.

Első rész: Harold Jeepers és az akadálymentes honlap

Magyarázat néhány szóban:

Feleségemmel együtt fontosnak tartjuk, hogy honlapom a szabvány szerint legalább AA szinten legyen akadálymentes. Ehhez azonban az lenne szükséges, hogy a videókhoz hangzó leírást biztosítsak például a szinkrontolmácshoz hasonlóan, vagy egy kiterjesztett hangzó leírást, amit SMIL-nek neveznek. Ezt még nem tudtam megoldani. Egyenlőre csak lefordítottam és feliratoztam.

A feliratban utaltam a hangban észlelhető tartalmakra is, pl. milyen zene hallható éppen. Ez a siketek és nagyothallók miatt fontos.

Látássérültek számára itt található a szöveg:

Az akadálymentes weboldalakról szóló szabvány a fogyatékossággal élőkről szóló törvény része 2005 óta Kanadában, Ontarioban.

E videóval kívánunk információt és segítséget nyújtani a vállalkozóknak, hogy honlapjukat akadálymentessé tudják tenni.

A munkaügyi szakemberek szövetsége bemutat egy mérhetetlenül izgalmas történetet:

Harold Jeepers megküzd az akadálymentes honlapjáért.

Ő Harold.

Ő a főnök a Jiffy Brothersben. Harold elrendezi a huzalokat az asztal alatt. A legújabb internetes technológiát használja, hogy tartsa a kapcsolatot a marketinges csapatával. Megütögeti a monitort, hogy működésre bírja.

Megjelenik Szonja. Mindig lehet hozzá fordulni segítségért, profi személyzetis.

Harold dicsekszik Szonjának, hogy videókonferencián keresztül értekeznek a Jiffy Brothers marketing csapatával.

Szonja integet a marketingeseknek. Ők visszaintegetnek.

Harold elújságolja, hogy éppen most frissít minden nyomtatott dokumentációt. Szonja megkérdezte, hogy a weboldalt mikor frissítette? Úgy öt éve – mondják a marketingesek. Szonja megkérte Haroldot, hogy azt is nézze át.

Beírja a böngészőbe: www.jiffybrothers.com. A honlap egy nagy kuszaság, tele flash animációkkal. villogó szövegekkel, furcsa zajokkal.

Szonja megemlíti, hogy nemzetközi szabvány írja elő a weboldalak akadálymentességét. A neve: Akadálymentességi Irányelvek (WCAG 2.0). Ontario Állam szabványa kötelezi az 50 főnél nagyobb vállalkozásokat akadálymentes honlap készítésére.

A legfőbb pontok:

  • A tartalmat érthető nyelven fogalmazzák.
  • A képekhez helyettesítő szöveget adjanak.
  • A weboldalakat egér nélkül, is tudják használni.

Az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások felmentést kapnak a szabvvány alkalmazása alól. De az akadálymentes weboldalak jobb helyre kerülnek a keresőkben. javul a minősítése, És jó dolog.

Harold: első dolga lesz, hogy ellenőrzi a weboldalakat és előáll egy javaslattal.

Szonja: Nagyon jó! Szonja feláll és elmegy.

Harold: Hogyan csináljuk mindezt? Húú! Charlie azt javasolja, futtassanak le egy online ellenőrző programot.

Harold beírja a böngészőbe: www.achecker.ca. 2321 probléma. Segítségre lesz szüksége!

Harold: Ennyire nagy a baj? A marketing csapat ezt már nem tudja megoldani. Harold elmondja nekik, hogy a Jiffy Brothers oldalai nem akadálymentesek sok potenciális ügyfél számára. Ez rossz a cégnek, és rossz az üzletünknek.

A marketingesek egyetértenek, hogy akadálymentességi tervet készítsenek, hogy feltérképezzék, vajon logikus, könnyen olvasható, könnyű navigálni és használni, megtalálni rajta, amit keresnek. Elegendően nagy a kontraszt a háttér és a betűk közt. Nincsenek villogó feliratok és képek. A tartalom támogatja a kisegítő technológiákat,például a képernyőolvasókat, anélkül, hogy bármi elveszne a tartalomból. Feliratokat biztosít a videókhoz és többi médiához.

Harold szerint Jiffy Brothersnek mindenképp szüksége van egy új, egyszerűbb weboldalra. Áttanulmányozta a Web Akadálymentesítési Irányelveket (WCAG 2.0) és szeretné minél hamarabb megoldani az akadálymentesítést.

A marketingesek szerint egy hét.

Hogyan csináljuk? – Kérdezi Szonja.

Harold elmondja, hogy kell egy új weboldal, és egy alapos vizsgálat, amely a képernyőolvasóval is teszteli az oldalakat.

Szonja egyetért.

Hirtelen kopogtatnak.

Mi történt?- kérdi Harold.

Az egyik marketinges szerint egy nagy probléma van az új weboldallal és az ellenőrzésével.

A mágus – sóhajt. A marketingesek megijednek.

Harold kérdezi, hogy ki ő? Szonja elmondja Haroldnak, hogy Borisznál dolgozik a világ legjobb webdesignere. Ő tervezte Jiffy Brothers oldalait is. Valakinek el kell mondania Borisznak, mik a terveink. Harold nagyot nyel.

Az akadálymentes honlapok első részét látják. Maradjanak velünk, hogy megtudják, mi fog történni az izgalmas történetben, mikor Harold összeütközésbe kerül Borisszal, a világ legnagyobb webdesignerével, akinek az egója fékezhetetlen.

További információk és letölthető anyagok: ontario.ca/accessON

Ez a video a HRPA tulajdona Ontaria kormányának projektjében.

Külön köszönet a munkaerő-közvetítőnek, hogy munkatársakat biztosított, akik a filmben szerepet vállaltak.