A captcha elfogadhatatlan

Humoros captcha: Oldd meg a következő feladatot: 5 - - 5 stb. Felirat: ha nem tudod, töltsd újra az oldalt, van lehetőség szorzásos, gyökvonásos feladatokra is.

Sokan azért nem veszik komolyan az akadálymentesítést a honlapok készítésénél, mert kevesen hívják fel a figyelmet arra, milyen konkrét előnyökkel jár, ha már a tervezésnél e szempont szerint alakítjuk a munkát. A Google Analitics és más hasonló program sem mutatja ki, hogy a CAPTCHA miatt a felhasználók hány százaléka képtelen kitölteni az űrlapot.

Hányan nem tudják a CAPTCHÁt használni?

Egyrészről a vakok és aliglátók. Magyarországon a 2011-es népszámlálás szerint 10544 vak és aliglátó van. Ezek közül nem tudjuk, hányan interneteznek, de több ezren. Ők garantáltan elbuknak a captchánál. Sokan azt hiszik, hogy nekik találták ki azokat a CAPTCHÁkat, amelyek hangosan bemondják a betűket és számokat. Én kipróbáltam. Ha valaki jól ért angolul és a hangminőség is megfelelő, akkor valóban tudja használni, de ha már kevésbé, akkor reménytelen.

Ennél sokkal többen vannak a gyengénlátók: 74 492-en. Közülük néhányan talán tudják használni, ha erősen kinagyítják, és elég jól látnak. De nem kis macera.

Sokáig azt hittem, csak a látássérültek nem tudják a CAPTCHÁt használni. De nem így van. További 59 734 ember értelmi fogyatékos, akik közül sokan interneteznének. Az értelmi fogyatékosság ugyanis nem azt jelenti, hogy semmilyen szellemi munkára nem képes valaki, hanem csak azt, hogy 70 alatt van az IQ-ja.

A legtöbb embert azonban nem mutatják meg a hivatalos statisztikák. Ők az olvasási részképesség-zavarral rendelkezők. Diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia. Ezek a rendellenességek az új nemzedék sajátosságai. AZ USA és Anglia iskoláiból kikerülő minden harmadik gyerek diszlexiás . De Magyarországon akár 1 millió ember is érintett lehet. Több cikk is szól a témáról, én most csak egyet ajánlok: Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell.

Persze előfordul, hogy némelyek képesek a CAPTCHÁt használni, de sokan nem! Ha óvatosan számolunk, akkor is azt mondhatjuk, hogy Magyarországon legalább 200 ezer magyar internetező nem tud olyan űrlapot elküldeni, ahol CAPTCHA van.

Van akadálymentes megoldás?

A legakadálymentesebb megoldás, ha nincs egyáltalán semmiféle CAPTCHA. A legtöbb esetben nincs is rá szükség. Éppen elég védelmi eszköz létezik a felhasználói bevitelt lehetővé tévő felületekre. Látott már valaki CAPTCHA-t a Google belépési oldalon? Vagy netán a Google űrlapon? Nyilván nem, mert másképp oldják meg a robotok elleni védekezést.

A WordPress hozzászólásait az Akismet védi rettentő hatékonyan. Az űrlapokat a honeypot, amely egy titkos, a robotok által általában rosszul kitöltött űrlapmező.

Találkoztam olyan minisztériumi honlappal, amelyet Google reCAPTCHA noCAPTCHA védett. Jeleztem nekik, hogy oldják meg másképp, mire ők visszaírtak kedvesen, hogy a web akadálymentesítési útmutató (WCAG 2.0) és Uniós szabvány (ISO/IEC:40500:2012) szerint akadálymentes. (Nem tudod, mi ez a szabvány? Egy rövid ismertetőt írtam erről.) Pedig nem az. Akinek az akadálymentességi szakértője azt mondja, hogy a CAPTCHA akadálymentes, akkor járjon utána. Van néhány megoldás, amelyik talán valóban akadálymentes, de minek, ha nincs igazán szükség rá? (További infók összegyűjtve angolul a W3C honlapján: CAPTCHA alternatives and thoughts)

E honlapon is sokáig fent maradt a matematikai CAPTCHA, Hiba volt, tanultam. A matematikai CAPTCHA az olvasási nehézségekkel küzdőknek a legnagyobb probléma. Most már egyetlen helyen szoktam használni: a bejelentkező oldalon. Ott is a legegyszerűbbet, amibe a megadott szót kell beírni. Erre sincs feltétlenül szükség, egyetlen egy ok miatt hagyom meg: amikor a honlap folyamatos erőszakos támadásnak van kitéve (Brute Force Attack néven ismert), napokig nem lehet bejelentkezni, mert biztonsági okokból ki van tiltva az adminisztrátor.

A lényeg röviden

Aki szeretné, hogy 2-5 százalékkal (Magyarországon 200-500 ezerrel) több felhasználója legyen, ne használjon CAPTCHÁt, hanem helyette más robotvédelmet. Ráadásként így meg fog felelni a WCAG 2.0-nak is.