Gyakran ismételt kérdések

Egy férfi egy fogyatékosságot jelentő ikont (kerekesszék) tart a kezében, ujjaival az állát fogja, töpreng a jelentésén. Mit jelent az akadálymentesség?

Mi értelme a web-akadálymentesítésnek?

Az akadálymentes weboldal egy lebutított weboldal?

Nem! Az akadálymentes honlap egy bármilyen weboldal lehet, amit akadálymentesen terveznek meg. Az építészetben a brooklyni egyetemet szokták emlegetni, ahol az akadálymentesség a campus integrált része. Mindenki tudja használni. Ez a lényege az akadálymentességnek is: a weboldal mindenkié.

Miért nevezik akadálymentességnek, miért nem valami másnak?

A WCAG 2.0 címében az angol accessibility szót fordították akadálymentességnek. Az angol szó jelentése azonban ennél sokkal több. Jelent könnyű hozzáférhetőséget, könnyű használhatóságot, könnyű elérhetőséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szabványnak megfelelő weboldalakat 20-de akár 50 százalékkal többen tudják használni, mint azokat, melyeknél nem eszerint történik már kezdettől fogva a tervezés. A szabványt elsősorban a fogyatékossággal élők igényeit figyelembe véve készítették, de az alkalmazásukkal mindenki könnyebben és gördülékenyebben tudják használni a honlapot.

Az akadálymentességről a rámpa jut eszembe…

Az épületeknél a rámpát a kerekesszékkel élők számára építik. Mégis, használják az idősek, a járógéppel közlekedők, a babakocsit toló anyukák és a kisgyerekek is ott szeretnek futkározni. A web akadálymentességi szabályok is ilyenek. Ha például a linkeket aláhúzással jelöljük, az nemcsak a gyengénlátóknak segítség, hanem a diszlexiásoknak, időseknek, a gyengébb értelmi képességűek számára is.

Az akadálymentesség elcsúfítja a honlapot

Ez az egyik legnagyobb tévedés. Ausztráliában szinte mindegyik állami honlap, egyetem és média honlapja akadálymentes és napjaink trendjeinek webdizájnját alkalmazzák. A legtöbb felhasználó észre sem veszi, hogy egy honlap akadálymentes, csak az érintettek és a szakértők számára derül ki.

Webdizájnnal kapcsolatban

Kell-e a sárga alapon fekete pöttyös ikon az akadálymentes honlapra?

Nem, ez egy téves magyarországi gyakorlat. Arról a honlapról, melyen megtalálható,  biztosan lehet tudni, hogy nem akadálymentes. Erről írtam talán a legtöbbször. Ha részletesebben érekel, nézd meg,  amit sárga pöttyös ikon ról tudni kell.

Lehet-e animáció az akadálymentes honlapon?

Igen. Vannak kritériumok, amelyeknek meg kell felelni. Például a diavetítés legyen megállítható, elindítható és átugorható. Ha már rögzült a kép, nem mozdulhat el magától. Az előugró (felugró) ablak nem foglalhatja el az egész képernyőt stb.

Melyek a legkönnyebben ellenőrizhető kritériumok, amelyek bizonyítják, hogy a weboldal akadálymentes?

1. Mobiltelefonon és széles képernyőn egyaránt jól használható.
2. Nincs rajta leállíthatatlan diavetítés
3. A linkek aláhúzottak(kivétel a menü)
4. Az oldal címe (a böngésző fülén) az oldal tartalmára utal.
5. Ha egér nélkül, a TAB billentyűvel kezdjük a weboldalt körbejárni, minden linkre rámegy, és az éppen kiválasztott linket egy látható jelzéssel látták el.
6. Nem történik semmi váratlan. Pl. nincs mindent eltakaró előugró ablak, vagy az egér mozgására felvillanó elemek.
7. Ha van videó, akkor feliratozott.
8. Ha egy űrlapba beírunk egy hibás e-mail címet, akkor kiírja a hiba helyét, és a hiba okát is.
9. Nincs rajta sárga – fekete pöttyös ikon.

Van-e köze a nagy kontrasztú változatnak az akadálymentes honlaphoz?

Van. Azonban a weboldalnak nem szükséges nagykontrasztú változatot biztosítani. A böngészők és különböző segédprogramok ezt elvégzik. Az én honlapjaimon azonban biztosítani szoktam nemcsak a nagykontrasztú, hanem a kiskontrasztú változatot is. Ez utóbbi a diszlexiásoknak könnyítés, és nagyszerű éjszakai olvasáshoz is.

Akadálymentességi nyilatkozat (megfelelőségi nyilatkozat)

Szükségem van nyilatkozatra a weboldalam akadálymentességéről. Mennyibe kerül?

Egyre többen vannak, akik belátják az akadálymentes weboldal előnyeit (több látogató, kimagasló bizalmi index, in-site keresőoptimalizálás stb.). Ha valaki szeretne tájékozódni jelenlegi honlapjának akadálymentességi szintjéről, akkor akadálymentességi elemzést (akadálymentességi audit) kérhet.

Mennyibe kerül és mennyi idő az akadálymentességi elemzés?

5 munkanap alatt készül el. Az alapára 2017-ben 180 ezer forint. Ez csak nagy portálok és oldalak esetén éri meg, mert ennek árából két akadálymentesés kis méretű weboldalt is lehet készíteni. Az ár nagyobb is lehet egyedi igények és több ezer oldal méretű weboldalak esetén.

Bármilyen informatikus aláírhatja az akadálymentesség igazolását?

Ha csak a papír kell a WCAG-nak történő megfelelésről, akkor sokan az ismerős informatikussal írattatnak alá egy papírt. Olyan esettel is találkoztam, hogy a vállalkozó pénzt kért az akadálymentes weboldalért, pedig egyáltalán nem felelt meg a WCAG-nak. Csak idő kérdése, hogy a sértettek, akik nem tudják használni az ilyen weboldalakat, beperelik a csalókat.

Hogyan történik az akadálymentességi elemzés?

Az internetes szabványnak megfelelően. Ezt a csak angolul elérhető WCAG-EM dokumentumban szabályozzák részletesen. A honlap általános felmérését követően kiválasztunk több aloldalt, melyet teljes alapossággal tesztelünk. Az észrevételeket részletekbe menően dokumentáljuk, és javaslatokat teszünk az akadálymentesítésre, valamint külön projekt keretében el is végezzük, ha igény merül fel rá.

Ha magamnak készítek WordPress weboldalt, tudom-e akadálymentesre készíteni?

Nem. A WordPress program akadálymentes, azonban a sablonok és a bővítmények nem.
A tapasztalataim szerint egy átlagos ember az első wordPress oldalának elkészítéséhez 80 óra kell, azaz két hétig napi 8 óra. Az ilyen honlap általában akadálymentességi és biztonsági kritériumoknaksem felel meg. A divatos sablonok (Divi, Zlite, Avada stb.) egyike sem alkalmas akadálymentes honlapok készítésére. Vannak különböző programok (pl. az általam fordított WP-akadálymentesség), amely segítségével javíthatunk a sablonok minőségén, de ennek beállításait szakember tudja elvégezni.

A megbízhatósággal kapcsolatban

Honnan tudhatom, hogy valóban ért-e valaki a web-akadálymentesítéshez?

A web-akadálymentesítést ajánlók esetében fontosak a referenciák és a szakmai tapasztalat. Az elkészült munkákból meg lehet ítélni a minőséget. Az ügyfelek beszámolóiból lehet következtetni a vállalkozó hozzáállására. A szakmai tapasztalat pedig a web-akadálymentesítéssel aktívan eltöltött időt jelenti. A WCAG szabvány több mint tízezer oldal. Ennek készségszintű ismerete csak hosszú évek alatt lehetséges.

WordPress

Mit jelent, hogy egy sablon A gyengénlátók számára is használható?

Hibás magyar fordítás! A megfelelő ez volna: WCAG 2.0 szabvány szerinti honlaphoz használható sablon.Csak a szabványnak megfelelő sablonok alkalmasak akadálymentes weboldalak készítésére. . előfeltétel azonban, hogy a bővítmények és a tartalomfeltöltés is akadálymentes legyen.

WCAG 2.0

Mi a WCAG 2.0?

Ez egy világszabvány, amelynek 3 szintje van A, AA, és AAA. Olyan kritériumokat sorol fel, amelynek ha megfelel egy weboldal, akkor a lehető legtöbben tudják használni, az átlag felhasználó számára gördülékeny és kényelmes a böngészés, de a speciális nehézségekkel küzdők is boldogulnak vele, Köztük fogyatékossággal élők, diszlexiások, idős emberek, régi telefont használók bármilyen képességzavarral küzdők, stb….

Magyarul elérhető?

A szabvány maga igen, de a hozzá tartozó technikák, magyarázatok nem.  A magyar helyesírás szerint ez a szabvány nevének magyar elnevezése: Web-akadálymentesítési útmutató 2.0.

Az árakkal kapcsolatban

Van-e az akadálymentesítésnek többletköltsége?

A médiák akadálymentesítése esetében igen, amely a képek helyettesítő szöveggel történő ellátását, a videók feliratozását jelenti. 2017-ben a helyettesítő szövegeket 5000Ft/100db, az videók feliratozását 1300Ft/perc összegért vállalom. A szöveges tartalom akadálymentesítésére csak egyedi árat lehet mondani.

Drágább-e az akadálymentes weboldal az átlagweboldalnál?

Nem. Ismét csak saját áraimmal tudom összehasonlítani. Vannak vállalkozók, akik nálam háromszor annyi pénzért készítenek akadálymentesnek mondott, de a WCAG ‘A’ szintjét sem elérő honlapot. 2017-ben 90 ezer forintért készítek egy egyszerű, teljesen biztonságos és akadálymentes bemutatkozó honlapot. 290 ezer forintért pedig egy Divi vagy Avada sablon színvonalú, teljesen egyedileg tervezett webdizájnnal készültweboldalt. Ez utóbbi olyan grafikai munkát tartalmaz, amely annyira egyedivé teszi a honlapot, amit egyetlen egy előre megírt sablonnal sem lehet megvalósítani. Így egy színvonalas, akadálymentes, nemzetközi szabványnak megfelelő és teljesen egyedi kinézetű honlap készülhet el. Néhány példa: