Akadályozás és akadálymentesítés

Tim Berners-Lee, az internet atyja mondta: Az internet ereje az egyetemesség. Mindenki képes használni függetlenül attól, hogy milyen képességei vannak.

A lényeg szemléltetése

Az óvodába menet a főbejárat elé beállt egy autó. Ez a figyelmetlensége néhányunknak lehetetlenné tette a bejutást, hiszen motorosok, autósok, kerekesszékesek, vakok nem tudják ezt az akadályt kikerülni – „ Ne tégy akadályt a vak útjába!” (Lev, 19,14) A kerékpározó embereknek, mint nekem is, megnehezítik a bejutást. Az átlagos képességű ember valóban kikerüli és bejut, de nem olyan egyszerűen, mintha szabad lenne a bejárat.

Autó akadályozza a bejárást az óvodába

A web akadálymentesítése ugyanezt jelenti: Egyesek képtelenek használni a weboldalt, de mindenki számára feladatot jelent a használata. Az akadálymentes weboldal pedig az, amelyet az átlagtól eltérő emberek is használni tudnak, az átlagos képességűek számára pedig valóban gyerekjáték az információ megtalálása, a navigáció, a megértés, és a használat.

Régen én is beparkoltam olyan helyre, ahol másokat zavarhatok. Azt gondoltam magamban: Ugyan, most biztos nem jön erre senki. Nagyon rossz érzés viszont annak, aki viszont mások miatt nem tud használni valamit.

Az elit internetje

Ha egy űrlény jönne Magyarországra, és elkezdené tanulmányozni, hogy ki internetezik, megállapíthatná, hogy egy viszonylag szűk réteg használja. Valahogy az internet nem lett mindenkié. Tim Berners-Lee, aki az első weboldalt létrehozta (ez a weboldal még mindig rajta van a világhálón), létrehozta az internetes világszervezetet: a W3C-t, és ezért az internet megalapítójának vagy az internet atyjának nevezik ezt mondta: „Az internet ereje az egyetemesség. Mindenki képes használni függetlenül attól, hogy milyen képességei vannak.”/cite> (forrás:  Wikipédia ).

Ezzel szemben a legtöbb weboldalt viszonylag kevesen tudják használni, csak a webanalitika ezt képtelen kimutatni. Ennek oka nem a technikai feltételek hiánya, hanem a rossz webergonómia és az rejtett akadályok. E két dolog kapcsolatáról már írtam a web akadálymentesség és web ergonómia c. cikkemben.

Ha az interneten színvonalasabb honlapok volnának, akkor az emberek is szívesebben interneteznének. Ha nekem fáradtság és izzadságos munka egy webáruházban rendelni, akkor egy idős embernek, egy régi gépet használó embernek szinte megoldhatatlan feladat. Alig várom, hogy legyen Magyarországon egy jól használható webáruház!

Ami nem megy, azzal nem is próbálkozunk többet

Azok az emberek, akiknek már többször tört bele a bicskájuk az internetezésbe egy ideig biztosan nem fognak újból próbálkozni. Pedig nem azért volt kudarcuk, mert rossz az internet, hanem mert nem akadálymentesek a weboldalak. Jól megy az internetezés egy szűk rétegnek, és ez úgy tűnik, mindenkit kielégít. A többiek pedig foglalkozzanak mással. Pedig az internetet egyszerűbb lenne akadálymentesíteni és mindenki számára elérhetővé tenni, mint gondolnánk. Csak a szándék hiányzik. Egyelőre.

Hozzon a 2016. év jobb és akadálymentesebb weboldalakat, hogy mindenki könnyen és gyorsan megtalálja rajta, amit keres, és elintézze, amit szeretne!