Az akadálymentesítés fogalma – nyílt levél

Egy vak ember vezet egy férfit, aki mobiltelefonozik. Festmény.

Tisztelt IT megmérettetés!

Először is had mutatkozzam be: Edelényi Zsolt vagyok. Magyarországon a weboldalak ISO/IEC: 40500 szabványnak való megfeleltetésével foglalkozom 2013 óta. A legnagyobb tisztelettel szeretnék egy dolgot tisztázni és kérni, hogy a versenykiírásban ezt pontosítsák.

Jelentkeztem az IT összefogás kategóriájára. A kiírásban az alábbiakat írják: „weboldalak ezrein javulhat az érintettek számára a felhasználói élmény, és rengeteg weboldal szolgáltatásait az akadályozottak is akadálymentesen igénybe tudják venni”.

A megkeresésem oka, hogy az emberek fejében segítsek rendet tenni az „akadálymentesítés” fogalma körül kialakult sok tévedésben.

Ha a W3C alapítóját és jelenlegi stratégiáját keresve keressük az akadálymentesség definícióját, ezt találjuk: ” Egy akadálymentes honlap úgyszintén úgy van kialakítva, hogy mindenki jól tudja használni, függetlenül attól, hogy milyen fogyatékossága, betegsége van, milyen eszközt használ a böngészésre, mennyire ért az informatikához, vagy, hogy milyen korú.”

Gyakorlatban a weboldal akadálymentessége egyértelműen az ISO/IEC: 40500 szabványnak való megfelelőséget jelenti, mert a szabvány alapja a W3C által kidolgozott Web-akadálymentesítési útmutató c. dokumentum.

A szabvány pedig nemcsak az akadályozott emberek webhasználatát könnyíti meg (a leírás azt sem határozza meg, kit nevezünk akadályozottaknak ), hanem sok más feltételt is rögzít. Egyetlen példát mondok: a szabvány szerint elvégzett auditban meg kell határozni, hogy milyen böngészőkkel, kisegítő technológiákkal működhet együtt a weboldal. Azaz pl. egy weboldal, hiába működik kifogástalanul egy Win10/Chrome böngészővel nem biztos, hogy együtt fog működni egy WIN7/IE10 netán egy Android 4-en lévő böngészővel. A kompatibilitás egy alapvető akadálymentességi kérdés.

A feleségem is látássérült, az Infoalap munkáján köszönhetően vásárolhatta meg igen kedvező feltételekkel a JAWS képernyőolvasót. A látássérültek azonban csak az egyik, majdnem a legkisebb csoportja az érintetteknek. Sokkal többen vannak a diszlexiások, a hallássérültek, az idősek, a régi eszközöket használó emberek. Ők mind érintettek abban, hogy az ISO szabványnak nem megfelelő honlapokat nem, vagy csak nehezen tudják használni.

A web akadálymentesítés tehát nem azt jelenti, hogy akadályozott emberek tudják használni a webet, legkevésbé meg azt, hogy a látássérültek tudják használni. A leírásból viszont az sejlik ki, hogy az Infoalap ( a nevéből adódóan is ) csak a látássérültek weboldal-használatát tekintve tudja ellenőrizni majd a feladatokat. Viszont nem szerencsés, ha az emberek a web-akadálymentesítést összekeverik ezzel. Azt gondolom, hogy ezért a kategória kiírását is pontosítani kellene.

Köszönettel és üdvözlettel:

Edelényi Zsolt

Web-akadálymentességi audit ISO/IEC:40500 alapján
Weboldalak, webáruházak készítése, akadálymentesítése