Harold Jeepers megküzd az akadálymentes honlapért

Harold Jeepers megküzd az akadálymentes honlapért - Jiffy Brothers honlapja: flash animációk. grafikák, és a képernyőolvasó kiakad.

A magyar feliratok csak akkor jelennek meg, ha az egész filmet betöltötte. a gyors gépeken ez csak néhány másodperc.

Harold Jeepers megküzd az akadálymentes honlapért

Elkészült a Jiffy Brothers küzdelmeiről szóló videó 2. részének feliratozása. A szövegben a hanghatásokat is jeleztem a siketek és nagyothallók számára. Nekik is szeretnék valamilyen információt nyújtani a számukra nem érzékelhető tartalomról.

A szövege a látássérülteknek:

Az akadálymentes weboldalakról szóló szabvány a fogyatékosságal élőkről szóló törvény része  2005 óta Kanadában, Ontarioban.E szabvány néhány követelményét mutatjuk be.

A munkaügyi szakemberek szövetsége bemutat egy mérhetetlenül izgalmas történetet:

Harold Jeepers megküzd az akadálymentes honlapjáért.

A faxgép csipog. Haroldot látjuk. Ő a főnök a Jiffy Brothersben, gépel a billentyűzeten. Bejön Szonja. Ő a mindenes, profi személyzetis.

Az előző izgalmas részben főhősünk: Harold a honlapját ellenőrizte, vajon akadálymentes-e? Elhatározta, hogy új, akadálymentes honlapot készíttet a Jiffy Brothersnek, mégha összetűzésbe kerül is a brilliáns, de titokzatos Borisszal, a világ legkiválóbb és legtöbbet hívott webdesignerével. (itt igen drámai zene megy alatta) Borisz menedzseli a Jiffy Brothers weboldalát.

Hello – mondja Borisz, aki mint egy mágus, leveszi a palástját és a szolgájának nyújtja, aki elviszi. Most hirtelen vVége a drámai zenének. Harold és Szonja visszaköszönnek, kissé megszeppenve. Borisz elmondja: tudtára jutott, hogy Harold változtatni akar az ő brilliánsan kitalált Jiffy Brothers honlapján.

Harold megkérdezi Boriszt, vajon látta-e az akadálymentességi tervet, amit küldött neki?

Nem – kiált Boris. Ki akar elolvasni és megérteni egy weboldalt? Az érzésekre kell hatni (trombitafanfár).

Szonja elmondta, hogy Harold eldöntötte, Borisz nem csinálhatja tovább a Jiffy Brothers új honlapját.

Trombitaszó: A marketing csapat örül.

Valóban így döntöttem? – kérdi Harold.

Szomorú zongoramuzsika: Borisz Haroldnak és Szonjának elmondja, hogy eddig még sose rugták ki.

Jazz zene: Szonja elviszi Boriszt az irodába, és elmondja, hogy a honlap igenis fontos, mert az emberek minden nap használják.

Odamegy egy számítógéppel dolgozó emberhez: Gordonhoz. Elmondja Borisznak, hogy Gordon gyengénlátó. Bekapcsolja a képernyőolvasót, és a következőt hallja: robbanás, fémcsörömpölés ,pittyegés, számítógép-hangok és macskanyávogás.

Borisz megdöbben: ez valóban nem túl jó. A képernyőolvasó nem tudja értelmezni Jiffy Brothers weboldalát, a szövegek nem olvashatók. Hibaüzenet jelenik meg.

Szonja bemutatja Borisznak Lucy-t. Lucy tanulási részképesség zavarral rendelkezik. Akkor érti meg, ha közérthetően és egyszerű nyelven van megfogalmazva.

Borisz beismeri Haroldnak és Szonjának, hogy tévedett, és szeretne kérni egy utolsó lehetőséget. Trombitaszó.

Most kezdődik a vidám rockzene, Borisz csettint. csapata odasereglik, várják, mit mond. Kiosztja a feladatokat, rámutat ujjal kollégáira:

  • Te készíts egyszerűbb grafikát, és győződj meg arról, hogy kontrasztos legyen a betűk színe és a háttér!
  • Te szervezd a honlapot logikusan, hogy a felhasználók könnyen tudjanak navigálni, és megtalálják, amit keresnek.
  • Te győződj meg arról, hogy a honlap használható kisegítő technológiákkal, mint amilyen a képernyőolvasó.
  • Te pedig  adj feliratot és szöveget minden képnek videónak!

Ha! -mondja végül Borisz. Jiffy! – folytatja – Elkészítjük a tervet, és olyan akadálymentes honlapot készítünk, hogy hét nyelven beszél majd! Világszám lesz! Itt befejeződik a zene.

Néhány hét múlva együtt a marketing team, Szonja és Harold. No, milyen az új honlap? Harold nagyon örül. Elmondja Szonjának, hogy álom vele dolgozni.

Az egyik marketinges szerint az ügyfelek szeretik, és sok új ügyfelet is találtunk vele.

A másik marketinges elmondja: a Google keresésben a 40. helyről a 4. helyre kerültünk.

Szép munka – örül Szonja. Harold is örül:  Csapjuk össze a kezünket! Erre a monitorhoz csapja a kezét, mert a marketing csapat a monitoron volt és a monitor ledőlt.

A végén egy poén még: A történet igaz, de a neveket csak 8 pontos betűkkel írtuk ki, ezért nehezen olvashatók. Ez egy vicc: valójában nem is láthatóak.