Az akadálymentes felület titka

Akadálymentes felület: fekete alapon sárga vagy fehér betűk: semmi köze nincs az akadálymentességi szabványokhoz.

Biztosan ismeritek a sárga körben három fekete pöttyöt (sokan mancsnak nevezik). Ez a vakok nemzetközi jele. A magyar honlapokon legtöbbször ezzel jelölik az akadálymentes felületnek nevezett oldalt. Így néz ki: Akadálymentes felület elterjedt jele: sárga alapon három fekete pötty.Tudjátok-e, hogy ennek a felületnek semmi köze a vakokhoz, és a  felület nem is akadálymentes? Az első és jogos kérdés a következő:

Miért csinálnak akadálymentes felületet?

Ezt én is kutattam. Sok webdesignerrel kerültem kapcsolatba web-akadálymentesítési munkám során. Mindig megkérdezem tőlük is, de senki nem tudott erre választ adni. Sokan azt hiszik, az akadálymentes felület a gyengénlátóknak kell, Ők nem teljesen vakok, valamit látnak. Azonban a gyengénlátók sem használják. Olyan segédprogramjuk van, amivel a honlap kontrasztját, a betűméretet maguk tudják változtatni. Az akadálymentes felületen pedig hiányoznak a képek, a honlap logikus vizuális tagolása, amelyek sok információt hordoznak.
Van, aki azt hiszi, hogy a vakok használják, mert az akadálymentes felületet lehet képernyőolvasóval olvasni. A vakok a honlapok többségét olvasni tudják a képernyőolvasó segítségével, de a képek és videók, amik szintén mondanivalót hordoznak, nincsenek rajta.

Az akadálymentesítés üzenete:

Akik ilyet készítenek, azok szeretnék, ha a vakok és gyengénlátók is olvasnák a honlapjukon lévő tartalmat. E téren elképesztő jó híreink vannak. A világ legprofibb szakemberei évek alatt sok munkával kidolgozták az Akadálymentességi Irányelveket, amik nemcsak a vakoknak és gyengénlátóknak, hanem mindenféle átlagembertől eltérő ember számára használhatóvá teszi a honlapot.

Kik miatt akadálymentesítünk?

  • Például a siketeknek. Ők tudnak olvasni, de egyetlen videót sem értenek meg, ha nincs feliratozva.
  • Például az idősek miatt, diszlexiások miatt. Minden olyan ember érintett, akinek az IQ-ja kicsit kevesebb, mint az átlagé. Ők is megértik, hogyha ide klikkelnek, pontosan mi fog történni. Az idősekknek nincs szükségük az unokákra, a tanulási részképesség-zavarral rendelkezőknek nem kell segítség, és a többi.
  • Például azoknak akik nem tudják jól használni a kezüket. Tudjátok, milyen sokan vannak? Kéz nélkül is lehet internetezni, ha a honlap akadálymentes.

És sokan másoknak, többek közt a vakoknak és látássérülteknek is. A tapasztalat azonban az, hogy a  szabványosan elkészített akadálymentes honlap minden esetben az átlagos és átlagon felüli gyakorlattal rendelkező internetezők számára is jobban használható.

Mennyi idő az akadálymentesítés?

A szabványnak való megfelelést általában néhány napon, sok munka esetén héten belül el lehet érni. Ennek kisebb része általában a webdesigner munkája. Hibás linkek kiszűrése, kontraszt-arányok biztosítása, képernyő-vezérlő leírások beiktatása stb.
A nagyobb része a tartalom akadálymentességének biztosítása. Ám a legnagyobb nyereség, hogy a honlap tulajdonosa megkapja azt a tudást és technológiát, amellyel az akadálymentességet fent tudja tartani. Egy videót feliratozni nagyon gyorsan és egyszerűen lehet. Ám ha sok a videó, sokat kell feliratozni. Az idegen szavak kiejtését és magyarázatát biztosítani nagyon egyszerű és gyors. De ha sok van belőlük, akkor sok időt kell ráfordítani.

Az akadálymentesítés duplán  megtérül

Ennek az oka az, amit az előző cikkemben így fogalmaztam: „a Google a legnagyobb fogyatékkal élő felhasználó”. A Google nem lát, nem hall, és nem érti a szöveget. Az akadálymentes honlapot ezért szereti nagyon. Akadálymentesítés után minden esetben javult a Google helyezés. A keresőoptimalizálási technikák egy része ugyanaz, amit az akadálymentesítés kapcsán elvégzünk: nemlétező oldalak szűrése, linkek ellenőrzése, képek feliratainak ellenőrzése, könnyen megérthető címsorszint-rendszer kialakítása.

Nevess egy kicsit!

Végül, szeretnék egy kétrészes humoros videót ajánlani az akadálymentesítési tippek, trükkök oldalamon. A videók egyenként kb 4 és fél percesek. A linkek azért nem egyenesen a videóra mutatnak, hogy lássátok: alapszinten annyi az akadálymentesítés, hogy a videóhoz szöveges alternatívát adunk. A szabvány első pontja ez. A feliratokba pedig nemcsak a párbeszédeket tesszük bele, hanem a mondanivalót hordozó hanghatásokat is, hogy a siketek is részesüljenek valamennyire abból, amit a hangok csak nekünk, halló embereknek fejeznek ki .

1. Rész: Harold Jeepers és az akadálymentes honlap

2. rész: Harold Jeepers megküzd az akadálymentes honlapjáért