Azonos szerkezet minden oldalhoz!

Weboldal alapvető felépítésének megjelenítése: fejrész, tartalom, oldalsáv és lábrész

A WEB Akadálymentesítési útmutató (WCAG 2.0) 3.2. pontja a kiszámíthatóság irányelve. Magyarul annyit tesz, hogy amikor egy honlapon elkezdek kattintgatni, és keresni, és olvasgatni, akkor ne legyen minden oldal mindenben különböző, hanem legyenek benne állandó részek. Ezek általában a menü vagy menük, és az oldalsávok. Nem célszerű különböző oldalakhoz különböző menüt és oldalsávot készíteni.
Miért lesz így akadálymentesebb a honlap? Én és sokan mások azt szeretjük, ha mindig tudjuk, hogy egy adott honlapon hol vagyunk a nagy adathalmazban, merről jöttünk, és merre fogunk menni. Ehhez szükséges, hogy minden oldal konzisztens szerkezetű legyen.
A képernyőolvasót használó látássérülteknek még ennél is fontosabb. Ők a főoldalt térképezik fel. Megtudják, hol van a navigációs lista, milyen információk vannak az oldalsávok listáiban. Ezek után eljutnak egy alsóbb szintű oldalra, és az állandó részeket olvasás nélkül átugorják. Nem is feltételezik, hogy ott más van, mint a főoldalon.
Ugye, nem bonyolult?

Bejegyzés adatai

Szerző: Edelényi Zsolt

Küldetéstudatból a web akadálymentesítésével foglalkozó szakember vagyok. 2013 óta folyamatosan kapok megbízást, fejlődöm szakmailag a WCAG 2.0, (2018 óta 2.1) és alkalmazásában. Legszívesebben szabvány szerinti (WCAG-EM) auditot végzek, de akadálymentes weboldalakat és webáruházakt is készítek WordPress tartalomkezelővel.