Az Év Honlapja és a WCAG

evhonlapja.hu oldal kezdőoldala a weben 2020-ban.

Még Magyarország legszínvonalasabb weboldalai is kirekesztenek egyes embereket annak ellenére, hogy a technológia megfelelő alkalmazásával akadálymentes is lehetne.

A bemutatott hibák könnyen elkerülhetők lettek volna, ha a weboldalt a kezdetektől fogva annak tudatában fejlesztik, hogy az átlagtól eltérő, felhasználók is használhassák a honlapot.

A Web-akadálymentesítési útmutató (WCAG) széleskörű ajánlásokat foglal magába a webtartalom minél könnyebb eléréséhez. Az irányelvek követésével a tartalom széles körben lesz elérhető az olyan fogyatékkal élők számára, mint a vak és gyengénlátó, a siket és hallássérült, a tanulási nehézségekkel küzdő, az értelmileg visszamaradott, a mozgássérült, a beszédhibával rendelkező, a fényre érzékeny és a mindezek kombinációjával küzdő emberek. Az irányelvek követésével a webtartalom használhatóbbá válik a mindennapi felhasználó számára is.

Rossz érzés, hogyha csak egyetlen egy ember nem képes egy weboldalt használni, vagy csak küszködve tud a tartalomhoz hozzáférni. Ezen weboldalak hiányosságai azonban nemcsak egyetlen egy, hanem több ezer felhasználót érintenek hátrányosan.

A példákat a 2019. Év Honlapjai közül válogattam szúrópróba-szerűen, minden weboldalnál csak egyetlen egy akadályt mutatok be. Mindegyik esetben a minimális A akadálymentességi szint feltétele marad teljesületlen. Az auditálások során szerzett tapasztalatom szerint egy weboldalon több probléma szokott lenni, így különböző felhasználói csoportok érintettek. A szövegeket – ha lehetséges volt – a szabvány hivatalos fordításából idéztem.

Címsorszintek

A GDPR iránytű honlap képe egy ingyenes akadálymentesség ellenőrző program futásának ereményével. 20 hibát fedezett fel a program.

Díjazott
gdpr-iranytu.hu.
Hiba leírása
Az oldalon nincsek megfelelő címsorok. Azok a fejlécek, amelyek csak a szöveg megjelenésének megváltoztatására használatosak, nem fejezik ki a tartalom felépítését és megzavarhatják azokat a felhasználókat, akik a szerkezet értelmezésére vagy navigációra használják a fejléceket.
A hiba gyakorlati következménye
Az ép látással rendelkező felhasználók különböző vizuális utasításokon keresztül érzékelik a struktúrát. A címsorok jól láthatók, de a képernyőolvasót használók számára már nem érzékelhetők. Ezért a látássérülteknek nagyon nehézkes az oldalon tájékozódni.
Az érintett felhasználók
Vakok, aliglátók, gyengénlátók.
Megsértett alapelv
1. észlelhetőség. – Az információt és a felhasználói felület elemeit olyan módon kell megjeleníteni a felhasználók számára, hogy azokat érzékelni tudják.
Megsértett irányelv
1.3 adaptálhatóság. Olyan tartalmat kell előállítani, amely információ-vesztés vagy a szerkezet megsérülése nélkül, különböző módokon jeleníthető meg (például egyszerűbb elrendezések).
Nem teljesülő sikerkritérium
1.3.1 Információ és relációk/összefüggések. A megjelenítésen keresztül közvetített információ, a szerkezet és ezek relációi algoritmikusan meghatározhatók vagy szöveges formátumban elérhetők legyenek.

Videó

Egy fiatalember azutcai padon ül, kinyitja a laptopját.

Díjazott
mateking.hu
Hiba leírása
A bemutató videóhoz nincs sem szöveges alternatíva, sem felirat.
A hiba gyakorlati következménye
Nem lehet kisegítő-technikát alkalmazni a tartalom megértéséhez, ezért egyesek egyáltalán nem értik meg. A Google sem indexeli be a tartalmát.
Az érintett felhasználók
A siketek és hallássérültek.
Megsértett alapelv
1. észlelhetőség. – Az információt és a felhasználói felület elemeit olyan módon kell megjeleníteni a felhasználók számára, hogy azokat érzékelni tudják.
Megsértett irányelv
1.2 idő-alapú média. alternatívák biztosítása az idő alapú médiához.
Nem teljesülő sikerkritérium
1.2.2 Feliratok (előre rögzített). feliratok biztosítottak az összes előre rögzített hangtartalomhoz, amit a szinkronizált média tartalmaz, kivéve, amikor a média a szöveg média alternatívája, és ez egyértelműen jelezve van.

Használat billentyűzettel

Egy billentyűzet.

Díjazott
okosanapenzzel.hu
Hiba leírása
A weboldalt nem lehet kizárólag billentyűzetről használni.
A hiba gyakorlati következménye
Amikor a tartalom működtetése billentyűzeten vagy alternatív billentyűzeten keresztül történik, akkor vagy vak személyek működtetik azt (akik nem képesek olyan eszközök használatára, amelyek szemmel, illetve kézzel történő koordinációt igényelnek, pl. egér), vagy olyan személyek, akik kénytelenek billentyűzetemulátorként működő alternatív billentyűzetet vagy beviteli eszközöket használni.
Az érintett felhasználók
Vakok, gyengénlátók, kézremegéstől szenvedő emberek.
Megsértett alapelv
2. működtethetőség. A felhasználói felület részei és a navigáció működőképesek legyenek.
Megsértett irányelv
2.1.Billentyűzet vezérlés. Minden funkció legyen elérhető a billentyűzetről.
Nem teljesülő sikerkritérium
2.1.1 Billentyűzet. A tartalom összes funkcionalitása működtethető a billentyűzeten keresztül, anélkül, hogy specifikus időzítést igényelne az egyedi billentyűleütésekhez.

Hibaazonosítás

Az űrlap a 6 hibás mezőből csak egyet jelez vissza.

Díjazott
seachili.com
Hiba leírása
A megrendelés űrlapjának kitöltése után a hibásan kitöltött mezőkből csak egyetlen egyet jelez a felhasználónak.
A hiba gyakorlati következménye
Egy rosszul elküldött űrlap újbóli megjelenítése, a hibásan kitöltött mezők megjelölésével, sok felhasználó számára nem bizonyul elégségesnek az elkövetett hiba felismeréséhez. A képernyőolvasókat használók például nem fognak tudni a hibáról addig, amíg nem találkoznak az egyik jelzéssel. Ennek következtében, arra gondolva, hogy a lap nem működik, egyszerűen kiléphetnek az adott oldalról, mielőtt megtalálnák a hibajelzést.
Az érintett felhasználók
Vakok, gyengénlátók, értelmezési, nyelvi és tanulási nehézségekkel küzdők.
Megsértett alapelv
3. érthetőség. Az információnak és a felhasználói felület kezelési módjának érthetőnek kell lennie.
Megsértett irányelv
3.3. Beviteltámogatás Segítse a felhasználókat a hibák elkerülésében és javításában.
Nem teljesülő sikerkritérium
3.3.1 Hibaazonosítás Amennyiben egy beviteli hibára automatikusan fény derül, a hibás elem azonosításra kerül, és egy szöveges leírást kap a felhasználó a hibáról.

Szintaktikai hibák

A W3C ellenőrző programjának listája a szintaktikai hibákról.

Díjazott
birosag.hu
Hiba leírása
A weboldal kódjaiban szintaktikai olyan hibák találhatók, amelyeket a böngészők, képernyőolvasók nem tudnak értelmezni.
A hiba gyakorlati következménye
Abban az esetben, ha a tartalom egy adatstruktúrában nem elemezhető szintaktikailag, akkor különböző felhasználói programok másféleképpen jeleníthetik meg a tartalmat, vagy képtelenné válhatnak annak szintaktikai elemzésére.
Az érintett felhasználók
Kisegítő technológiát vagy régebbi eszközöket használók.
A megsértett alapelv
4. robusztusság. A tartalomnak elég robusztusnak kell lennie ahhoz, hogy a különböző alkalmazások által, beleértve a kisegítő technológiákat is, megbízhatóan értelmezhető legyen
Megsértett irányelv
4.1. kompatibilitás. Maximalizálja a kompatibilitást a jelenlegi és jövőbeli felhasználói programokkal, beleértve a kisegítő technológiákat is.
Nem teljesülő sikerkritérium
4.1.1. szintaktikai elemzés. A jelölőnyelveket használó tartalomban az elemek teljes kezdő és befejező címkékkel rendelkeznek, a specifikációjuknak megfelelően kerülnek beágyazásra, ismétlődő attribútumokat nem tartalmaznak, és az azonosítók egyediek, kivéve abban az esetben, ha a specifikációk lehetővé teszik ezeknek a tulajdonságoknak a használatát.