Az akadálymentes web 3 típusa

Az akadálymentesítést sokféle értelemben használják. Én az alábbi három típust sorolom az akadálymentes web oldalak közé:

  1. W3C szabványnak megfelelő honlap. A nemzetközi internetes szervezet által kidolgozott WEB akadálymentesítési útmutató (WCAG 2.0) szerint akadálymentes honlapokról van szó. A WCAG 2.0 európai uniós szabvány, mégis nagyon kevés ennek megfelelően akadálymentesített honlap létezik. Magyarországon még egyetlen egyet nem találtam. Ennek nemcsak az érdektelenség az oka, hanem az is, hogy a szabványban néha életszerűtlen szabályokat fogalmaznak meg, amelyek megvalósítása nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy honlap a gyakorlatban is
    akadálymentes legyen. A szabvány a tökéletes honlap ideálját festi elénk, amely nagyon jó és hasznos. Ez az útmutató a munkámnak a „bibliája”.
  2. Akadálymentesség mobil eszközökönSzintén a W3C küldetése, hogy az internet az egyre bővülő mobil eszközökön is elérhető legyen. Jelenleg responsive weboldalak-nak nevezik azokat a honlapokat, amelyek mobil eszközön is jól használhatók. Az akadálymentesítés azonban ennél több. A responsive design a legtöbb esetben csak egy szűkített tartalmat és funkcionalitást nyújt. A mobil-eszközzel internetezőnek ugyanazt a funkcionalitást és tartalmat kell megkapnia, mint egy asztali számítógépnél ülőnek.
  3. Gyakorlati akadálymentesség Nem szükséges nagy fejlesztés ahhoz, hogy egy honlap minden eszközön, minden felhasználó számára ugyanazt a tartalmat és funkcionalitást biztosítsa. A jelen honlaphoz használt href=”http://wordpress.org/themes/twentytwelve” WordPress twenty twelve sablon alapvetően megfelel ennek az akadálymentességi kritériumnak. A honlap tulajdonosának azonban ismernie kell néhány fontos akadálymentesítési szabályt, hogy a feltöltött tartalmak mindenki számára elérhetők legyenek. Ezen a honlapon ezeket a technikákat mutatom be az akadálymentesítés-suli kategóriában.