Ami a CSS-t illeti — 2. rész: linkek

Ezen a weboldalon olyan CSS-t alkalmaztam, amely alig különbözteti meg a linkeket a többi szövegtől

Bármilyen  trendi webdesign megvalósítható akadálymentesen, de vannak követelmények, amelyek már néhány webdesignernek kevésbé tetszenek. Ilyenek a linkek megkülönböztetése. A linkek a világháló leglényegesebb elemei. Ezért kezdetek óta kiemelik őket a szövegből. Legáltalánosabban kék színnel és aláhúzással, valamint azzal, hogy az egérmutató a nyílról egy kis mutató kézre változik. A linkeken belül is megkülönböztetik a már meglátogatott linkeket. A CSS-ben ezeket a:visited-el jelölik.

A linkek megkülönböztetése eltérő színnel és aláhúzással feltétlenül szükséges. Nem elég csak színnel és egérmutatóval megjelölni.  Nagyon sok weboldalon találkoztam azzal, hogy nem tudom megkülönböztetni a linkeket a szövegtől. Sajnos a világhálón nem nagyon van más, mindenki által könnyen felismerhető megkülönböztető jelölése a linkeknek mint az aláhúzás és az eltérő szín. Nem szükséges a kéket használni, lehet a honlap színvilágába jobban illő árnyalat használata is, de a szükséges kontrasztnak meg kell maradni. A szükséges kontrasztról és annak ellenőrzéséről az előző részben írdogáltam.

Az akadálymentességhez ellenben nem követelmény a már látogatott linkek további megkülönböztetése. Szerintem pedig egyenesen szükségtelen. Mivel minden oldalon másképp jelölik a linkeket, nem is lehet igazán tudni, melyik jelölés melyik linkhez tartozik.

Ez az Ami a CSS-t illeti: kontraszt, betűméret, fókusz című első rész folytatása volt.