Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések az akadálymentes honlapról

 

Az akadálymentes honlap nemcsak a látássérültek miatt kell?

Nem. Az Akadálymentességi irányelvek címzettjei az alábbiak:

 1. Vizuális: vak, aliglátó, gyengénlátó, színvak, színtévesztő, epilepsziás emberek.
 2. Auditív: siketek, hallássérültek, hangszóróval nem rendelkező gépen, hangos helyen internetezők.
 3. Mozgási: mozgássérült, Alzheimer-kóros, a keze használatában korlátozott, csak billentyűt használó felhasználók.
 4. Kognitív: Nemcsak a különböző memóriazavarok, számolási nehézségek, figyelemzavarok, időskori demencia stb.tartoznak ide, hanem azok is ebbe a csoportba tartoznak, akiknek egyszerűen alacsonyabb az IQ-juk, mint az átlag.
 5. Informatikai: E csoportban rengetegen vannak. Akiknek nem a legmodernebb gépük van, akiknek nem a legmodernebb számítástechnikai ismereteik vannak.

Az akadálymentes honlap azonban olyan hatékony és jól működő, hogy az alábbi emberek is profitálnak belőle:

 1. Mobiltelefonon dolgozók, régi elavult hardvert használók, különböző régebbi verziójú, vagy nagyon új böngészőt használó emberek.
 2. Az informatika területén járatlan felhasználók, vagy más kultúrkörből származó emberek.
 3. Idegen nyelvűek.

Miért nem elfogadható, ha egy külön akadálymentes oldalt tettem a honlapomra?

Még napjainkban is sokan megoldottnak vélik az akadálymentességet, ha egy külön akadálymentesnek vélt oldalt tesznek honlapjukra. Ez a megoldás nem felel meg az Akadálymentességi Irányelveknek (ami egyben szabvány is), és ráadásul nem is használható. Néhány ok, miért nem:

 1. Az akadálymentes felületet jelző „mancs” vagy „Braille-pöttyök” általában alig észrevehetők;
 2. Az akadálymentes felületről hiányoznak a képek, amelyek pedig fontos információkat hordoznak;
 3. A fekete alapon sárga vagy fehér betűk csak a gyengénlátók egy kis csoportjának problémáját oldja meg, a fogyatékossággal élők többségének használhatatlan;
 4. Sokszor a szöveges tartalma is különbözik a honlap többi részének tartalmától.

Miért fog tetszeni neked az akadálymentes honlap?

 • Az oldalak értelmesen, logikusan épülnek egymásra, könnyű köztük tájékozódni;
 • A látogató megtapasztalja: az ilyen honlap tulajdonosai számára fontosak a látogatói;
 • A látássérültek örömmel fogják használni, mert a képernyőolvasó mindent fel tud helyesen olvasni;
 • Hallássérültek is használhatják, mert olvasni tudják a filmeket, videókat;
 • A kezdő internetezők is kiismerik magukat, akármilyen sok tartalom van a honlapon;
 • Bármilyen eszközön: akár tablet-en, akár okostelefonon nézik, mindenütt ugyanazt kapják, mintha az asztali számítógép előtt ülnének;
 • A grafikai arculat ugyanolyan profi és divatos lehet, mint bármely más honlapnál;
 • A keresőrobotok biztosan regisztrálják, nem teszik feketelistára, mert az akadálymentes honlap a robotok számára is szabványos és könnyen kezelhető;
 • A keresőoptimalizálás része az akadálymentesítésnek.

Az eddig felsorolt követelményeknek viszonylag könnyű megfelelni. Aki rendszeres olvasója ennek a portálnak, ismerni fogja a legfontosabb hibákat és azok orvoslását.

Milyen honlapokat érdemes akadálymentesíteni?

   Az akadálymentes honlap

responsive mobiltelefonon is ugyanúgy használható, anélkül, hogy külön alkalmazást kelljen letölteni hozzá. Hogyha a honlapod nem ilyen, szerintem kezd el akadálymentesíteni.

 • Az akadálymentes honlapon gyorsan meg lehet mindent találni. Akkor is kezd el, hogyha tudomásodra jut, hogy sok időt töltenek a honlapodon kereséssel.
 • Hogyha a honlapodon feliratozás nélküli videók, helyettesítő szöveg nélküli képek vannak, a vakok, siketek nem tudják használni. Kezd el az akadálymentesítést!
 • Hogyha captchát (AFellenőrző kódot) használsz, sok felhasználót kirekesztesz. Használj akadálymentes megoldást!
 •  

  Mi a nemzetközi akadálymentesítési szabvány?

  • Az Akadálymentesítési Irányelvek (angol szakterminológiával: WCAG 2.0) az Internet szabványaiért felelős World Wide Web Consortium munkája. Ezt a szabványt fogadták el világszerte.
  • Az USÁ-ban, Ausztráliában jogszabály írja elő a közportáloknak és egyes magáncégek honlapjainak akadálymentességét. A részletes jogszabályok az említett Akadálymentességi Irányelveket veszik alapul.
  • Az Európai Unióban ISO/IEC40500:2012 néven szabványnak minősítették az Akadálymentesítési Irányelveket. A tagországoknak ratifikálniuk kell majd saját törvényeikben.
  • Magyarországon a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény rendelkezik a weboldalak akadálymentesítéséről. Mivel e törvényben nincs részletes utalás az Akadálymentességi Irányelvekre, sem határidők, sem szankciók, ezért csak elenyészően kevés intézmény tartja be.

   

  Meg tudom oldani magam az akadálymentesítést, vagy szakemberre bízzam?

  1. Kisebb honlapok esetén a saját kezű megoldás is lehet megfelelő és működhet. Ezen az akadálymentes webdesign portálon rengeteg információ megtalálható az akadálymentes honlap elkészítéséhez. Nem kevés időt kell azonban a tanulmányozásra és megvalósításra rászánni.
  2. A profi szakember viszont sokkal rövidebb idő alatt, szakszerűbben elvégzi ezt a munkát. Vagyunk néhányan, akik ezzel foglalkozunk. Egyelőre kevesen, mert a nagy designer cégek még nem foglalkoznak ezzel.