Automatikus frissítés? NEEE!

Az automatikus frissítés hirtelen jön, mint szarvas az autó elé.

A látássérültek képernyőolvasó programok segítségével a látókkal teljesen egyenértékűen tudnák használni azokat a honlapokat, amelyeken nincs súlyos akadály. Ezek a programok azonban akkor tudnak működni, ha az oldal nem frissül addig, ameddig a felolvasás tart. Azaz a frissítés egy súlyos akadály.

A JAWS képernyőolvasó a honlapot nagyszerűen felolvassa. Éppen valahol tart, amikor a program frissíti a honlapot. A látó ember néha észre sem veszi, vagy csak egy rövid villanást lát. A JAWS számára azonban azt jelenti, hogy a honlapot megint az elejétől kezdve kell feldolgozni. Az automatikus frissítés számára hirtelen jött, mint autós elé a szarvas. Nem tudja, hol is tartott, mit is olvasott.

Gondoljunk bele: éppen egy újságot olvasunk, és valaki váratlanul kiveszi a kezünkből, visszarendezi az elejére és visszaadja. Ráadásul ezt rendszeresen, hogy még véletlenül se érjünk az olvasott cikk végére. Biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb mindenki feladná. A látássérültek számára ilyen lehet az automatikus frissítés.

Az automatikus frissítés amúgy is egy idejétmúlt internetes technológia. Hogyha a honlapot frissíteni szeretnénk a böngészés ideje alatt, rendelkezésre állnak olyan módszerek, amelyek csak azt a részt frissítik, amelyik feltétlen szükséges. Az AJAX például kifejezetten alkalmas erre.

Egyszer elgépeltem azt a szót. hogy akadálymentes, és lett belőle akadálymenetes. Jót nevettünk: nem rossz szó ez. Az automatikus frissítéssel a honlap akadálymenetessé válik.