Hogyan válassz webfejlesztő céget?

A cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, amelyek felmerülnek egy weboldal elkészítése előtt. Természetesen rövid és érthető válaszokat is adunk rájuk.

Hogyan válassz webfejlesztő céget?

Egy vállalkozással a potenciális ügyfelek első alkalommal általában a weboldalán keresztül találkoznak. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a weboldal hogyan mutatja be a céget. Ha az oldal működése, tartalma, használhatósága, megtalálhatósága rossz, akkor ez automatikusan a vállalkozás megítélését is negatívan befolyásolja.

Egy webfejlesztő cég kiválasztása az előbb felsorolt okok miatt nem egyszerű feladat. A piacon hatalmas a kínálat, nagy szórást mutatnak az árak és az egyes ajánlatok is nehezen összehasonlíthatók. Cikkemmel azoknak szeretnék segíteni, akik webfejlesztő választás előtt állnak.
Nézzük, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket fel kell tenned a webfejlesztőknek, mielőtt eldöntöd, hogy melyik céggel szeretnél dolgozni.

Egyedi tervezésű weboldalakat készítenek vagy design sablonokból dolgoznak?

A design sablonok, angolul template-ek olyan előre elkészített, meghatározott kinézettel rendelkező weboldal csomagok, amelyek viszonylag olcsón elérhetők és kisebb-nagyobb testreszabást követően viszonylag gyorsan egy kész, modern megjelenésű weboldalunk lesz.
Az egyedi tervezésű weboldalak gyakorlatilag a nulláról kerülnek megtervezésre és leprogramozásra, egyáltalán nem, vagy csak minimális sablon elemet tartalmaznak.

A sablonokkal bár gyorsan és olcsóbban lehet dolgozni, de egy bizonyos szint felett komoly akadályokba ütközhetünk a testreszabhatóságot, funkcionalitást illetően. Az egyedi design-al készült oldalak fejlesztése hosszabb ideig tart, de a megrendelő a végén biztos lehet abban, hogy weboldala egy másik site-ra sem fog hasonlítani és teljesen a cég igényeire van fejlesztve.

Ha sablonból dolgoznak, akkor azt cégem arculatára tudják szabni?

Nem gond, ha egy webfejlesztő csak sablonokból dolgozik, mert kellő körültekintéssel és szakértelemmel jó minőségű oldalak alakíthatók ki belőlük, ugyanakkor fontos előre tudnunk, hogy milyen szintű testreszabási lehetőségeink vannak, nehogy a fejlesztés vége felé derüljön ki, hogy valamit nem lehet megvalósítani, ami számunkra fontos lett volna.

Reszponzív weboldalakat készítenek?

Most 2019-ben már annyira magától értetődőnek kell lennie, hogy csak reszponzív, vagyis rugalmasan a képernyő felbontásához igazodó weboldalak készülnek, hogy ennek a pontnak nem kellene itt a cikkben lennie. De azért raktam bele, mert nap-mint-nap több olyan reszponzívnak mondott weboldallal találkozom, amelyek valójában nem azok. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy olyan kisebb-nagyobb hibákat tartalmaznak, amely sok esetben teljesen élvezhetetlenné teszik a site-ot mobilon. Érdemes a webfejlesztő referenciáit megnézni és letesztelni azokat az oldalakat mobilon, így egyértelműen kiderül, hogy a reszponzívitást illetően milyen színvonalon dolgoznak.

Keresőbarát weboldalakat készítenek?

A reszponzívitás mellett a keresőbarát kialakítás az, amely 2019-ben az egyik legfontosabb elvárás egy weboldallal szemben. A keresőbarát kialakítás alá elég sok tényező esik, tekintettel arra, hogy a Google több, mint 200 szempontot vizsgál egy weboldal esetében, amelyek a rangsorolását meghatározzák. Megpróbálom azért a legfontosabb dolgokat felsorolni:

  • strukturált kialakítás
  • jó betöltődési sebesség
  • főcímek használata
  • META TITLE és DESCRIPTION elemek megléte
  • átirányítások használata
  • jól olvasható szöveg
  • magas felhasználói élmény
  • képek ALT tag-jeinek kitöltése

Milyen CMS-t használnak?

A CMS magyarul tartalomkezelő rendszert jelent. Ez az a szoftver, amelybe egy felhasználó névvel és jelszóval be lehet jelentkezni és utána maga az oldal tulajdonos is hozzáfér a site tartalom szerkesztéséhez. Nem kell a webfejlesztőt megkérni, hogy segítsen egy blog cikket, képgalériát vagy árlistát feltölteni, mert ez a cég maga is el tudja végezni.
Alapvetően kétfajta tartalomkezelő rendszer van:

  • nyílt forráskódú
  • egyedi

Az előnyökre és hátrányokra egy külön cikket lehetne áldozni, ezért megpróbálom csak a lényegi különbségeket felsorolni: a nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer kevésbé biztonságos, cserébe több webfejlesztő ért hozzá és több kiegészítő modul érhető el hozzá. Az egyedi rendszerek zártak, csak egy fejlesztői csapat tudja őket kezelni, cserébe biztonságosabbak és rugalmasabban alakíthatók az ügyfél igényeire, különösen, ha speciális funkciókra van szükség.

Akadálymentes weboldalt készítenek?

Az akadálymentes weboldalakat a fogyatékkal élők igényeinek figyelembevételével fejlesztik, de a kimutatások szerint használatuk mindenkinek előnyt jelentenek a hagyományos weboldalakhoz képest. A statisztikák szerint egy akadálymentes weboldalt akár 5-35%-al többen tudnak használni, csak azért mert tervezése és fejlesztése az ISO/IEC 40500 szabvány ajánlásainak figyelembevételével történt.

Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy mobilon és asztali gépen is jól használhatók, a linkeket nemcsak színnel különböztetik meg, az oldal címe annak tartalmára utal, megfelelő címsorrendszerrel rendelkezik, egér nélkül is lépkedhetünk az egyes elemeken, a videók feliratkozva vannak és az űrlapok hibaüzenetei is megfelelően jelennek meg és pontos tájékoztatást adnak. Nem fogok minden szempontot itt leírni, a lényeg, hogy nem a jobb felső sarokban lévő ikontól lesz egy weboldal akadálymentes és ahhoz, hogy egy webfejlesztő ilyen site-ot tudjon fejleszteni, ismernie kell a szabvány ajánlásait.

Milyen áron dolgoznak?

Ha kértél már korábban weboldal készítésre árajánlatot, akkor te is tisztában vagy azzal, milyen nagy szórást mutatnak az árak még akkor is, ha pontos specifikációt készítesz a cégeknek.

Az árat általában az befolyásolja, hogy egy szabadúszót, egy egyszemélyes céget vagy egy több fős webfejlesztő vállalkozást bízol-e meg a munkával. Ezen felül az árra még hatással lehet az is, hogy melyik webfejlesztő milyen igényes munkát végezkülső, hányan dolgoznak a projekten, illetve mennyi időt és energiát fektetnek a kapcsolattartásba.

Mennyi idő alatt tudják elkezdeni és befejezni a projektet?

A weboldal készítés idejét általában a projekt összetettsége, az egyedi fejlesztés időigénye, a fejlesztő cég leterheltsége illetve a megbízótól kapott információk rendelkezésre állása befolyásolja. Nem mindegy, hogy egy bemutatkozó weboldalról vagy egy komplex portál oldal fejlesztéséről van szó.

Az sem mindegy, hogy egy polcról leakasztható dobozos termék testreszabásáról vagy egy teljesen egyedi fejlesztésről van szó. Illetve a határidőket értelemszerűen az is befolyásolja, hogy a munkához szükséges információkat, a weboldal feltöltendő anyagokat milyen tempóban kapja meg a webfejlesztő.

Vállalják a weboldal üzemeltetését is?

A webfejlesztés folyamata általában nem áll meg az oldal átadásánál. A legtöbb mai tartalomkezelő rendszer folyamatos frissítést igényel, így a weboldalt nem lehet magára hagyni, ellenkező esetben előbb-utóbb problémák lesznek vele. Ezen felül hasznos, ha van egy ügyfélszolgálat, aki válaszolni tud a weboldallal kapcsolatos ügyes-bajos kérdéseinkre.

A webfejlesztő cég megbízása előtt érdemes megtudakolni, hogy a weboldal átadása után milyen szolgáltatásokra számíthatunk és milyen áron.