Az utólagos akadálymentesítés nonszensz

Illusztráció. fogaskerekek, a legnagyobba az van írva: audit

Tapasztalataim

2014 óta foglalkozom weboldalak akadálymentesítésével. Az első években még néhányszor elvállaltam, hogy meglévő weboldalakat akadálymentesítek. Később már csak akadálymentesítési terveket készítettem, mely alapján a fejlesztők el tudták volna végezni a módosításokat. Egyetlen egy esetben sem végezték el teljes mértékig a tervben leírtakat. Jó esetben néhány észrevételt javítottak.

2020-ban pedig történt egy eset: az egyik ügyfelem, akiről azt gondoltam, hogy a weboldalát valóban elérhetővé tenné a fogyatékkal élők számára is, a web-akadálymentesítési terv kézhezvétele után a javítások elvégzése helyett ellátta weboldalát a sárga körben 3 pöttyös ikonnal: Sárga körben három fekete pötty: Akadálymentes változat, gyengénlátó változat, vakbarát változat tévesen elterjedt jele a magyar webdesign-ban..

Ekkor végérvényesen beismertem a vereséget:
A honlapok utólagos akadálymentesítése nem realitás. Az egyetlen egy megoldás az, hogy a weboldalt akadálymentesre tervezik. Egy új, akadálymentes weboldalt vagy webáruházat létrehozni minimális többletköltséget jelent. A legnagyobb, fundamentális különbség egy széles körben használható, WCAG-nak megfelelő honlap és egy fogyatékosok számára használhatatlan honlap között az elhatározás: akadálymentes honlapot szeretnék.

Azért tartom elképesztően fontosnak, hogy olvasóim megértsék ezt, mert Magyarországon is egyre több per és jogi eljárás fog indulni a weboldalak azon tulajdonosai ellen, akik diszkriminálnak egyes felhasználókat. Kevesen vannak azok, akik csak erkölcsi érzékük vagy presztízsük miatt készíttetnek akadálymentes weboldalt, és így nem kell félniük a jogi szankcióktól.

A tapasztalatom szerint az erkölcsi érvek kevesebb embert győznek meg, mint a jogi fenyegetettség. A fejlettebb országokban már látható, hogy egyre többen kerülhetnek bíróság elé az akadálymentesítés hiánya miatt. Eddig Magyarországon még csak Egyenlő Bánásmód Hatósághoz került az ügy, de talán közel van az idő, amikor per is lehet belőle.

Tervezzük akadálymentesre!

Mi tehát a megoldás? Mivel a weboldalakat a legtöbben bizonyos időközönként lecserélik, ezért mikor még az új webáruházzal vagy honlappal szembeni követelményeket gyűjtjük, el kell határozni: meg fog felelni a WCAG szabvány „AA” szintjének.

Az akadálymentesség ugyanis nem egy utólag beépítendő extra, hanem a weboldal esszenciális jellemzője. Az akadálymentesség szempontjait már a megvalósítás előtt meg kell fogalmazni. Ekkor biztosítható az, hogy már a weboldal szervere, technológiája támogatja az akadálymentességet, és a fejlesztők is e követelménynek megfelelően kerülnek kiválasztásra.

Eddig sokan csak az alapján döntöttek, hogy ismertek egy fejlesztőt, megbíztak benne, tetszett amit eddig végzett. Ez elegendő volt egy megbízáshoz, és így keletkezett egy sokszor nagyon tetszetős weboldal vagy webáruház. Azt, hogy szakmailag alacsonyabb színvonalú volt, nem tudhatta a tulajdonos, mivel általában egyáltalán nem létezik minőségbiztosítási rendszer a webfejlesztőknél. Az átlagos felhasználó sem tapasztalt semmit a szabványosság hiányából, csak az eltérő képességűek szenvedték el, ők pedig nem érdekelték legtöbb weboldal-tulajdonost.

A webfejlesztőkről

Megnéztem néhány mérnökinformatikus képzés tanmenetét. Számomra érthetetlen módon teljesen hiányzik belőlük az informatikai akadálymentesítés és az egyetemes tervezés. Ha én állítanám össze a tantervet, biztos inkább ezt tanítanám például a valószínűségszámítás vagy vállalati gazdaságtan helyett, mert ez kézzelfogható változást jelentene az informatika minden területén. Mivel a jelen oktatási rendszer teljesen kihagyja ezt a témát, ezért egészen érthető, hogy kevesen tudnak erről. Egy szakember, akitől megkérdezték a véleményét a webáruházak akadálymentesítéséről azt felelte: nagyon fontos, hogy minden webshop akadásmentes legyen, azaz ne akadjanak meg betöltődés közben. Ehhez hasonló tévedés a sárga körben három fekete pöttyös megoldás vagy akadálymentességi rétegek, aminek annyi köze van az akadálymentességhez, mint egy kalibának az Eiffel toronyhoz.

A jó hír, hogy Magyarországon is vagyunk néhányan olyan fejlesztők, akik ismerjük és alkalmazni tudjuk a WCAG szabványt. Kicsit kevesebben vagyunk, akik rendelkezünk a nemzetközi szakvizsgával, ami a gyakorlati szabvány alkalmazásának felsőfokú képesítéssel egyenértékű elismerése. Mi, web-akadálymentességi specialisták, akik külső tanácsadóként képesek vagyunk végig kísérni a weboldal életét, és biztosítani, hogy az akadálymentes legyen az élesítéstől egészen a megszűnéséig.
Abban is bízom, hogy a cégvezetők példát vesznek a világ legmodernebb cégeiről, akik az akadálymentességet nemcsak a jogi megfelelés, hanem a presztízs miatt is biztosítják:

  • az Amazon.com,
  • a Google,
  • a Microsoft
  • vagy a Facebook.

Mélygarázs utólag

Egy sportkocsinak kinéző lada egy autókilállításon
Egy ladát is fel lehet tuningolni sportautónak, de ez egyedi és nehéz feladat.
Mihez hasonlítsam az utólagos akadálymentesítést? Több analógiát is szoktam említeni:

  • Ha egy 50 éves autóba például Zsiguliba légzsákot építeni nem lehet, mert a Zsiguli műszerfalát, üléseit, kárpitjait nem tették alkalmassá erre. Sokan azonban ebből azt a következtetést vonták le, hogy csak az elavult oldalakat nem lehet akadálymentesíteni. Azonban ez nem igaz. Vannak nagyon profi és új weboldalak, amelyek mégsem akadálymentesek.
  • Egy másik hasonlat: egy épülethez utólag szeretnének mélygarázst építeni. Nem lehetetlen, hiszem megoldották ezt nem egy műemléképület alatt. Azonban aki egy új épületet akar mélygarázzsal, az már a tervezés kezdetétől számol vele. A mélygarázsépítés már többletköltség akkor is, ha a tervek fele elkészült, és csak ezután döntik el, hogy mélygarázsra is szükségük van.
  • Hasonlíthatom egy turbo diesel autóhoz, amit egy benzinesből alakítanak át. Ha valaki egy benzines autót vesz , akkor nem olcsó mulatság egy ilyen motort beletenni. Sokkal olcsóbb megoldás, ha valaki már egy turbodieselt vesz.
  • Talán a reszponzivitás is hasonló. Azokat a honlapokat amelyek nem ezzel szemléletével készültek, utólag nem érdemes reszponzívvá tenni.

Összefoglalás

Remélem sikerült meggyőznöm arról, hogy ne akarj akadálymentesíteni, hanem legközelebb akadálymentes honlapot készíts. Kétségtelen ugyanis, hogy Magyarországra is begyűrüzik majd az a szemlélet, ami a fejlettebb országokban már jelen van: a web-akadálymentesség alapkövetelmény lesz, amelyet számon fognak kérni, ha kell bírósági úton is. Arról azonban sose feledkezz el, hogy vannak felhasználók, akik csak akkor boldogulnak a honlapodon, ha az akadálymentes.

Arról pedig majd egy másik cikkben írok, hogy a web-akadálymentességnek milyen óriási hozadéka van a felhasználói élmény növelésében, és arról is, hogy a WCAG-nak megfelelő honlap vagy webshop hozadéka a teljes életciklusa alatt miért nagyobb.