Az akadálymentes és szabványos linkek 5 alapvető szabálya

Láncból formázott "link", szöveg.

A linkek a WEB legfontosabb elemei. Velük valósíthatóak meg az oldalak közötti kapcsolatok. Ha nem működnek jól, akkor használhatatlanok.  Az akadálymentességi felmérésünk során a honlap összes oldalát átvizsgáljuk, vannak-e üres vagy rossz linkek. A W3C ajánlása szerint erre nem lenne szükség, viszont a honlap tulajdonosának annál inkább. Az alábbi 5 szabály kulcsfontosságú a keresőoptimalizálásban is.

1. A linket mindig tegyük a szabályos elembe!

Sokszor találkoztam azzal, hogy JavaScriptel vezérlést adtak egy elemnek. Ha szeretnénk kiszúrni a látássérültekkel, akkor tegyük a linket egy

elembe és aktiváljuk linkként egy JavaScript kóddal. Nincs olyan képernyőolvasó, amely erre rájönne.

2. A linket soha ne rejtsük a visibility elemmel!

Ami visibility:hidden a link ami van, valójában nincs.  Néhány képernyőolvasó a display:none-al formázott linkeket sem olvassa fel.  Hogyha csak a képernyőolvasót használók számára szeretnénk elérhetővé tenni egy linket (ilyenek például a különböző részeket átugró linkek, egyet el szoktunk helyezni a főcím után), akkor a képernyőn kívülre kell pozicionálni. Így nem jelennek meg, de a képernyőolvasó felolvassa őket, és a látássérültek használni tudják.

3. A linknek mindig legyen szövege

A képernyőolvasók elsősorban a link szövegét olvassák fel. Ha a link szövege helyett kép van, akkor annak a helyettesítő szövegét. Ha viszont semmi sincs, mert például CSS-ben van a kép, akkor semmit. Ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy írják be a link szövegét, de azt helyezzék a képernyőn kívülre. A képernyőolvasók így felolvassák, de nem zavarja azokat, akik látnak és a kép alapján azonosítják be a linket.

4. A link célját írjuk mindig a link szövegébe

A linkek szövegeit nem tudjuk programunkkal ellenőrizni, ezért mi magunk szoktuk a linkeket átnézni. Még most is nagyon elterjedt, hogy a link szövege ez: „klikk ide”, „katt ide” stb.  A látók megértik a szövegkörnyezetből, miért is kellene oda kattintani, a képernyőolvasót használók számára ez agyrém. A képernyőolvasót használónak lehetősége van csak a linkeket átolvasni, például amikor keres valamit az oldalon. Ugyanilyen használhatatlan az egy vagy több szóköz a link szövegében.

A linknek a szövege pontosan határozza meg, hogy hova mutat. Pl. Már írtam cikket az akadálymentes linkekről, továbbá a linkek színének megfelelő kontrasztarányáról  is.

5.  A link sose mutasson 404-es oldalra

Ehhez szerintem nem kell magyarázatot fűznöm. Az akadálymentességi tanulmányban az összes linket ellenőrizzük. Szinte mindig találunk 404-es oldalra mutató belső és kimenő linkeket is. A Google webmester eszközökben a belső hibás linkeket folyamatosan listázza. A hibás kimenő linkeket pedig más eszközzel tudják a webmesterek ellenőrizni. Egy szuper angol nyelvű broken link checker programmal 3000 oldalig ingyenesen ellenőrizheted.