A magyar pályázati rendszer szerint buktatói

Honlapokon az akadálymentes változat jelölésére használt mancs ikonok . Szöveg: Az akadálymentes változat nem felel meg az Európai Unió Web akadálymentességi szabványának.

Nem akadálymentes weboldalakat is elfogadnak a pályázatok elbírálásakor?

Munkám során egyre többször találkozom azzal, hogy a pályázatok során előírt akadálymentes weboldalt úgy oldják meg, hogy a már létező oldalról készítenek egy változatot, amelyet „akadálymentes változatnak”, „akadálymentes verziónak” „gyengénlátó változatnak”, „vakbarát” neveznek el.

Elég rossz hír, mert így az WEB akadálymentességi útmutatóban (WCAG) megcélzott célcsoportok továbbra sem tudják használni a honlapot. Nem kételkedem a pályázatot elbírálók jóhiszeműségében, de ez így még sincs rendjén.

Mit mond a web szabványa (ISO/IEC 40500:2012)?

Gondoltam, hogy idemásolom az Akadálymentességi Irányelvek ( WCAG 2.0) megfelelő passzusait, de melyiket a sok közül? Aki ismeri, az tudja, hogy az akadálymentesség a honlap minden oldalára, minden tartalmi elemére vonatkozik. Ha a gyengénlátó változatból kihagyják a képeket, már nem lehet akadálymentes.

Végül úgy döntöttem, idemásolom a WCAG definíciói közül azt, hogy mikor kell egy akadálymentes változatot biztosítani egy oldalnak, és milyen lehet:

„Konformancia követelményeinek megfelelő ( megfelelőségi követelményeknek eleget tevő) változat változat, amely

a kijelölt szintnek megfelel, és az összes információt és működést ugyanazon az emberi nyelven biztosítja, és a nem konform tartalomnak megfelelően naprakész, és
amely esetében az alábbiak közül legalább az egyik igaz:

  1. a konform változat elérhető a nem konform oldalról egy akadálymentesítést támogató mechanizmuson keresztül, vagy
  2. a nem konform változat csak a konform változatból érhető el, vagy
  3. a nem konform változat csak egy konform oldalról érhető el, amely szintén biztosít egy mechanizmust a konform változat eléréséhez”

Mindez mit is jelent emberi nyelven?

Hogy a WCAG 2.0 szerint, ha akadálymentes válatozatot készítünk, minden tartalomnak és funkciónak ugyanúgy rajta kell lennie. Tartalmaznia kell a képeket vidókat, pdf-eket, alkalmazásokat és a többit. Ezen kívül annak az oldalnak is akadálymentesnek kell lennie, ahonnan el lehet érni az akadálymentes változatot. Tehát az sem elfogadható, hogy a nem akadálymentes főoldalon elhelyeznek egy linket a „vakbarátnak” nevezett oldalra.