Szakmai hiba az MNB sajtóközleményében

Pirossal kiemelve a félrevezető mondat..

A mai nap az alábbi levelet küldtük az MNB-nek:

Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

A 2016. december 13-án megjelent sajtóközleményük szerint (Több banknál még nincs egyenlő esélyük a fogyatékos ügyfeleknek) a bankok honlapját akkor minősítik
akadálymentesnek, ha megtalálható azon a „látássérültek tájékozódását” szolgáló ikon (Vakbarát változat jele).

Egy weboldal akadálymentessége azt jelenti, hogy megfelel az Európai Unió által is elfogadott nemzetközi szabványnak (ISO/IEC:40500:2012), a szabvány által meghatározott WCAG 2.0 A, AA vagy AAA szintnek. Ha a honlap ezeknek a követelményeknek megfelel, akkor a sárga körben fekete pöttyös ikont szükségtelen alkalmazni, ennek megléte ugyanis semmi garanciát nem jelent a honlap akadálymentes mivoltára.

A nemzetközi szabvány szerint az akadálymentes weboldalnak objektív kritériumai vannak. A szabványosított honlap önmagában is akadálymentes, ezért megfelel a diszlexiásoknak, az időseknek, a kezük mozgásában korlátozottaknak, és sok-sok egyéb felhasználónak.

Az ikonnak és a hozzá tartozó, nagykontrasztú felületnek tehát semmi köze sincs az egyenlő esélyű, más szóval akadálymentes hozzáféréshez, amelyre a sajtóközlemény hivatkozik. Ezt az ikont a hadirokkantak, siketek stb. is használták, tehát nem csak a látássérültekhez köthető.

Ezért kérjük, hogy helyesbítsék a sajtóközleményben kiadott információt a fentieknek megfelelően. Egyúttal javasoljuk, hogy a W3C pontosan meghatározott ajánlása szerinti kompetens szakemberek bírálják el a bankok honlapjainak és webes alkalmazásainak akadálymentességét a jövőben.

Bodor Zoltán, rehabilitációs környezettervező szakmérnök
Edelényi Zsolt, web-akadálymentesítési szakértő
Hosszú János, VGYSME Kommunikációs Bizottságának elnöke, informatikus
Dr. Nagy Sándor, MVGYOSZ elnöke
Szántai Károly, web- és UX-akadálymentességi szakértő