Érvényes HTML: belépő az akadálymentességhez?

A kód szabványosságát ellenőrző szoftver 537 hibát talált az argep.hu oldal kódjában

Kertelés nélkül: igen. A szabványos kóddal felépített weboldal megfelel egy igen fontos akadálymentességi kritériumnak.  Sőt, szerintem ennél még többet jelent. Aki odafigyel arra, hogy az általa készített oldal érvényes HTML kóddal rendelkezzen, az nem hagy figyelmen kívül más fontos szabályokat sem, így például az akadálymentesítésre vonatkozókat. Ismerek olyan webdesignert, aki kifejezetten garantálja, hogy hibamentes kóddal adja át a honlapjait.

Hanyagság vagy üzlet?

Szinte alig van olyan honlap, amely érvényes kóddal rendelkezne. Gondolom ennek oka legtöbb esetben a programozók hanyagsága vagy túl profitorientált szemlélete. Szerintük a megrendelőnek a funkcionalitás és a design fontos, a többi nem.

Nemcsak ez az oka. A szabványok olyan gyorsan fejlődnek, hogy a kisebb-nagyobb portálok szinte szükségszerűen lemaradásban vannak. Még nagyobb a baj az alkalmazások (böngészők, mobiltelefonok) fogadóképességével. Vannak, amelyek nem alkalmasak a szabványos kódok befogadására. Mindez az üzleti szemléletük miatt történik. Saját belső modelljeiket adják el, hogy csak nekik legyen profitjuk ebből.

HTML vagy XHTML?

Van egy HTML 4-es szabvány, ami még húsz éves sincs, mégis sok tekintetben idejétmúlt. A HTML5 pedig még mindig kísérleti stádiumban van. A különböző böngészők, levelezőprogramok és más számítástechnikai eszközök pedig különböző módon értelmezik az egyébként szabványos nyelvet is.

És XHTML? Valójában más, mégsem más. Alapjában véve a HTML egy változata. Hiába magyarázzuk be, hogy az XML-re épül. Tulajdonképpen néhány nyelvtani szabállyal több, mint a HTML.

WCAG: robosztusság

Az akadálymentességi szabvány (WCAG) 4. alapelvét a „robosztusság” szóval fordították le.  Ez szerintem teljesen tévedés. A robosztusság valami izmosat, erőset jelent. Az alapelv lényege viszont, hogy a honlapnak meg kell felelni a szabványoknak éppen azért, hogy a különböző alkalmazások egyformán értelmezzék azokat. Hogy miért nem inkább a szabványosság elvének nevezik? Hagyjuk…

A lényegen nem változtat. Akinek az oldala nem hibátlan kóddal van felépítve, nem lehet akadálymentes. Persze valószínű ebben is vannak különbségek. Az én oldalam sem hibátlan kódú még. Nem mindegy, hogy egy portál látogatott-e, és az sem, hány hiba van a honlapon.